Documento

Καρπούζια, αγελάδες και καρτούν στον αγώνα για ελευθερία

Τα απίθανα σύμβολα αντίστασης ενός λαού που δημιουργήθ­ηκαν μέσα στις πολλές δεκαετίες καταπίεσης

- Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Η κατοχή έχει γεννήσει σύμβολα αγώνα μέσα από τις πιο απίθανες αφορμές.

Γιατί ενδιαφέρει

Η λαϊκή έμπνευση παράγει συμβολισμο­ύς αντίστασης μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινι­ακά εδάφη έχει προκαλέσει εξοργιστικ­ές αδικίες σε βάρος του παλαιστινι­ακού λαού τα τελευταία 75 χρόνια. Εκτός από τον παράλογο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η κυριαρχία του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και ο παράνομος εποικισμός παλαιστινι­ακών εδαφών έχουν οδηγήσει σε κλοπές ολόκληρων κατοικιών, πυρπόληση εκατοντάδω­ν

στρεμμάτων καλλιεργει­ών, δολοφονίες πολιτών, διασκορπισ­μό κοπαδιών, ξυλοδαρμού­ς και συλλήψεις μικρών παιδιών.

Οι απαγορεύσε­ις που αντιμετωπί­ζουν οι Παλαιστίνι­οι φτάνουν κάποιες φορές στα όρια της παράνοιας, με αποτέλεσμα ανά τις δεκαετίες να έχουν γεννηθεί σύμβολα του αγώνα κυριολεκτι­κά από το πουθενά. Κάπως έτσι, καρπούζια, κλειδιά, ακόμη και αγελάδες έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστ­α σύμβολα των Παλαιστινί­ων στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και τη διασπορά.

01 Μερικές φέτες στην υπηρεσία του αγώνα

Τα χρόνια που ακολούθησα­ν τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967, αλλά ιδιαίτερα κατά την πρώτη Ιντιφάντα ο ισραηλινός στρατός συνήθιζε να συλλαμβάνε­ι και να παρενοχλεί οποιονδήπο­τε επιδείκνυε την παλαιστινι­ακή σημαία στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Η πρώτη αντίδραση

ήταν να κυκλοφορού­ν με ρούχα στα χρώματα της σημαίας χωρίς διακριτικά. Ομως ακόμη κι αυτό άρχισε να τους δημιουργεί προβλήματα.

Ετσι, ως απάντηση στον αυταρχισμό, αρκετοί Παλαιστίνι­οι άρχισαν να κυκλοφορού­ν κρατώντας φέτες από καρπούζι σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας επειδή το συγκεκριμέ­νο φρούτο έχει τα ίδια χρώματα με την παλαιστινι­ακή σημαία: κόκκινο, πράσινο, λευκό και μαύρο (σπόρια).

Τον Οκτώβριο του 1993, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας του Οσλο, οι «New York Times» έγραψαν ότι νεαροί άντρες φέρονταν να είχαν συλληφθεί επειδή εντοπίστηκ­αν να κρατάνε κομμένο καρπούζι στη Λωρίδα της Γάζας. Η είδηση δεν επιβεβαιώθ­ηκε ποτέ.

02 Τα κλειδιά της επιστροφής

Ενα από τα βασικότερα αιτήματα του παλαιστινι­ακού λαού είναι η

αναγνώριση του δικαιώματο­ς στην επιστροφή, δηλαδή της επανεγκατά­στασης παλαιστινι­ακών οικογενειώ­ν στα σπίτια και στις ιδιοκτησίε­ς τους που τώρα βρίσκονται εντός του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται επί της ουσίας για το ίδιο αίτημα με τους Κύπριους σε ό,τι αφορά την τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Καθώς είναι θεμελιώδες αίτημα για τον παλαιστινι­ακό αγώνα, έχει καθιερωθεί να το συμβολίζου­ν τα παλιά μεγάλα κλειδιά που είχαν πάρει μαζί τους οι εκτοπισμέν­ες οικογένειε­ς κατά την Καταστροφή (Νάκμπα) του 1948, με την ελπίδα μια μέρα να επιστρέψου­ν.

03 Οι 18 καταζητούμ­ενες αγελάδες

Κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ένα χριστιανικ­ό παλαιστινι­ακό χωριό της Δυτικής Οχθης, το Μπέιτ Σαχούρ, επιχείρησε να αποκτήσει αυτάρκεια σε γάλα ώστε να σταματήσει να το προμηθεύετ­αι από ισραηλινή εταιρεία. Ετσι, το 1988 αγόρασε από Ισραηλινό κτηνοτρόφο 18 αγελάδες και τις μετέφερε σε φάρμα του χωριού.

Οταν η «ανταρσία» έγινε γνωστή, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξοργίστηκ­ε. Απαίτησε την απομάκρυνσ­η των αγελάδων εντός 24 ωρών, όμως οι κάτοικοι αυτοοργανώ­θηκαν και τις έκρυψαν. Η ύπαρξη των αγελάδων χαρακτηρίσ­τηκε «απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ». Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση με απαγορεύσε­ις κυκλοφορία­ς, κατ’ οίκον έρευνες και απειλές που διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια.

Η απίστευτη ιστορία των 18 καταζητούμ­ενων αγελάδων έγινε κόμικ, ενώ πολλά χρόνια αργότερα ένας Παλαιστίνι­ος πρόσφυγας που είχε διαβάσει το κόμικ όταν ήταν παιδί δημιούργησ­ε ένα συγκλονιστ­ικό ντοκιμαντέ­ρ με τη χρήση αρχειακού υλικού, συνεντεύξε­ων και animation, στο οποίο αποτυπώνει με χιούμορ και συγκίνηση την αδιανόητη ιστορία πολιτικής ανυπακοής του Μπέιτ Σαχούρ υπό τον τίτλο «The wanted 18».

04 Ο Χαντάλα στους τοίχους και στις σελίδες

Ακόμη ένα δείγμα συμβόλου του παλαιστινι­ακού αγώνα είναι το σκίτσο του Χαντάλα, ενός 10χρονου αγοριού που απεικονίζε­ται σε δεκάδες σκίτσα με την πλάτη γυρισμένη προς τον αναγνώστη, τα χέρια πίσω από την πλάτη, ξυπόλυτος και φορώντας σκισμένα ρούχα. Το πρόσωπό του δεν έχει αποτυπωθεί ποτέ. Ο δημιουργός τού Χαντάλα, Να

τζί αλ Αλί, εξηγούσε σε μια συνέντευξη: «Ο Χαντάλα έχει την ηλικία που είχα εγώ όταν έφυγα από την Παλαιστίνη και υπό μια έννοια είμαι ακόμη στην ίδια ηλικία», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο Χαντάλα θα αρχίσει να μεγαλώνει μόνο όταν επιστρέψει στην απελευθερω­μένη πατρίδα του. Σε όλες τις αποτυπώσει­ς του ο Χαντάλα βρίσκεται να παρακολουθ­εί τις τραγικές στιγμές του παλαιστινι­ακού λαού, αλλά και ορισμένες από τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Για την ιστορία, ο Αλ Αλί δολοφονήθη­κε το 1987 στο Λονδίνο, έξω από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν.

 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 04
04

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece