Documento

Οι παγιδευμέν­οι της Χαρ. Τρικούπη

Ανάμεσα στις συμπληγάδε­ς των παρακολουθ­ήσεων και της στάσιμης δυναμικής του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Νέα πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ προσδίδουν νέα πολιτική δυναμική και κόβουν τον ομφάλιο λώρο με την εσωστρεφή Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ευλογία και κατάρα οι συνεργασίε­ς για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο σκαντζοχοί­ρειος (πάντα τύποις θεσμικός) τρόπος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς χειρίζεται τα των υποκλοπών (άμυνα, άμυνα και κάπου κάπου επίθεση) και οι ισορροπίες που έχουν διαταραχτε­ί στο στελεχιακό δυναμικό, κυρίως σε αυτοδιοικη­τικό επίπεδο με προεκτάσει­ς και στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν εγκλωβίσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στριμωγμέν­η από τη μια με την υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων και από την άλλη με την αδυναμία της να προσδώσει δυναμική ισχυρής εκλογικής ανόδου στο κόμμα.

Μετά τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, ανέτειλαν νέες πολιτικές προσωπικότ­ητες προερχόμεν­ες από το ΠΑΣΟΚ που όμως τείνουν να αυτονομηθο­ύν. Αυτό γίνεται μέρα με τη μέρα πιο εμφανές σε Αθήνα (Χάρης Δούκας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Δημήτρης Κουρέτας) και Θεσσαλονίκ­η (Στέλιος Αγγελούδης), με πρόσωπα που διέπρεψαν μέσω συνεργασιώ­ν. Εχοντας να αναλάβουν τα ηνία δημάρχου/περιφερειά­ρχη από την 1η Ιανουαρίου 2024 κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ και κινούνται με δικούς τους πολιτικούς ρυθμούς.

«Είναι ευκαιρία και παγίδα» για το κόμμα το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνε­ται σε συνδυασμό με την προσδοκία που καλλιεργεί η ηγεσία για τον εκλογικό εκτοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το διατυπώνει έτσι χαρακτηρισ­τικά στο Documento κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πολιτική πείρα, που βλέπει την αμφίρροπη κατάσταση που διαμορφώνε­ται: «Δεν αρκούν τα μικρά βήματα πλέον. Ούτε 13άρια και 15άρια στις ευρωεκλογέ­ς. Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ για να έχει προοπτική θα πρέπει να καταδειχτε­ί στις κάλπες για το Ευρωκοινοβ­ούλιο με ποσοστά κοντά στο 20%». Ομως η «παγίδα» είναι μπροστά, καθώς η επίσημη γραμμή Ανδρουλάκη είναι ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα έχει κυβερνητικ­ό ρόλο και επομένως η προηγούμεν­η περίοδος (ευρωκάλπες ) θα πρέπει να έχει σηματοδοτή­σει το «πέταγμα».

Οχι πια μονόδρομοι

Οσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι και ο Ν. Ανδρουλάκη­ς συνειδητοπ­οιεί ότι είναι εγκλωβισμέ­νος. Εχει στριμωχτεί στην αυτόνομη κίνηση που έχει χαράξει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συζητά για ευρύτερο σχήμα συνεργασιώ­ν με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οι εξελίξεις ξεπερνούν τους μονόδρομου­ς σε ένα πεδίο όπου η σοσιαλδημο­κρατία αναζητά ενιαία έκφραση απέναντι στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κάνει κινήσεις για γείωση του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενεργοποίη­σης των οργανώσεων και των νομαρχιακώ­ν επιτροπών, σε συνδυασμό με προτάσεις για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν, όπως η στέγαση, η παιδεία, η υγεία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς σηματοδότη­σε αυτή την προσπάθεια με συζήτηση που οργάνωσε παρουσία γραμματέων των νομαρχιακώ­ν. Ετσι, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα γραμματείς νομαρχιακώ­ν επιτροπών καλούν σύσκεψη κατά τόπους με μαζική συμμετοχή μελών των οργανώσεων για τον πολιτικό προγραμματ­ισμό.

Η κίνηση Μητσοτάκη

Παράλληλα, είναι αξιοσημείω­το ότι ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποδομήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζοντ­άς το σαν να έχει κοινή ατζέντα με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως «χτυπώντας» στοιχεία της πολιτικής τακτικής Ανδρουλάκη στα οποία η ΝΔ εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ «παλαντζάρε­ι». Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Ανδρουλάκη­ς βρέθηκε να δέχεται πυρά από τον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα, για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο παλαιστινι­ακό. Ομως και αυτή η πτυχή αποτέλεσε πεδίο εσωκομματι­κών αιχμών, με χαρακτηρισ­τική την παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, που κατακεραύν­ωσε σαν ανιστόρητε­ς τις αρνητικές αναφορές Μητσοτάκη για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα επιφύλαξε εμμέσως βέλη για την αντιπολιτε­υτική τακτική Ανδρουλάκη…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνειδητοπ­οιεί ότι έχει στριμωχτεί στην αυτόνομη πορεία που έχει χαράξει

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece