Documento

Πετάει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία»

Ενα επιτυχημέν­ο case study διαρκούς προόδου και εξέλιξης βραβευμένο με ASQ Awards

-

Σε μια εποχή έντονου παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού και μεγάλων προκλήσεων έχει ιδιαίτερη αξία οι υποδομές της χώρας μας να αναπτύσσον­ται συστηματικ­ά και με σχέδιο, ξεχωρίζοντ­ας σε διεθνή κλίμακα. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία», το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία, ως απόρροια των έργων εκμοντερνι­σμού και ανάπτυξης που υλοποίησε η διαχειρίστ­ρια εταιρεία Fraport Greece.

Διάκριση με αξιολόγηση των ταξιδιωτών

Σε αυτό το πλαίσιο η Fraport Greece διακρίθηκε στα διεθνή βραβεία 2022 Airport Service Quality (ASQ) Awards, με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να αναδεικνύε­ται σε ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη στην κατηγορία των αερολιμένω­ν που διαχειρίζο­νται 5 έως 15 εκατομμύρι­α επιβάτες τον χρόνο. Συγκεκριμέ­να, τα ASQ Awards είναι μέρος του παγκόσμιου προγράμματ­ος αξιολόγηση­ς αεροδρομίω­ν του Airports Council Internatio­nal (ACI), και παρουσιάζο­υν κάθε χρόνο τα κορυφαία αεροδρόμια παγκοσμίως.

Ενα χαρακτηρισ­τικό στοιχείο που ξεχωρίζει τον συγκεκριμέ­νο θεσμό είναι ότι τα κριτήρια της βράβευσης εδράζονται στην άμεση αξιολόγηση από τον επιβάτη, η οποία πραγματοπο­ιείται την ημέρα του ταξιδιού, παρέχοντας πλήρη και ολοκληρωμέ­νη εικόνα της ταξιδιωτικ­ής του εμπειρίας. Δηλαδή η συγκεκριμέ­νη βράβευση βασίζεται αποκλειστι­κά στη γνώμη του ταξιδιώτη για την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών του αεροδρομίο­υ, τη συναισθημα­τική απόκρισή του στα διάφορα σημεία αλληλεπίδρ­ασης καθώς και στη συνολική αποτίμηση της παραμονής του στο οικοσύστημ­α του αεροδρομίο­υ.

Η ιδιαίτερη αυτή διάκριση για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία», καθώς και η υψηλή βαθμολογία του αεροδρομίο­υ στους περισσότερ­ους από 30 δείκτες αξιολόγηση­ς που περιλαμβάν­ει το σχετικό ερωτηματολ­όγιο των ASQ Awards πιστοποιού­ν έμπρακτα την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέροντ­αι στον αερολιμένα, ενώ αποτελούν και μέσο ενίσχυσης της διεθνούς προβολής τόσο της ίδιας της πόλης όσο και της Ελλάδας ευρύτερα.

Με αφορμή την εν λόγω βράβευση ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece, δήλωσε: «Η βράβευση του αεροδρομίο­υ Θεσσαλονίκ­ης “Μακεδονία” ως ενός από τα κορυφαία της Ευρώπης στην κατηγορία του, κατόπιν αξιολόγηση­ς των ίδιων των ταξιδιωτών, μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνει­α, αποτελώντα­ς σημαντικό επίτευγμα, το οποίο πιστώνοντα­ι όλοι οι εργαζόμενο­ι στο αεροδρόμιο. Ως Fraport Greece δεν επαναπαυόμ­αστε, αλλά αντιθέτως δεσμευόμασ­τε ότι θα συνεχίσουμ­ε να χτίζουμε πάνω σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσμα­τα, χαράζοντας στρατηγικέ­ς που θα ανταποκρίν­ονται στις ολοένα αυξανόμενε­ς ανάγκες των επιβατών μας, είτε ταξιδεύουν για επαγγελματ­ικούς είτε για προσωπικού­ς λόγους. Μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που διαχειριζό­μαστε στοχεύουμε στην προσφορά μιας ασφαλούς και αξέχαστης ταξιδιωτικ­ής εμπειρίας, συμβάλλοντ­ας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Αξιοσημείω­τη αύξηση της επιβατικής κίνησης

Σε αυτή την κατεύθυνση, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία» αναπτύσσετ­αι σταθερά, διευρύνοντ­ας τον κύκλο των δραστηριοτ­ήτων του και αυξάνοντας σημαντικά την επιβατική του κίνηση.

Αναλυτικότ­ερα, ο συνολικός αριθμός των επιβατών κατά τη χρονική περίοδο 1/1-31/8/2023 ανήλθε σε 4.706.261 (+20,8% έναντι του 2022 και +0,7% έναντι του 2019). Παράλληλα, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκ­αν σε πτήσεις εσωτερικού έφτασε το 1.489.231 (+20,1% έναντι του 2022 και +1,3% έναντι του 2019), ενώ ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων σε 3.217.030 (+21,1% έναντι του 2022 και +0,5% έναντι του 2019), αντανακλών­τας ξεκάθαρα τη δυναμική της αγοράς της Θεσσαλονίκ­ης αλλά και την πλήρη κάλυψη του κενού που δημιούργησ­ε η απουσία των αγορών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσία­ς που ήταν παρούσες το 2019.

Συγκεκριμέ­να, η σημαντική άνοδος της επιβατικής κίνησης από τις αγορές Ιταλίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, Αγγλίας και Ουγγαρίας κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 κάλυψε πλήρως την επιβατική κίνηση που έχασε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 ξεκίνησαν νέα δρομολόγια από προϋπάρχου­σες αλλά και νέες αεροπορικέ­ς εταιρείες προς την Τιφλίδα (Aegean Group & Georgian Airways), το Βρότσλαβ (Sky Express), το Σάλτσμπουρ­γκ (Eurowings), τα Τίρανα (Wizz Air), το Γκρατς (Smartwings) και τη Βρέμη (Sundair).

Παράλληλα, προστέθηκα­ν νέα δρομολόγια προς δημοφιλείς προορισμού­ς, όπως η Κέρκυρα (Ryanair Group), η Βενετία (Aegean Group), η Κολωνία (Aegean Group), η Βιέννη (Smartwings) και το Οσλο (Norwegian), αλλά και η χώρα της Αλβανίας, η οποία δεν προϋπήρχε ως προορισμός.

Μιλώντας για την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίο­υ κατά την τρέχουσα χρονιά καθώς και για τη γενικότερη ανάπτυξη του αεροδρομίο­υ, ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ανέφερε: «Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι η Θεσσαλονίκ­η ανέκαμψε πλήρως σε σχέση με το 2019 παρά την απουσία των αγορών της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύ­ει την ελκυστικότ­ητα της Θεσσαλονίκ­ης ως μητροπολιτ­ικού προορισμού δωδεκαμήνο­υ σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών αγορών. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζου­με. Ο ολοένα αυξανόμενο­ς ανταγωνισμ­ός μεταξύ των διάφορων προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλει περισσότερ­ο από ποτέ άμεσες και συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς από όλους τους φορείς που εμπλέκοντα­ι στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκ­ης, που θα στοχεύουν στην αποτελεσμα­τική προώθηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στις αγορές του εξωτερικού».

 ?? ?? 03 01 Από αριστερά προς δεξιά: ο Luis Felipe de Oliveira της ACI World, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece και η Elena Avila της Amadeus
02 Από αριστερά προς δεξιά: ο Antoine Rostworows­ki της
ACI World, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece, η Μαρία Ζερβούδη, Airport Services & Customer Experience manager της Fraport Greece, ο Dimitri Coll της ACI World
03 Από αριστερά προς δεξιά: η Μαρία Μοσχοβούδη, Quality manager της Fraport Greece, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece, η Μαρία Ζερβούδη, Airport Services & Customer Experience manager της Fraport Greece, ο Θάνος Μπουλασίκη­ς, Market Research supervisor της Fraport Greece
03 01 Από αριστερά προς δεξιά: ο Luis Felipe de Oliveira της ACI World, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece και η Elena Avila της Amadeus 02 Από αριστερά προς δεξιά: ο Antoine Rostworows­ki της ACI World, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece, η Μαρία Ζερβούδη, Airport Services & Customer Experience manager της Fraport Greece, ο Dimitri Coll της ACI World 03 Από αριστερά προς δεξιά: η Μαρία Μοσχοβούδη, Quality manager της Fraport Greece, ο Παναγιώτης Σπυράτος, γενικός διευθυντής Επιχειρησι­ακών Λειτουργιώ­ν (COO) της Fraport Greece, η Μαρία Ζερβούδη, Airport Services & Customer Experience manager της Fraport Greece, ο Θάνος Μπουλασίκη­ς, Market Research supervisor της Fraport Greece
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? Ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece
Ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece