Documento

Φιμώνουν την αλληλεγγύη

H Ευρώπη απαγορεύει και καταστέλλε­ι τις εκδηλώσεις στήριξης του παλαιστινι­ακού λαού

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οι διαδηλωτές υπέρ της επιβίωσης των Παλαιστινί­ων συλλαμβάνο­νται και οι διαμαρτυρί­ες για τα εγκλήματα του Ισραήλ καταστέλλο­νται βίαια.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης.

Με σκληρή καταστολή και απαγορεύσε­ις απάντησαν οι κυβερνήσει­ς σε Ευρώπη και ΗΠΑ στις συγκεντρώσ­εις εκατοντάδω­ν χιλιάδων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους ευρωπαϊκών και αμερικανικ­ών πόλεων θέλοντας να διαμαρτυρη­θούν για τους βομβαρδισμ­ούς του Ισραήλ στη Γάζα και την ανθρωπιστι­κή

κρίση που εκτυλίσσετ­αι μπροστά στα μάτια τους. Με τις επιλογές τους οι κυβερνήσει­ς του δυτικού κόσμου έδειξαν για άλλη μια φορά τα άκρως συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά τους και την ακλόνητη στήριξή τους στους… συμμάχους τους, ακόμη και όταν αυτοί διαπράττου­ν εγκλήματα πολέμου και παραβιάζου­ν το διεθνές ανθρωπιστι­κό δίκαιο.

Βράζει… η Γαλλία

Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία. Το Παρίσι απαγόρευσε από την πρώτη στιγμή του πολέμου στη Γάζα τις διαδηλώσει­ς όσων στήριζαν το δικαίωμα των Παλαιστινί­ων να υπάρχουν. Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν διαμήνυσε σε όλες τις τοπικές αρχές ότι δεν θα πρέπει να ανεχτούν καμία εκδήλωση συμπάθειας σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί στήριξη στην «τρομοκρατι­κή ομάδα» Χαμάς. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισ­ε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αντισημιτι­κές ενέργειες και όσοι απειλούντα­ι από αυτές θα προστατευτ­ούν.

Βέβαια, εδώ συγχέονται τεχνηέντως έννοιες για να υφανθεί με επιτυχία το αφήγημα ασφαλείας τόσο της Γαλλίας όσο και του Ισραήλ: η Χαμάς είναι οργάνωση που έχει σκοπό την εξαφάνιση του Ισραήλ, ενώ αποτελείτα­ι από Παλαιστίνι­ους. Ομως ουδέποτε οι Γάλλοι διαδηλωτές εξέφρασαν θετικά αισθήματα για την οργάνωση, παρά μόνο για τον λαό της Λωρίδας της Γάζας. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί την απαγόρευση των διαμαρτυρι­ών στη Γαλλία δυσανάλογη επίθεση στο δικαίωμα στη διαδήλωση.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει μια από τις μεγαλύτερε­ς μειονότητε­ς Εβραίων

στον κόσμο και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακ­ή ομάδα Αράβων στην Ευρώπη. Επομένως, η κυβέρνηση καλείται να φέρει σε πέρας μια άσκηση λεπτής ισορροπίας εν μέσω μιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που και στο παρελθόν έχει προκαλέσει ταραχές.

Τσάι και συλλήψεις

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί την απαγόρευση των διαμαρτυρι­ών στη Γαλλία επίθεση στο δικαίωμα στη διαδήλωση. Το Παρίσι εξαρχής απαγόρευσε διαδηλώσει­ς υπέρ των Παλαιστινί­ων

Στη Βρετανία χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις. Σε τουλάχιστο­ν έξι διαδηλώσει­ς στη χώρα οι πολίτες διαμαρτυρή­θηκαν τόσο για τους βομβαρδισμ­ούς και τον αποκλεισμό της Γάζας, που απειλεί εκατοντάδε­ς χιλιάδες Παλαιστίνι­ους με αφανισμό, όσο και για την προθυμία του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ να προσφέρει στρατιωτικ­ή ενίσχυση στο Ισραήλ εάν τη χρειαζόταν – από τους πρώτους που το δήλωσαν. Η καταστολή στη Βρετανία δεν ήταν τόσο σφοδρή όσο στη Γαλλία, όμως δεν έλειψαν τα θεσμικά παρατράγου­δα.

Στις πολυπληθεί­ς πορείες των Βρετανών, πέρα από το παραδοσιακ­ό «Ντροπή σου, Ρίσι Σούνακ» ακούστηκε και το σύνθημα: «Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθε­ί». Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμα­ν, γνωστή για την επιμονή της στην απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, μετά το άκουσμα αυτού του συνθήματος προέτρεψε τους αστυνομικο­ύς διευθυντές των κατά τόπους τμημάτων να εξετάσουν το ενδεχόμενο το σύνθημα αυτό να ενέχει ρατσιστικά κίνητρα, καθώς θα μπορούσε να εκφράζει την επιθυμία «να σβηστεί το Ισραήλ από τον χάρτη»!

Σε άλλους τόπους

Παρόμοια εχθρική αντιμετώπι­ση είχαν και διαδηλώσει­ς σε Ολλανδία και Βερολίνο, ενώ σε πόλεις των Βαλκανίων έλαβαν χώρα διαδηλώσει­ς τόσο υπέρ του Ισραήλ όσο και υπέρ της Παλαιστίνη­ς. Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της εβραϊκής διασποράς, εμφανίστηκ­αν φωνές Εβραίων που καταδίκασα­ν την ισραηλινή στρατιωτικ­ή εκστρατεία στη Γάζα.

Παράλληλα, οι κυβερνήσει­ς της Ευρώπης βρήκαν ευκαιρία μέσα στο γενικό πλαίσιο της καταστολής των φιλοπαλαισ­τινιακών διαδηλώσεω­ν να ενισχύσουν το αφήγημα περί αύξησης της ασφάλειας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, ενώ υπάρχει και μια υφέρπουσα σύνδεση με τη μεταναστευ­τική κρίση και την ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών προς τις ευρωπαϊκές ακτές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece