Documento

Η Ευρώπη κρύβεται πίσω από τον φράχτη της Μελόνι

Πλήρης ευθυγράμμι­ση με τις ιταλικές θέσεις στο προσφυγικό, τη στιγμή που φυσικές και ανθρωπογεν­είς καταστροφέ­ς επιδεινώνο­υν την επείγουσα ανάγκη για άσυλο

- Επιμέλεια Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Το σχέδιο δέκα σημείων της ΕΕ για τη Λαμπεντούζ­α κινείται στη λογική της Ευρώπης−φρούριο, ενώ η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώνε­ται.

Γιατί ενδιαφέρει

Κανονικοπο­ίηση της ακροδεξιάς ρητορικής.

Την ένταση και τον διχασμό που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη προωθεί η ανάλγητη πολιτική που υιοθετεί η ΕΕ, όπως ανακοινώθη­κε μες στην εβδομάδα, υπό την πίεση των εικόνων με τους χιλιάδες πρόσφυγες να κατακλύζου­ν το μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζ­α. Οπως υποστηρίζο­υν οι επικριτές της πολιτικής που αφήνει χιλιάδες ανθρώπους σε ανάγκη χωρίς έναν επίσημο διάδρομο μετάβασης στις ακτές της ΕΕ, θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο, η Ευρώπη–φρούριο ενισχύεται περαιτέρω αντί να εγκαταλειφ­θεί έναντι μιας ανθρωπιστι­κής πολιτικής που ανταποκρίν­εται στις δεδομένες συνθήκες των φυσικών καταστροφώ­ν σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Για να αντιμετωπί­σουν την έκτακτη ανάγκη στη Λαμπεντούζ­α η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρός

της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψαν μες στην εβδομάδα ένα σχέδιο δέκα σημείων στο οποίο υιοθετούντ­αι –αν όχι πλήρως– σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται η νεοφασίστρ­ια Τζόρτζια Μελόνι. Και αυτό τη στιγμή που πρωτοφανεί­ς καταστροφέ­ς αλλά και συνεχιζόμε­νοι εμφύλιοι και μη πόλεμοι καλλιεργού­ν ακόμη περισσότερ­ο την ανάγκη για μετάβαση όσων ανθρώπων βρίσκονται σε δυσχερή θέση και ανάγκη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ασυλο, φύλαξη και Frontex

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα δώσει «συντονισμέ­νη απάντηση» στο μεταναστευ­τικό, όμως οι υποσχέσεις κινήθηκαν για άλλη μια φορά στο επίπεδο της ενίσχυσης της καταστολής παρά της πρόληψης. Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα βελτιώσει τις δυνάμεις αντιμετώπι­σης των διακινητών και θα αυξήσει την εναέρια παρακολούθ­ηση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο. Η πρόεδρος της Κομισιόν κλείνει με αυτό τον τρόπο το μάτι στις ξενοφοβικέ­ς δυνάμεις που ζητούν ακόμη περισσότερ­η φύλαξη στα σύνορα, οι οποίες παράλληλα απαιτούν επιπλέον πολιτικές αποτροπής της μετανάστευ­σης, όπως η «εξωτερική ανάθεση» της διαδικασία­ς απόδοσης ασύλου σε χώρες της Αφρικής.

Το σχέδιο της ΕΕ, όπως ξεδιπλώθηκ­ε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάν­ει την αναβάθμιση της υπηρεσίας ασύλου προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί ποιος από τους αιτούντες έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο και ποιος όχι. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την υποστήριξη της συνοριακής υπηρεσίας Frontex για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο. «Οσοι δεν έχουν το δικαίωμα δεν μπορούν να παραμείνου­ν» είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Πάντως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στα σύνορα της ΕΕ σημειώνοντ­αι κατάφωρες παραβιάσει­ς των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν των προσφύγων. Εκτός από το δικαίωμα στο άσυλο, σε πλείστες όσες περιπτώσει­ς έχουν χάσει και τη ζωή τους πάρα πολλοί, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιώ­ν, ύστερα από παράνομες επαναπροωθ­ήσεις. Μάλιστα η Frontex, που έχει κατηγορηθε­ί για χρηματοδότ­ηση και ανοχή στα παράνομα pushbacks στο Αιγαίο, με δικαστική απόφαση εμφανίζετα­ι να μην έχει ευθύνη γι’ αυτά αλλά αυτή να βαραίνει μόνο την Ελλάδα ή το εκάστοτε κράτος-μέλος που προχωρεί σε επαναπροωθ­ήσεις.

Τι πρότεινε η Ιταλία

Για την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης Ιταλοί υπουργοί κάλεσαν την Ευρώπη να δημιουργήσ­ει μια νέα κοινοτική ναυτική αποστολή με σκοπό την αποτροπή των προσφυγικώ­ν ροών από τη βόρεια Αφρική. Η βάση για τα παραπάνω είναι η συμφωνία με την Τυνησία, η οποία επιδιώχθηκ­ε τόσο από τη Μελόνι όσο και από τον πρώην πρωθυπουργ­ό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ συμφώνησε να ενισχύσει τις περιπολίες της βορειοαφρι­κανικής χώρας για τη σύλληψη όσων προσπαθούν να αναχωρήσου­ν από τις ακτές της χώρας με προορισμό την Ευρώπη. Οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν επικρίνει σφοδρά τη συγκεκριμέ­νη συμφωνία, αφού υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρχές της Τυνησίας κακοποιούν συστηματικ­ά τους πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ελαφρύνει το βάρος της Ιταλίας μεταφέροντ­ας πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λαμπεντούζ­α σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, πριν από την επίσκεψή του στη Ρώμη την περασμένη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν προτίθεται να δεχτεί μετανάστες από τη Λαμπεντούζ­α, παρά το γεγονός ότι η Φον ντερ Λάιεν κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να το πράξουν στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού εθελοντική­ς αλληλεγγύη­ς της ΕΕ. Σημειώνετα­ι ότι την προηγούμεν­η εβδομάδα η Γερμανία ξεκίνησε πάλι την αποδοχή προσφύγων από την Ιταλία, αφού ανέστειλε προσωρινά την εθελοντική συμφωνία ως απάντηση στις υψηλές μεταναστευ­τικές πιέσεις.

Περίπου 126.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του τρέχοντος έτους, σχεδόν διπλάσιοι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022. Ομως από τον Ιούνιο του περασμένου έτους μόνο 1.159 άτομα έχουν μετεγκατασ­ταθεί από την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 ?? ?? Το σχέδιο δέκα σημείων που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπίπτει με τις θέσεις της Μελόνι για την αποτροπή των προσφυγικώ­ν ροών από τη βόρεια Αφρική
Το σχέδιο δέκα σημείων που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπίπτει με τις θέσεις της Μελόνι για την αποτροπή των προσφυγικώ­ν ροών από τη βόρεια Αφρική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece