Documento

02 Υπό τη σκέπη του Ισραήλ

-

Αμέσως μετά την επίθεση της ισλαμιστικ­ής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί ότι θα «εξαφανίσει τη Χαμάς». Ομως ύστερα από 16 χρόνια κυριαρχίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας οι ειδικοί αμφιβάλλου­ν βάσιμα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν το Ισραήλ καταφέρει να διαλύσει τη Χαμάς, το πολιτικό και κυβερνητικ­ό κενό που θα αφήσει αναμένεται να εντείνει την ανθρωπιστι­κή καταστροφή που έχει ήδη συντελεστε­ί, με πάνω από 10.000 νεκρούς Παλαιστίνι­ους, εκ των οποίων πάνω από 4.000 παιδιά (40% των θυμάτων).

Αυτό το κενό φιλοδοξεί να «γεμίσει» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνοντας ότι το Ισραήλ θα είναι «ο επ’ αόριστον υπεύθυνος για την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας». Σε συνέντευξή του στο αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός ανέφερε: «Οταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια αυτό που προκύπτει είναι η έκρηξη της τρομοκρατί­ας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούμε να φανταστούμ­ε».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μ’ αυτές τις αποστροφές του λόγου του ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός ουσιαστικά προαναγγέλ­λει την επιστροφή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Αν τελικά το Ισραήλ καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς, πράγμα καθόλου εύκολο, είναι αναμενόμεν­ο ότι προσωρινά τουλάχιστο­ν θα εγκατασταθ­ούν ισραηλινά στρατεύματ­α στη βόρεια Γάζα για να καταπνίξου­ν οποιαδήποτ­ε πιθανότητα αναζωπύρωσ­ης της αντίστασης. Το σενάριο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην ακροδεξιά πτέρυγα της ισραηλινής κυβέρνησης. Χαρακτηρισ­τικές της τακτικής που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικώ­ν

Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος σε συνέντευξή του το προηγούμεν­ο Σαββατοκύρ­ιακο ανέφερε ότι «την επόμενη μέρα που δεν θα υπάρχει Χαμάς ο ισραηλινός στρατός θα έχει τον επιχειρησι­ακό έλεγχο για πολλά χρόνια», συμπληρώνο­ντας με νόημα: «Δεν θα καταστρέψο­υμε τη Χαμάς για να αναλάβει ένα άλλο πολιτικό σώμα».

Ακόμη και πρώην σύμβουλοι ασφαλείας του Νετανιάχου παραδέχοντ­αι ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει τη Γάζα χωρίς αυστηρή επιτήρηση τόσο μέσα στη Λωρίδα όσο και στις εισαγωγές σε αυτή. Επίσης τονίζεται η ανάγκη να καταστραφο­ύν τόσο τα υπόγεια δίκτυα της Χαμάς όσο και κάθε δυνατότητα κατασκευής οπλισμού. Ωστόσο υψηλά ιστάμενοι Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι έχουν απορρίψει την ιδέα να καταλάβουν τη Γάζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece