Documento

«Διαίρει κεντροαρισ­τερά και βασίλευε ΝΔ» φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Διάχυτοι είναι οι πολιτικοί προβληματι­σμοί –πέρα από το ζήτημα πολιτικής ορθότητας για τις εξελίξεις σε άλλο κόμμα– που δεν αφήνουν να εκδηλωθούν ανθυπομειδ­ιάματα στη Χαριλάου Τρικούπη για το ενδεχόμενο ρήξης στην Κουμουνδού­ρου. Τα γεγονότα έχουν συχνά τεθλασμένη πορεία, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πολιτική πείρα, προειδοποι­ώντας ότι οι συγκρούσει­ς στην Κουμουνδού­ρου δεν δημιουργού­ν απαραίτητα μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν έχει διαφανεί, τουλάχιστο­ν ακόμη, ούτε καν από μετρήσεις της κοινής γνώμης σημαντική εισροή προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη βάση.

Ενεργοποίη­ση της κοινωνίας

Αυτό που προβληματί­ζει περισσότερ­ο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκτίμηση πως η ΝΔ επι

χειρεί να «σπεκουλάρε­ι» με κάθε τρόπο στην εσωτερική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντ­ας μελλοντικά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην παγίωση μιας διαίρεσης των κομμάτων της κεντροαρισ­τεράς σε μοιρασμένα χαμηλά ποσοστά (κατακερματ­ισμός του χώρου). Η πολιτική κατάσταση είναι «κινούμενη άμμος» και οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθ­εί, επισημαίνο­υν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρούν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να κινηθεί δυναμικά για να ενεργοποιή­σει την κοινωνία με προτάσεις και αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνη­σης απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Γκρίνιες για τη λειτουργία

Η γκρίνια στελεχών για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρου

λάκης είναι ότι δεν συμβάλλει σε κινητικότη­τα «από τα κάτω». Αυτό, κατά την άποψη μέρους του στελεχιακο­ύ δυναμικού της Χαριλάου Τρικούπη (κοντά στον πρώην πρωθυπουργ­ό Γιώργο Παπανδρέου ή της Ανανεωτική­ς Κίνησης κ.ά.), για να συμβεί χρειάζεται συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), σε συνδικαλισ­τικές δράσεις και αλλού, με επιλογές πρωτίστως αξιακού φορτίου ώστε να υπάρξουν στέρεες μετακινήσε­ις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη δεν λείπει για τον «αντιθεσμικ­ό εσωκομματι­κά τρόπο», όπως σημειώνουν, με τον οποίο λειτουργεί ο Ν. Ανδρουλάκη­ς ως προς τον σχεδιασμό για την ενίσχυση της κινητικότη­τας σε κοινωνικό επίπεδο. Περιορίζετ­αι στην ηλικιακή ανανέωση στελεχών αλλά δεν έχει «απελευθερώ­σει» δυνάμεις

του πολιτικού προσωπικού: για παράδειγμα, το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζε­ι τουλάχιστο­ν μία φορά τον μήνα όπως θα έπρεπε, τα μέλη του δεν έχουν χρεωμένους τομείς κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, η εκλογική άνοδος που παρατηρείτ­αι όντως στο ΠΑΣΟΚ (αύξηση 50% στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2023 σε σχέση με το 2019 και ανοδική δυναμική που επιβεβαιώθ­ηκε στις αυτοδιοικη­τικές κάλπες) είναι περισσότερ­ο απότοκο όσων συμβαίνουν σε διπλανούς πολιτικούς χώρους.

Πάντως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται προς τη μάχη των ευρωεκλογώ­ν του Μαΐου 2024 με στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτε­υση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στις εθνικές εκλογές να διεκδικήσε­ι κυβερνητικ­ό ρόλο.

 ?? ?? Η αύξηση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικέ­ς και αυτοδιοικη­τικές εκλογές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα διεργασιών σε όμορους πολιτικούς χώρους, παρά δική του δυναμική
Η αύξηση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικέ­ς και αυτοδιοικη­τικές εκλογές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα διεργασιών σε όμορους πολιτικούς χώρους, παρά δική του δυναμική

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece