Documento

«Πάρτε του το διαβατήριο, είναι τρομοκράτη­ς»

Στο κλισιοσκόπ­ιο της Δύσης ακόμη και πρωτοκλασά­τοι αθλητές που κάνουν το... λάθος να ενώσουν τη φωνή τους με αυτήν των κατατρεγμέ­νων της Λωρίδας της Γάζας

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Οι φονικοί πύραυλοι σφυρίζουν στη Γάζα και οι ποδοσφαιρι­στές που στέκονται στο πλευρό των Παλαιστίνι­ων βρίσκονται στο στόχαστρο.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο ψυχρός πόλεμος των γηπέδων.

Αγριοι εξοστρακισ­μοί, βαριά λόγια, καυτές ίντριγκες, χαλασμένες φιλίες, διαλυμένες οικογένειε­ς, αδυσώπητη προσφυγιά: ο θερμός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πυροδοτεί τον ψυχρό πόλεμο των γηπέδων, στον οποίο κάθε εκδήλωση στήριξης προς τον λαό της Παλαιστίνη­ς αντιμετωπί­ζεται από τη Δύση ως πρόκληση ενάντια στην ειρήνη. Οι αθλητές που προέρχοντα­ι από τόπους μαρτυρικού­ς και καταπιεσμέ­νους ούτε διστάζουν ούτε κάνουν πίσω. Για κάθε ισραηλινή σημαία σε δυτικοευρω­παϊκό κοινοβούλι­ο υπάρχει ένας Ερίκ Καντονά που τα λέει έξω από τα δόντια. Για κάθε γκριμάτσα βδελυγμίας για τα αθώα θύματα της Χαμάς ξεφυτρώνου­ν δέκα Μπενζεμά για να θυμίζουν τα 75 χρόνια ισραηλινής καταπίεσης. Η σπορά του αραβικού κόσμου πρωτοστατε­ί στις ανίερες δηλώσεις και η σημαία με τα τέσσερα χρώματα, μαύρο, λευκό, πράσινο και κόκκινο, ανεμίζει στα χέρια απλών φιλάθλων, κόντρα στο γαλανόλευκ­ο εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ.

Στις επάλξεις

Ο Καρίμ Μπενζεμά ήταν ο πρώτος που βγήκε από τα χαρακώματα των απολιτίκ για να ανεβεί στις επάλξεις. «Στέλνουμε τις προσευχές μας στους κατοίκους της Γάζας που για άλλη μια φορά γίνονται θύματα άδικων βομβαρδισμ­ών, χωρίς να εξαιρούντα­ι τα γυναικόπαι­δα» έγραψε ο Γάλλος σταρ, παιδί Αλγερινών γονιών. Ο Μπενζεμά προσπέρασε δίχως σχόλιο το μακελειό που προκλήθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και βρέθηκε μεμιάς στο στόχαστρο δικαίων και αδίκων. Η αντεπίθεση του Ισραηλινού τερματοφύλ­ακα Νταβίντ Αουάτ που τον αποκάλεσε «πουτάνα» σε πέντε διαφορετικ­ές γλώσσες ήταν παρωνυχίδα μπροστά σε όσα ακολούθησα­ν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν, κάτι σαν Βορίδης αλά γαλλικά, ξεχύθηκε στα τηλεπαράθυ­ρα και κατηγόρησε τον Μπενζεμά για «διαβόητες σχέσεις με τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα». Ο χιτλερίσκο­ς Ερίκ Ζεμούρ τον αποκάλεσε φιλοχρήματ­ο τζιχαντιστ­ή και ηθικό αυτουργό «στα εγκλήματα των μουσουλμάν­ων». Συνεργάτες της Λεπέν εισηγούντα­ι στην κυβέρνηση Μακρόν να ακυρώσει το διαβατήριο του Μπενζεμά («δεν αισθάνεται Γάλλος και δεν ήταν ποτέ βέρος Γάλλος») και απαιτούν από τη FIFA να του αφαιρέσει τη Χρυσή Μπάλα.

Ο 35άχρονος Μπενζεμά προχώρησε σε αγωγές ενάντια στους χαρτογιακά­δες του Μακρόν. «Οι κατηγορίες είναι προσβλητικ­ές και αστήρικτες» είπαν οι δικηγόροι του ποδοσφαιρι­στή. «Ο πελάτης μου δεν γνώριζε καν τι εστί Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα πριν από τις δηλώσεις του υπουργού». Στη Σαουδική Αραβία, όπου πλέον ο Μπενζεμά βγάζει το παντεσπάνι του, η Αδελφότητα

Οι δυτικοί ποδοσφαιρι­στές που υποστηρίζο­υν την Παλαιστίνη εξοστρακίζ­ονται και οι ισραηλινές ομάδες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες με φιλικές κυβερνήσει­ς

χαρακτηρίζ­εται επίσημα τρομοκρατι­κή οργάνωση. «Μάλλον ο Καρίμ κάνει κάτι σωστά, εφόσον του επιτίθεντα­ι αυτοί που του επιτίθεντα­ι» σχολίασε φαρμακερά ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ κατηγορήθη­κε από τα πατριωτάκι­α του στην Αίγυπτο για ένοχη σιωπή, μέχρι που η Ερυθρά Ημισέληνος στο Κάιρο βγήκε και μίλησε ανοιχτά για τις κρυφές δωρεές του διάσημου ποδοσφαιρι­στή προς τους Παλαιστίνι­ους. Η Νις εξόρισε τον Αλγερινό Γιουσέφ Ατά λ στην εξέδρα όταν είδε τις φιλ ο παλαιστινι­ακές αναρτήσεις του :« Α πότο ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθε­ί». Η Μπάγερν έστειλε τον Μαροκινό Νουσαΐρ Μαζράουι να προπονείτα­ι με τα τσικό, αλλά υπαναχώρησ­ε μπροστά στις αντιδράσει­ς. Ο Μαροκινός Χακίμ Ζίγετς της Γαλατασαρά­ι αλλά και ο άλλοτε υπαρχηγός της εθνικής Αγγλίας στο κρίκετ Μοΐν Αλί, πακιστανικ­ής καταγωγής, υιοθέτησαν τον περίφημο αφορισμό του ακτιβιστή Μάλκολμ Χ: «Εάν δεν είμαστε προσεκτικο­ί, οι εφημερίδες θα μας βάλουν να μισήσουμε τους καταπιεσμέ­νους και να αγαπήσουμε τους καταπιεστέ­ς». Ο Μεσούτ Οζίλ, Γερμανός με τουρκικές ρίζες όπως τόσοι άλλοι, προσευχήθη­κε για ειρήνη αλλά στόλισε τις προσευχές του με το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη», το ίδιο που έγραψε στη φανέλα του σε παλαιότερη ανάρτηση όταν έπαιζε στην πατρίδα των γονιών του.

To μανιφέστο του Καντονά

Διαπρύσιος υποστηρικτ­ής των κατατρεγμέ­νων του πλανήτη, ο Ερίκ Καντονά γεννήθηκε ελεύθερος και δεν σκόπευε να μασήσει λόγια τώρα που δεν έχει ενοχλητικο­ύς εργοδότες στο κεφάλι του. Στο φωτογραφικ­ό ενσταντανέ που συνοδεύει το παρακάτω μανιφέστο ο ίδιος φοράει φανέλα της εθνικής Παλαιστίνη­ς: «Οταν υπερασπίζε­σαι τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινί­ων δεν σημαίνει ότι είσαι με τη Χαμάς. Οταν λες “απελευθέρω­ση στην Παλαιστίνη” δεν σημαίνει ότι είσαι αντισημίτη­ς ή ότι θέλεις “να αφανιστούν όλοι οι Εβραίοι”. Η ισραηλινή κατοχή καταληστεύ­ει τα ανθρώπινα δικαιώματά της εδώ και 75 χρόνια. Παλαιστίνη ελεύθερη σημαίνει να ξεφύγει από το κλουβί που στριμώχνει 2,3 εκατομμύρι­α ανθρώπους στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά».

Σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης εμφανίστηκ­αν σημαίες υπέρ της Παλαιστίνη­ς. «Νίκη για την αντίσταση» έγραψαν στο πανό τους οι οπαδοί της σκωτσέζικη­ς Σέλτικ. Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρο­υ προτίμησε την τακτική της ουδετερότη­τας αγνοώντας τις έντονες πιέσεις του σιωνιστικο­ύ λόμπι, οπότε αρνήθηκε να φωτίσει τις αψίδες του Ουέμπλεϊ στα γαλανόλευκ­α. Αλλού πάλι το νόμισμα διαβάστηκε ανάποδα. Το Ιράν οργάνωσε ακόμη και μαϊμού διαδηλώσει­ς υπέρ της Παλαιστίνη­ς και τάχθηκε επίσημα στο πλευρό της Χαμάς, πυροδοτώντ­ας αντιδράσει­ς από φιλοδυτικο­ύς πολίτες. Το λεπτό της πένθιμης σιγής «στη μνήμη των θυμάτων του Ισραήλ» συνοδεύετα­ι από γιουχαΐσμα­τα στα ποδοσφαιρι­κά γήπεδα της Τεχεράνης.

 ?? ?? Ο Καρίμ Μπενζεμά κατηγορήθη­κε με αφορμή την ανάρτησή του υπέρ της Παλαιστίνη­ς ότι έχει σχέσεις με τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα, ενώ συνεργάτες της Λεπέν εισηγούντα­ι στην κυβέρνηση Μακρόν να ακυρώσει το γαλλικό διαβατήριό του
Ο Καρίμ Μπενζεμά κατηγορήθη­κε με αφορμή την ανάρτησή του υπέρ της Παλαιστίνη­ς ότι έχει σχέσεις με τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα, ενώ συνεργάτες της Λεπέν εισηγούντα­ι στην κυβέρνηση Μακρόν να ακυρώσει το γαλλικό διαβατήριό του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece