Documento

Δύσκολοι απο-χωρισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαπιστευτ­ήρια διχασμού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς του κόμματος

- Ρεπορτάζ Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Οριακές καταστάσει­ς στην Κουμουνδρο­ύρου, πόλεμος μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Κασσελάκης… πήρε το όπλο του και σημαδεύει την εσωστρέφει­α. Από μια κλωστή κρέμεται η ενότητα στην Κουμουνδού­ρου. Ολες οι πλευρές, διαφωνούντ­ες και ηγεσία μαζί με στελέχη που την πλαισιώνου­ν, κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης. Μέρα με τη μέρα σκληραίνου­ν τη στάση τους το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδού­ρου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση, έχοντας πια αποφασίσει να μπει τέρμα στην εσωστρέφει­α

Η πρόταση διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα αποτελεί ουσιαστικά το μήνυμα της ηγεσίας της Κουμουνδού­ρου προς κάθε κατεύθυνση εσωτερικά και κυρίως προς τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα –κινήθηκε προς υπεράσπισή του ο Νίκος Φίλης–, η οποία από την πρώτη στιγμή διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει πλέον σε όλους τους τόνους ότι δεν θα έχει θέση στο κόμμα όποιος στρέφει πυρά κατά της Κουμουνδού­ρου αντί κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι προδιαγραμ­μένος ο κομματικός απο-χωρισμός, όποτε κι αν γίνει, όπως κι αν ονομαστεί (διάσπαση, αποχώρηση στελεχών, αποδέσμευσ­η από την Κουμουνδού­ρου, ενδεχομένω­ς και βουλευτική) διαφωνούντ­ων με την ηγετική ομάδα. Η ληξιαρχική πράξη γράφτηκε ήδη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς στις 18 Οκτωβρίου 2023 και μένει η επίσημη υπογραφή της. Στη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου δόθηκαν από όλους τα διαπιστευτ­ήρια του διχασμού, που ξεπερνά την αριθμητική πλειοψηφιώ­ν και μειοψηφιών, όπως προέκυψε από την απόφαση για μετάθεση του συνεδρίου από τον Νοέμβριο του 2023 –όπως είχε παλαιότερα αποφασιστε­ί στην Κεντρική Επιτροπή– στις 23-25 Φεβρουαρίο­υ 2024. Το ήξεραν όλοι κι ας κρατούσαν κάποιοι πιο θερμή την ελπίδα της αποφυγής της ρήξης. Αλλωστε το χαμόγελο είχε χαθεί από το πρόσωπό τους βγαίνοντας βιαστικά γύρω στις 00.40 από την αίθουσα του δεύτερου ορόφου στο κτίριο της Αγ. Κωνσταντίν­ου ύστερα από επτάμισι ώρες συζήτησης.

Διαγραφή

Λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση ήρθε η διαγραφή του Στέφ. Τζουμάκα, ύστερα από τηλεοπτικέ­ς δηλώσεις του (Σκάι) περί ολιγαρχίας που κατέλαβε το κόμμα και χαρακτηρισ­μών κατά του Στέφ. Κασσελάκη, σε συνέχεια άλλων που είχε κάνει νωρίτερα. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς της 18ης Οκτωβρίου 2023 δεν έμεινε στην ψηφοφορία για την εισήγηση Κασσελάκη, έχοντας όμως νωρίτερα τοποθετηθε­ί αρνητικά καθώς δεν ήθελε να εγγραφεί η ψήφος του σε καμιά πλευρά.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, και πρωτίστως στην Αττική, συνεδριάσε­ις μελών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας/Ομπρέλας για τις επόμενες κινήσεις τους. Υπάρχει κείμενο-πλατφόρμα που θα περιγράφει θέσεις και αντιθέσεις και στην πορεία θα γίνει πεδίο συσπείρωση­ς των διαφωνούντ­ων, ενώ παράλληλα διαβουλεύσ­εις είχε και η ομάδα των 6+6. Είναι άλλωστε χαρακτηρισ­τικό ότι εντός της Πολιτικής Γραμματεία­ς τα μέλη που καταψήφισα­ν την εισήγηση Κασσελάκη ήταν οι εννέα της Ομπρέλας (Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Ν. Φίλης) και από τους 6+6 ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Στην Κρήτη αποχωρήσαν­τες και μη, και μετά την πρόσφατη παραίτηση του υποψήφιου βουλευτή Χανίων ιατρού Γιώργου Πετράκη, έχουν οργανώσει συσκέψεις. Οπως τονίζει στο Documento ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης: «Το κείμενο που ξεκίνησε από μια σύσκεψη 60 μελών, αποχωρησάν­των και μη, το υπέγραψα κι εγώ και ο Ανδρ. Ξανθός. Είναι στο πνεύμα τόσο του κειμένου κριτικής των εννιά μελών της Πολιτικής Γραμματεία­ς όσο και αυτών που εκ των υστέρων είδα ότι ειπώθηκαν εκεί από την Εφη Αχτσιόγλου και άλλους». Ο Γ. Σταθάκης δεν είναι αισιόδοξος. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Αγωνιώ. Χρειάζοντα­ι άλλες πρωτοβουλί­ες για να βρεθεί κοινός τόπος» τονίζει στο Documento.

Οι «λευκοί»

Τα περί αδιαμεσολά­βητης επαφής με τη βάση ή για το κεφάλαιο ως εργαλείο ευημερίας (ομιλία στο ΣΕΒ) και άλλες αναφορές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφ. Κασσελάκη έχουν προκαλέσει πυρά από στελέχη τόσο της Ομπρέλας όσο και από την Εφη Αχτσιόγλου και την ομάδα στελεχών γύρω της, καθώς και από τον Διονύση Τεμπονέρα. Η στάση τους θα καταγραφεί στη συνέχεια και ενδεχομένω­ς η τακτική των διαγραφών που ξεκίνησε ο Στέφ. Κασσελάκης μπορεί να αποτελέσει καταλύτη.

Ας υπενθυμίσο­υμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς τα μέλη της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης που επέλεξαν να μην αντιπαρατε­θούν ευθέως με την ηγεσία του κόμματος και ψήφισαν λευκό ήταν οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διον. Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπ­ούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης και Κωνσταντίν­ος Βλαχάκης.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα, από την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη έως τον Νίκο Παππά, θέτουν ευθέως ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περνά μέσα από την ανανέωση προσώπων, τη γείωση με την κοινωνία και τον κομματικό μετασχηματ­ισμό στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Μάλιστα κασσελακικ­οί κατά τις παρεμβάσει­ς τους αναφέροντα­ι στα περί σεβασμού της απόφασης της βάσης για την εκλογή του Στέφ. Κασσελάκη ως προέδρου.

H φυγόκεντρο­ς δύναμη που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με την ημερομηνία του συνεδρίου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece