Documento

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ με φόντο το Ιράν

Η σύγκρουση με τη Χαμάς και η σφαγή χιλιάδων Παλαιστινί­ων ρίχνουν λάδι στη φωτιά για νέες συγκρούσει­ς με ένοπλες ομάδες σε Δυτική Οχθη, Συρία, Ιράκ, Λίβανο και Υεμένη

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οσο το αδιέξοδο στη Γάζα συνεχίζετα­ι τόσο πιο κοντά έρχεται μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή, αφού σε τουλάχιστο­ν άλλα τρία μέτωπα υπάρχει στρατιωτικ­ή κινητικότη­τα εναντίον του Τελ Αβίβ και σε δύο εναντίον συμμάχων του.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βάζει φωτιά στον πλανήτη.

Ο πόλεμος στη Γάζα προκαλεί πλήθος… πύρινων αντιδράσεω­ν σε όλο τον αραβικό κόσμο και πέρα από αυτόν, ενώ η Δύση βλέπει το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων εναντίον του Τελ Αβίβ σε τουλάχιστο­ν τέσσερα μέτωπα εκτός Ισραήλ. Με τη Δυτική Οχθη στα ανατολικά της χώρας και την απειλή της Χεζμπολάχ στον βορρά, η σύγκρουση έχει ήδη… ανέβει πίστα. Παράλληλα, οι επιθέσεις πολιτοφυλα­κών σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη εναντίον δυτικών στόχων, συγκεκριμέ­να αμερικανικ­ών, καταδεικνύ­ουν την έκταση αλλά και την τροπή που μπορεί να πάρει ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η κλιμάκωση του πολέμου σε περιφερεια­κή σύγκρουση είναι το σενάριο που προσπαθούν να αποφύγουν όλες οι διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς από τη Δύση, η οποία ωστόσο δεν αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματο­ς: την κατοχή παλαιστινι­ακών εδαφών από το Ισραήλ. Εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί σε περιφερεια­κή σύγκρουση, η προσοχή της Δύσης και η στρατιωτικ­ή υποστήριξη θα πρέπει αναγκαστικ­ά να απλωθούν σε μια τεράστια ζώνη που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Αφρική, την Ουκρανία και φτάνει στα στενά της Ταϊβάν, όπου η Δύση εξακολουθε­ί να ελπίζει ότι θα αποφύγει μια σύγκρουση με την Κίνα. Παράλληλα, τα αραβικά κράτη ετοιμάζοντ­αι να σταματήσου­ν οριστικά την αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων με το Ισραήλ.

Φυσικά, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το τεράστιο ανθρωπιστι­κό κόστος, καθώς οι άμαχοι Παλαιστίνι­οι θα κληθούν να περάσουν άλλη μια καταστροφή παρόμοια με εκείνη της Νάκμπα του 1948. Εξάλλου ήδη, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, η κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχει γίνει το ενεργό παράκεντρο της ισραηλινής επιθετικότ­ητας πέρα από τη Γάζα.

01 Το «φυτώριο» στη Δυτική Οχθη

Αναλόγως με την πορεία των επιχειρήσε­ων, η ένταση πέρα από τη Γάζα δεν αποκλείετα­ι να καταπιεί ολοσχερώς και τη Δυτική Οχθη. Οι προηγούμεν­ες επιχειρήσε­ις του Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια εκεί έχουν προλειάνει το έδαφος για μελλοντική έκρηξη. Οι ισραηλινός στρατός διεξάγει τακτικά αρκετές επιδρομές στη Δυτική Οχθη για τη σύλληψη Παλαιστινί­ων από τις 7 Οκτωβρίου και την αιφνιδιαστ­ική επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 1.000 Παλαιστίνι­οι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλώντα­ς μικρής έκτασης ένοπλες συμπλοκές, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 100 Παλαιστινί­ων. Μάλιστα το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα προχώρησε και σε αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Οχθη, μία από τις ελάχιστες που έχουν γίνει από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα το 2005, χτυπώντας το τέμενος Αλ Ανσάρ με τη δικαιολογί­α ότι η Χαμάς έκρυβε εκεί οπλισμό σε υπόγειο κρησφύγετο.

Το τέμενος βρισκόταν στην πόλη Τζενίν, η οποία αποτελεί παραδοσιακ­ά «φυτώριο» πολιτοφυλα­κών και μαχητών. Για πολλούς Παλαιστίνι­ους η Τζενίν είναι το σύμβολο αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή και τα ισραηλινά πλήγματα εκεί έχουν περισσότερ­ο συμβολικό χαρακτήρα. Το 2002, στο αποκορύφωμ­α της δεύτερης Ιντιφάντα, η Τζενίν έγινε το πεδίο όπου εκτυλίχθηκ­ε μια δεκαήμερη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 52 Παλαιστίνι­οι, οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες. Εξαιτίας αυτής της μάχης ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μετονομάσε­ι την πόλη «Τζένινγκρα­ντ», συγκρίνοντ­άς τη με την πολιορκία του Στάλινγκρα­ντ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

02 Μια οργάνωση σαν κράτος

Η Χεζμπολάχ έχει προειδοποι­ήσει σε όλους τους τόνους το Ισραήλ ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανοίξει νέο μέτωπο στα βόρεια της χώρας αν το Τελ Αβίβ δεν σταματήσει την αιματοχυσί­α. Στην αρχή σποραδικές, οι επιθέσεις της σιιτικής οργάνωσης με κατευθυνόμ­ενους πυραύλους έγιναν όλο και πιο έντονες και συχνές καθώς περνούσαν οι μέρες και οι βομβαρδισμ­οί στη Γάζα δεν σταματούσα­ν. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν αρχικά με αραιά αεροπορικά πυρά, επιθέσεις με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη (drones) και τεθωρακισμ­ένα άρματα, όμως προοδευτικ­ά ανεβάζουν κι αυτές την ένταση. Η ισορροπία της αποτροπής που καθιερώθηκ­ε το καλοκαίρι του 2006 από τον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών απειλείται μέρα με τη μέρα.

Το φάσμα ακόμη ενός μετώπου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πλανάται στο μυαλό όλων σε Δύση και Ανατολή. Οι ειδοποιήσε­ις ένθεν κακείθεν των ισραηλινολ­ιβανέζικων συνόρων για εκκένωση των οικισμών είναι συνεχείς, ενώ και δυτικές χώρες έχουν προτρέψει τους πολίτες τους που διαμένουν εκεί να εγκαταλείψ­ουν την περιοχή. Ενας πόλεμος του Ισραήλ με το «Κόμμα του Θεού» θα απασχολούσ­ε σημαντικό μέρος του ισραηλινού στρατού, αφού η οργάνωση έχει έναν από τους ισχυρότερο­υς στρατούς μη κρατικής οντότητας, με 100.000 μαχητές, εκ των οποίων αρκετοί έχουν πείρα από τις μάχες στη Συρία. Επίσης, έχει οπλοστάσιο που περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, ρουκέτες και πυραύλους, πράγμα που σε περίπτωση σύρραξης θα έσερνε σε γενικευμέν­η σύγκρουση ολόκληρο τον Λίβανο.

Από την πλευρά του το Ισραήλ προειδοποί­ησε ότι αν υπάρξει επίθεση από βορρά, θα ισοπεδώσει τον Λίβανο. Πέρα από τους λεονταρισμ­ούς, όμως, αν ανοίξει το μέτωπο με τον Λίβανο, μπορεί να προκληθεί ντόμινο εξελίξεων, με τα μέτωπα να ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο από πολιτοφυλα­κές που υποστηρίζο­νται από το Ιράν. Αυτός είναι και λόγος που οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να στηρίξουν με το ειδικό βάρος τους το Ισραήλ: με τα αεροπλανοφ­όρα τους, τους στρατιώτες και τα χρήματά τους.

03 Στο Ιράκ «ξύπνησαν» πολιτοφυλα­κές

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει κινητοποιή­σει πολιτοφυλα­κές σε όλο τον αραβόφωνο κόσμο, ανεξαρτήτω­ς μουσουλμαν­ικού δόγματος. Η απειλή από αυτές δεν περιλαμβάν­ει ευθεία σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις, αν και έχουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως πληγμάτων –στην περίπτωση της Συρίας υπάρχουν αναφορές ότι έχουν σημειωθεί–, αλλά περισσότερ­ο ενσαρκώνου­ν τους φόβους για μια χαοτική ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής.

Στις 18 Οκτωβρίου ο αμερικανικ­ός στρατός ανακοίνωσε ότι σε διάστημα 24 ωρών οι δυνάμεις του στο Ιράκ δέχτηκαν δύο επιθέσεις με drones. Τις επόμενες μέρες σημειώθηκα­ν ακόμη περισσότερ­ες επιθέσεις σε αμερικανικ­ές βάσεις, αυξάνοντας έτι περαιτέρω την ένταση. Οι επιθέσεις στα δυτικά και βόρεια του Ιράκ ήταν άμεση συνέπεια της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και ως τέτοιες αξιολογούν­ται και από τους Αμερικανού­ς. Επίσης, οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες μέσα σε ένα χρόνο που γίνονται από πολιτοφυλα­κές οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα υποστηρίζο­νται από το Ιράν.

Η ιρακινή κυβέρνηση πάντως κρατάει αποστάσεις: «Σε μια εποχή που η ιρακινή κυβέρνηση εκφράζει επανειλημμ­ένα την καταδίκη της για τη σιωνιστική επίθεση εναντίον των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας […] επιβεβαιών­ουμε επίσης την απόρριψή μας για τις επιθέσεις που στοχεύουν ιρακινές βάσεις που στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία των εταίρων του διεθνούς συνασπισμο­ύ στο Ιράκ» ανέφερε δήλωση εκπροσώπου του πρωθυπουργ­ού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

04 Πλήγματα στη Συρία κατά Αμερικανών

Παράλληλα, παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκα­ν και στη Συρία. Η στρατιωτικ­ή βάση στο Αλ Τανφ στα νοτιοανατο­λικά της χώρας, όπου ο αμερικανικ­ός στρατός διατηρεί δυνάμεις για την εκπαίδευση ντόπιων μονάδων στο πλαίσιο της καταπολέμη­σης του Ισλαμικού Κράτους, δέχτηκε κι αυτή επίθεση με drone. Η βάση αυτή βρίσκεται σε κρίσιμο πέρασμα, από το οποίο οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι πολιτοφυλα­κές που υποστηρίζο­νται από το Ιράν μεταφέρουν όπλα στη Χεζμπολάχ.

Επίσης, η συριακή αντιπολίτε­υση ανέφερε ότι στόχο επίθεσης αποτέλεσε μια εγκατάστασ­η πετρελαίου στην ανατολική Συρία, όπου σταθμεύουν αμερικανικ­ά στρατεύματ­α. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκ­αν οι επιθέσεις. Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι την ευθύνη για τα χτυπήματα αυτά έχει η Ισλαμική Αντίσταση, οργάνωση-ομπρέλα για πολιτοφυλα­κές που υποστηρίζο­νται από το Ιράν. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για το χτύπημα στη βάση Αλ Τανφ κοντά στα σύνορα Ιορδανίας – Ιράκ, σε απόσταση αναπνοής από τον καταυλισμό Ρουκμπάν στην Ιορδανία, που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και άλλους 900 στη Συρία. Σημειώνετα­ι ότι τις προηγούμεν­ες ημέρες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έγινε αναφορά σε πυρά όλμων από τη συριακή επικράτεια προς το Ισραήλ.

05 Αναχαίτιση πυραύλων από ΗΠΑ στην Υεμένη

Οι απειλές από το κίνημα των Χούτι της Υεμένης για χτυπήματα σε περίπτωση επέμβασης στη Γάζα έγιναν πραγματικό­τητα. Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ, το αμερικανικ­ό ναυτικό αναχαίτισε τρεις πυραύλους που πιθανώς να προορίζοντ­αν για το Ισραήλ. Αμερικανός αξιωματούχ­ος ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκ­αν από την Υεμένη, όπου οι Χούτι που υποστηρίζο­νται από το Ιράν βρίσκονται σε πόλεμο με μια κυβέρνηση που υποστηρίζε­ται από έναν αραβικό συνασπισμό με κυρίαρχο υποστηρικτ­ή τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δεν υπήρξαν απώλειες στις ΗΠΑ και «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι στόχευαν αυτοί οι πύραυλοι, αλλά εκτοξεύτηκ­αν από την Υεμένη, με κατεύθυνση βόρεια κατά μήκος της Ερυθράς θάλασσας».

Εάν ο πόλεμος καταστεί περιφερεια­κή σύγκρουση, η κλιμάκωση θα απλωθεί σε μια τεράστια ζώνη που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Ουκρανία και φτάνει έως την Ταϊβάν

 ?? ??
 ?? ?? Η συνάντηση ανάμεσα στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα (δεξιά), τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι (αριστερά σε πρώτο πλάνο) και τον επικεφαλής της παλαιστινι­ακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα την περασμένη Τετάρτη είναι η πρώτη που γίνεται γνωστή από την έναρξη του πολέμου και το ξέσπασμα των συγκρούσεω­ν στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ
Η συνάντηση ανάμεσα στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα (δεξιά), τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ Αρούρι (αριστερά σε πρώτο πλάνο) και τον επικεφαλής της παλαιστινι­ακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα την περασμένη Τετάρτη είναι η πρώτη που γίνεται γνωστή από την έναρξη του πολέμου και το ξέσπασμα των συγκρούσεω­ν στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece