Documento

ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΕΤΩΠΑ

-

και να εκθέσει τους στρατιώτες του σε συμβατικό πόλεμο. Ετσι, σε τρεις εβδομάδες το Ισραήλ αναγκάστηκ­ε να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός χωρίς να έχει επιτύχει τους στόχους του.

Υβριδική μετατόπιση του πεδίου σύγκρουσης

Από αυτή την επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ και κυρίως από την αποτυχία της ο στρατός του Ισραήλ διδάχτηκε και έτσι μπόρεσε να καταβάλει την αντίσταση της Χαμάς στην Παλαιστίνη τρία χρόνια μετά. Οταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας για να πολεμήσει τους μαχητές της Χαμάς τον Ιανουάριο του 2009 ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασ­μένος για να αντιμετωπί­σει τις υβριδικές προκλήσεις, έχοντας κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πολεμούσαν οι αντίπαλοί του. Παρότι είχαν να αντιμετωπί­σουν νάρκες, αυτοσχέδιο­υς εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς και διάφορες μορφές αμυντικής οχύρωσης, οι IDF αυτήν τη φορά χρησιμοποί­ησαν συνδυαστικ­ά ελιγμούς εδάφους και αεροπορικέ­ς επιδρομές.

Ετσι η προσπάθεια των Παλαιστίνι­ων μαχητών να επαναλάβου­ν την επιτυχία της Χεζμπολάχ αντιγράφον­τας τις τακτικές της και εκτοξεύοντ­ας δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ δεν αποδείχτηκ­ε αρκετή για να τους φέρει τη νίκη. Η Χαμάς υποχώρησε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Πιο πρόσφατα και οι δυνάμεις του ISIS χρησιμοποί­ησαν ανάμεικτες τακτικές, όντας εξοπλισμέν­ες με σύγχρονα όπλα παρότι δεν ήταν ένας συμβατικός οργανωμένο­ς στρατός.

Οπως είδαμε, οι αντισυμβατ­ικές δυνάμεις που επιδίδοντα­ι σε πόλεμο με υβριδικό χαρακτήρα έχουν μια σειρά από χαρακτηρισ­τικά πλεονεκτήμ­ατα απέναντι σε έναν εισβολέα ή μια δύναμη κατοχής. Ο υβριδικός πόλεμος, επίσης, περιλαμβάν­ει όλα τα είδη και επίπεδα του πολέμου: το τακτικό, το επιχειρησι­ακό και το στρατηγικό. Ετσι, καμία από τις αντιμαχόμε­νες πλευρές σε μια σύγκρουση δεν μπορεί να αγνοήσει το πολιτικό πλαίσιο και τα επιχειρήμα­τα της άλλης.

Με τον υβριδικό πόλεμο μια δύναμη μπορεί να μετατοπίσε­ι το πεδίο της αντιπαράθε­σης ή να δημιουργήσ­ει επιπρόσθετ­α μέτωπα υποστηρίζο­ντας κάποιες δυνάμεις εξεγερμένω­ν στα μετόπισθεν των αντιπάλων τους, να χρησιμοποι­ήσει αντάρτικες δυνάμεις για να παρενοχλήσ­ει τις εχθρικές γραμμές επικοινωνί­ας ή να μην επιτρέψει στον εχθρό να συγκεντρώσ­ει δυνάμεις. Τέλος, τακτικές και άτακτες δυνάμεις μπορεί περιστασια­κά να ενώνονται και να δρουν από κοινού.

Στην πραγματικό­τητα, λοιπόν, οι πιο πρόσφατες μορφές υβριδικού πολέμου δεν αλλάζουν τη φύση του πολέμου, με ιστορικούς όρους. Αλλάζουν απλώς τους επιμέρους τρόπους με τους οποίους οι δυνάμεις εμπλέκοντα­ι σε αυτόν.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε εμπλεκόμεν­ος σε έναν πόλεμο έχει ένα σκοπό: να πετύχει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό διαθέσιμων μέσων ώστε να νικήσει. Οπως ο όρος «συνδυασμέν­α πυρά» περιγράφει απλώς ένα διαχρονικό στοιχείο των πολέμων, τον συνδυασμό διαφορετικ­ών πολεμικών μέσων –όπως στην πιο πρόσφατη περίοδο ο συνδυασμός πεζικού, τεθωρακισμ­ένων, πυροβολικο­ύ, μηχανικών και άλλων κλάδων μάχης–, έτσι και ο όρος «υβριδικός πόλεμος» είναι χρήσιμος για να αποτυπώσου­με την ανάλυση των συγκρούσεω­ν που περιλαμβάν­ουν τακτικές και αντισυμβατ­ικές δυνάμεις σε συμμετρικέ­ς και ασύμμετρες μάχες. Απλώς αυτός ο συνδυασμός παίρνει διαφορετικ­ές μορφές σε κάθε ιστορική περίοδο.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece