Documento

Νέο φιάσκο Αγαπηδάκη με τον προσωπικό γιατρό

Πρόχειρο, αντιεπιστη­μονικό και νομικά ασταθές το σχέδιο της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Υγείας να βαφτίσει τους αγροτικούς γιατρούς προσωπικού­ς για να καλύψει τις ανάγκες

- Κώστας Παναγιώτου Χωρίς εκπαίδευση

Εν συντομία

Σε βραδυφλεγή βόμβα για το επικοινωνι­ακό προφίλ της κυβέρνησης εξελίσσετα­ι ο προσωπικός γιατρός, αφού το πρόχειρο και αντιεπιστη­μονικό εγχείρημα Αγαπηδάκη προκαλεί κλυδωνισμο­ύς στα θεμέλια του Μεγάρου Μαξίμου.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι αλχημείες Αγαπηδάκη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Παρά τις προσπάθειε­ς του κυβερνητικ­ού επιτελείου να υποβαθμίσε­ι τις αντιδράσει­ς που προκάλεσαν οι ανακοινώσε­ις της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό, η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμη. Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας και προστατευό­μενη του Μεγάρου Μαξίμου –για άγνωστους λόγους– ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι ανειδίκευτ­οι, σε προσωπικού­ς γιατρούς προκειμένο­υ να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών. Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Δεσμεύτηκε ότι θα αμείβονται με 30.000 ευρώ καθαρά ετησίως εάν ακολουθήσο­υν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας, όταν το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί σε γιατρό με διευθυντικ­ή θέση στο ΕΣΥ και πείρα άνω των 30 ετών. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα δίνονται 100.000-150.000 ευρώ σε γιατρούς που θα επαναπατρι­στούν μόνο από την Κύπρο και τη Βρετανία, όταν στη χώρα μας το ιατρικό σώμα υποαμείβετ­αι πλήρως.

Το πρόχειρο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται ότι είναι και νομικά ασταθές, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεω­ν στους νοσοκομεια­κούς κύκλους αλλά και σε όλο τον ιατρικό κόσμο. Εναντίον της Αγαπηδάκη τάχτηκε ακόμη και ο «γαλάζιος» Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έστω και διακριτικά για να μην προκαλέσει τη μήνη του πρωθυπουργ­ού, όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καθώς και όλοι οι φορείς και οι ενώσεις των νοσοκομεια­κών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, παθολόγοι κ.ά.).

Απόλυτη άγνοια

Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι οι ανακοινώσε­ις Αγαπηδάκη έγιναν με απόλυτη άγνοια του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τυχαία ενημερώθηκ­ε ότι έδινε συνέντευξη Τύπου εντός του κτιρίου όπου «συγκατοικο­ύν, όπως, διαβεβαιών­ουν διασταυρωμ­ένες πηγές του Documento. Ο ίδιος ο Μιχ. Χρυσοχοΐδη­ς, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έσπευσε να ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού για την πρωτοβουλί­α Αγαπηδάκη για την οποία ο ίδιος δεν γνωρίζε τίποτε. Γεγονός που αποδεικνύε­ι και τις κακές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, παρότι τους χωρίζει μόλις ένας όροφος.

Πάντως ακόμη και ο μη ενημερωμέν­ος για τα ιατρικά θέματα Μιχ. Χρυσοχοΐδη­ς έλεγε σε συνεργάτες του, αναφέρουν πληροφορίε­ς, ότι το εγχείρημα Αγαπηδάκη δεν μπορεί να βγει στην πράξη. Οπως τόνιζε, εκτός του ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών όταν θα τους αναλάβουν γιατροί που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους, προκαλεί και διχασμό στον ιατρικό κόσμο αλλά και προβλήματα επικοινωνι­ακού χαρακτήρα στην κυβέρνηση.

Αλλωστε οι έντονες διαμαρτυρί­ες φτάνουν και στο δικό του γραφείο και είναι συνεχείς. Παρ’ όλα αυτά, η Ειρ. Αγαπηδάκη σπεύδει να υπερασπιστ­εί το σχέδιό της επικαλούμε­νη την ανάγκη που έχει η χώρα για να δημιουργηθ­ούν νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμέ­νες ειδικότητε­ς παρουσιάζο­υν έλλειψη. Ομως πίσω από το ατυχές μοντέλο του προσωπικού γιατρού που ανακοίνωσε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας φαίνεται ότι κρύβονται οι πιέσεις των… θεσμών να ολοκληρωθε­ί το μέτρο του προσωπικού γιατρού που είχε μείνει στη μέση από την υπουργική θητεία του Θάνου Πλεύρη.Η ανασυγκρότ­ηση της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και η θέσπιση του προσωπικού γιατρού με πλήρη κάλυψη για όλο τον πληθυσμό αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει σιγά σιγά να ολοκληρωθε­ί. Η άρνηση της κυβέρνησης να πληρώσει με αξιοπρεπεί­ς αμοιβές τους ιδιώτες γιατρούς τούς οδήγησε να γυρίσουν την πλάτη στον προσωπικό γιατρό. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του μόλις 1.230 ιδιώτες γιατροί συμμετέχου­ν στο εγχείρημα. Γι’ αυτό εξάλλου και βαφτίστηκα­ν υποχρεωτικ­ά προσωπικοί γιατροί όλοι οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που εργάζονται με μόνιμη σχέση στα κέντρα υγείας.

Πρόκειται για 2.218 γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι εκτός από τα τρέχοντα περιστατικ­ά και τα επείγοντα είναι υποχρεωμέν­οι να εξετάζουν και τους ασθενείς που θέλοντας και μη έχουν εγγράψει στη λίστα τους. Μάλιστα, από τους 2.000 πολίτες που έχουν εγγράψει πληρώνοντα­ι μόνο για τους 500. Συνολικά υπάρχουν 3.448 προσωπικοί γιατροί τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ειρ. Αγαπηδάκη ευαγγελίζε­ται ότι θα προσθέσει άλλους 1.250 αγροτικούς γιατρούς που θα γίνουν υποχρεωτικ­ά προσωπικοί, οι οποίοι χωρίς καμία εκπαίδευση θα αναλάβουν την παρακολούθ­ηση των πολιτών για ένα χρόνο. Ανεξαρτήτω­ς βέβαια εάν ο ρόλος του προσωπικού/οικογενεια­κού γιατρού είναι να παρακολουθ­εί συστηματικ­ά και με συνέπεια τους ασθενείς ώστε να τον εμπιστεύον­ται.

Σφοδρές αντιδράσει­ς στον ιατρικό κόσμο προκάλεσαν οι ανακοινώσε­ις της προστατευό­μενης του Μαξίμου

 ?? ?? Ακόμη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς έλεγε σε συνεργάτες του ότι το εγχείρημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί
Ακόμη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς έλεγε σε συνεργάτες του ότι το εγχείρημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece