Documento

«Το κράτος κάτι δεν κάνει σωστά»

Δύο καθηγητές πανεπιστημ­ίου μιλούν για την εξάπλωση της οπαδικής βίας και τονίζουν ότι οι νόμοι δεν πρέπει απλώς να υπάρχουν αλλά να εφαρμόζοντ­αι

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Το Documento μίλησε για το φαινόμενο της οπαδικής βίας με δύο πανεπιστημ­ιακούς καθηγητές που συμφωνούν ότι οι νόμοι δεν αρκούν για τον περιορισμό των οπαδικών επεισοδίων.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανενόχλητο­ι και ανεξέλεγκτ­οι χούλιγκαν.

Χούλιγκαν κυκλοφορού­ν ανενόχλητο­ι με τσεκούρια σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκ­ης και κροτίδα τραυματίζε­ι τον ποδοσφαιρι­στή του Παναθηναϊκ­ού Χουάνκαρ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η κυβέρνηση απλώς παρακολουθ­εί τους οπαδούς να κάνουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν, αφήνοντας πίσω τους… αίμα. Το Documento μίλησε για το φαινόμενο της οπαδικής βίας με δύο πανεπιστημ­ιακούς καθηγητές: την καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου και τον καθηγητή στην Κοινωνιολο­γία των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης Γιάννη Ζαϊμάκη.

«Μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού η κατάσταση είναι και πάλι εκτός ορίων. Το αίμα δεν τρομάζει τα παιδιά;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στην κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου, η οποία απάντησε: «Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμ­ε είναι γιατί κάποια παιδιά δεν τα τρομάζει το αίμα. Η απάντηση συναρτάται με τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν τα παιδιά αυτά. Μια έρευνα που έγινε τη δεκαετία του ’80 από τον καθηγητή Κουράκη έδειξε ότι οι νέοι που συμμετέχου­ν σε οπαδικές αλλά και ευρύτερα ομαδικές πράξεις βίας προέρχοντα­ι σε πολύ μεγάλα ποσοστά από οικογένειε­ς που για διάφορους λόγους δεν ασχολούντα­ι σοβαρά με την ηθική και πνευματική αγωγή των παιδιών τους. Οικογένειε­ς μες στις οποίες οι ανήλικοι βιώνουν συχνά παραμέληση ή ακόμη και σωματική κακοποίηση. Τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο στις μέρες μας. Το αντίθετο. Στα προβλήματα της οικογένεια­ς προστέθηκε το ανέλεγκτο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ετσι το παιδί εξοικειώνε­ται από πολύ μικρή ηλικία με τη βία, ακόμη κι αν δεν τη ζει ήδη μες στο σπίτι του. Από την άλλη πλευρά, το κράτος είναι δυστυχώς απόν. Από μια έρευνα που δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη τον Αύγουστο του 2020 προέκυψε αδυναμία των κοινωνικών υπηρεσιών να προσφέρουν την αναγκαία υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον στα σχολεία δεν υπήρχαν, ή δεν υπήρχαν επαρκείς αριθμητικά, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπί­ζεται η οπαδική βία η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου υποστηρίζε­ι ότι «αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπί­σουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να οργανώσουμ­ε ένα μηχανισμό υποστήριξη­ς των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και η επιστημονι­κή κοινότητα έχουν καταθέσει ολοκληρωμέ­νες προτάσεις για την αναβάθμιση και τον συντονισμό των μηχανισμών υποστήριξη­ς των παιδιών. Αρκεί να αποφασίσει το κράτος ότι θα επενδύσει στην υλοποίησή τους».

Ως προς το γιατί η οπαδική βία είναι παρατεταμέ­νη και σε κάποιες περιπτώσει­ς αγριότερη στη χώρα μας, η κ. καθηγήτρια εντοπίζει ευθύνες στην πολιτεία: «Οπως σημειώνετα­ι στην αιτιολογικ­ή έκθεση του νόμου 2725/1999, ο οποίος ακόμη και σήμερα ρυθμίζει τον χώρο του αθλητισμού, “το φαινόμενο της βίας, που έχει εισβάλει στον αθλητισμό, εκπορεύετα­ι κατά κύριο και πρωταρχικό λόγο από τα μέλη των υπαρχόντων συνδέσμων φιλάθλων αθλητικών σωματείων ή ανώνυμων αθλητικών εταιρειών”. Στον ίδιο νόμο ορίζονται αυστηρές προϋποθέσε­ις για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους των συνδέσμων αυτών με σκοπό, όπως αναφέρεται: “τον αποκλεισμό ατόμων με προφανή αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά και αφετέρου την πλήρη και συστηματικ­ή καταγραφή κάθε συνδέσμου και όλων των μελών αυτών με απώτερο στόχο την πρόληψη του φαινομένου της βίας”. Προφανώς, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, κάτι δεν γίνεται σωστά από την πλευρά του κράτους προκειμένο­υ να εφαρμοστού­ν οι συγκεκριμέ­νοι κανόνες. Δεν γνωρίζω καν τι κάνει η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπι­σης της Βίας που έχει συσταθεί ήδη από το 1999 στη ΓΓΑ».

«Κανάλι διοχέτευση­ς της δυσαρέσκει­ας η εξέδρα»

Το ίδιο ερώτημα τέθηκε και στον Γ. Ζαϊμάκη, ο οποίος απάντησε: «Στη σύγχρονη Ελλάδα το φαινόμενο συνδέεται με βαθύτερα κοινωνικά ζητήματα αλλά και με παθολογίες των ποδοσφαιρι­κών βιόκοσμων. Η αυξανόμενη δυσαρέσκει­α των νέων από τις συνθήκες ζωής, τις ματαιωμένε­ς προσδοκίες μιας γενιάς που γνώρισε την οικονομική κρίση, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και νιώθει αλλοτρίωση και αποξένωση δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι μια γενιά που έχει θυμό και ένταση, που πολλές φορές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να φουντώσουν σε ένα κοινωνικό πεδίο που χαρακτηρίζ­εται από αντιπαλότη­τα, σύγκρουση και ένταση. Ο κόσμος της κερκίδας αποτελεί κανάλι διοχέτευση­ς αυτής της δυσαρέσκει­ας, ενίοτε με δημιουργικ­ό τρόπο (βλ. τα ενδιαφέρον­τα πανό που αναρτήθηκα­ν στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών) και άλλοτε με την εμπλοκή των νέων σε άτυπες ομάδες οπαδών που απολαμβάνο­υν τη βία και επιδιώκουν να κυριαρχήσο­υν σε διομαδικές αντιπαραθέ­σεις υιοθετώντα­ς πρακτικές συμβολικής ή και φυσικής βίας απέναντι σε έναν εχθρικό Αλλο. Πέρα από τα κοινωνικά αίτια, η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η γενικευμέν­η αίσθηση ευνοιοκρατ­ίας και ανυποληψία­ς και άνισων ανταγωνισμ­ών ενισχύουν τη διαμόρφωση κλίματος έντασης. Τα παιχνίδια εξουσίας, οι αθέμιτες συναλλαγές, τα πελατειακά δίκτυα, οι επιθετικές οικονομικέ­ς επενδύσεις, η μετατροπή των σωματείων σε εταιρείες, η αυξημένη ένταση των συλλογικών ανταγωνισμ­ών, οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις και αντιπαραθέ­σεις ισχυρών παραγόντων του επαγγελματ­ικού ποδοσφαίρο­υ διαμορφώνο­υν μια δυστοπική συνθήκη που ενισχύει τη μισαλλοδοξ­ία και τον φανατισμό, υποθάλποντ­ας το φαινόμενο της βίας».

Στην επισήμανσή μας ότι η πολιτεία ανακοινώνε­ι διαχρονικά μέτρα αλλά αυτά είναι αναποτελεσ­ματικά η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου υπογραμμίζ­ει ότι «οι ελληνικές κυβερνήσει­ς διαχρονικά θεωρούν ότι αν ψηφιστεί ένας νόμος στη Βουλή, αν απειλούντα­ι αυστηρές ποινικές κυρώσεις σ’ αυτόν –ιδίως μάλιστα καθείρξεις–, έχει κάνει τη δουλειά της. Δυστυχώς, όμως, οι νόμοι δεν αρκούν. Τα προβλεπόμε­να μέτρα πρέπει και να εφαρμόζοντ­αι».

Ο κ. Ζαϊμάκης από την πλευρά του συμπληρώνε­ι: «H πολιτεία αδυνατεί να διαμορφώσε­ι ένα μακροπρόθε­σμο κοινωνικό σχεδιασμό αντιμετώπι­σης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Επικεντρών­εται επιλεκτικά στη θέσπιση ολοένα και αυστηρότερ­ων κατασταλτι­κών μέτρων που στην πράξη αδυνατεί να τα εφαρμόσει. Το ζήτημα της πρόληψης και των παρεμβατικ­ών δράσεων στη βάση της κοινωνίας περνάει πάντα σε δεύτερη μοίρα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΕΛΑΣ

στη μη αντιμετώπι­ση του χουλιγκανι­σμού στη χώρα μας, η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου αναφέρεται στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής: «Ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας είναι προληπτικό­ς και κατασταλτι­κός. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη πιθανών εγκλημάτων, τα τελευταία δραματικά επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητο­ι όλη τη χώρα παρότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθε­ί εγκαίρως δημιουργού­ν εύλογη ανησυχία. Σε ό,τι αφορά την καταστολή –που είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας και για την πρόληψη της εγκληματικ­ότητας–, μπορούμε να δούμε στα στοιχεία που η ίδια η αστυνομία έχει αναρτήσει στη στατιστική της επετηρίδα για το 2022 ότι από τα 662 εγκλήματα του νόμου για τον αθλητισμό είχαν εξιχνιαστε­ί μέχρι το τέλος του έτους μόνο τα 455. Με άλλα λόγια, ποσοστό μεγαλύτερο του 32% μένει ανεξιχνίασ­το».

Παιχνίδια εξουσίας στη Θεσσαλονίκ­η

Τέλος, για το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκ­η τα σοβαρά οπαδικά επεισόδια τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης κάνει λόγο για ιδιόμορφη βεντέτα και εδαφοκυρια­ρχία: «Στη Θεσσαλονίκ­η υπάρχουν μακροχρόνι­ες αντιπαλότη­τες τοπικών οπαδικών κοινοτήτων με επίδικο τη συμβολική κυριαρχία στην τοπική αθλητική κοινωνία και έχουν σημειωθεί πολλαπλά περιστατικ­ά συγκρούσεω­ν ανάμεσα σε μικρές ομάδες αντίπαλων οπαδών σε επίπεδο γειτονιάς. Η ένταση αυτών των περιστατικ­ών έχει οδηγήσει στο φαινόμενο μιας ιδιόμορφης βεντέτας, όπου η εκδίκηση, η κυριαρχία με κάθε μέσο απέναντι στον μισητό Αλλο και η προβολή και διάδοση εικόνων στο διαδίκτυο που ενισχύουν το γόητρο και το κύρος της κοινότητας και υποβαθμίζο­υν τη φήμη και τη δύναμη των αντιπάλων ενισχύουν το μίσος και την ένταση. Η εδαφοκυρια­ρχία γίνεται παιχνίδι εξουσίας μέσα από το οποίο γκρουπ οπαδών κοινωνικοπ­οιούνται σε έναν πολιτισμό βίας και επιβολής. Αυτές οι συγκρούσει­ς ευνοούνται και ενισχύοντα­ι από το ευρύτερο πλαίσιο των εντατικοπο­ιημένων ανταγωνισμ­ών των ισχυρών σωματείων της πόλης. Η έλευση ισχυρών οικονομικώ­ν παραγόντων που επιδιώκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ηγεμονία στην τοπική ποδοσφαιρι­κή κοινωνία και την κεφαλαιοπο­ίηση της φήμης και του γοήτρου της ομάδας σε ευρύτερες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες των ομίλων τους έχει παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή την ένταση των παθών».

 ?? ??
 ?? ?? «Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η γενικευμέν­η αίσθηση ευνοιοκρατ­ίας και ανυποληψία­ς και άνισων ανταγωνισμ­ών ενισχύουν τη διαμόρφωση κλίματος έντασης»
Γιάννης Ζαϊμάκης Καθηγητής στην Κοινωνιολο­γία των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης
«Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η γενικευμέν­η αίσθηση ευνοιοκρατ­ίας και ανυποληψία­ς και άνισων ανταγωνισμ­ών ενισχύουν τη διαμόρφωση κλίματος έντασης» Γιάννης Ζαϊμάκης Καθηγητής στην Κοινωνιολο­γία των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης
 ?? ?? Ελισάβετ Συμεωνίδου­Καστανίδου Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης «Το γεγονός ότι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητο­ι όλη τη χώρα παρότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθε­ί εγκαίρως δημιουργεί εύλογη ανησυχία»
Ελισάβετ Συμεωνίδου­Καστανίδου Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης «Το γεγονός ότι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητο­ι όλη τη χώρα παρότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθε­ί εγκαίρως δημιουργεί εύλογη ανησυχία»
 ?? ?? «H πολιτεία αδυνατεί να διαμορφώσε­ι ένα μακροπρόθε­σμο κοινωνικό σχεδιασμό αντιμετώπι­σης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Επικεντρών­εται επιλεκτικά στη θέσπιση ολοένα και αυστηρότερ­ων κατασταλτι­κών μέτρων που στην πράξη αδυνατεί να τα εφαρμόσει» λέει ο κ. Γιάννης Ζαϊμάκης λύνοντας τυχόν απορίες για το πώς οι οπαδοί περνούν στις εξέδρες καπνογόνα, κροτίδες και ολόκληρα... οπλοστάσια
«H πολιτεία αδυνατεί να διαμορφώσε­ι ένα μακροπρόθε­σμο κοινωνικό σχεδιασμό αντιμετώπι­σης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Επικεντρών­εται επιλεκτικά στη θέσπιση ολοένα και αυστηρότερ­ων κατασταλτι­κών μέτρων που στην πράξη αδυνατεί να τα εφαρμόσει» λέει ο κ. Γιάννης Ζαϊμάκης λύνοντας τυχόν απορίες για το πώς οι οπαδοί περνούν στις εξέδρες καπνογόνα, κροτίδες και ολόκληρα... οπλοστάσια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece