Documento

03 Μεταβατική περίοδος με διεθνή επιτήρηση

-

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει την αμέριστη, αν και όχι τόσο πρόθυμη, στήριξή τους στο Ισραήλ κυρίως στο πεδίο της μη επέκτασης της σύγκρουσης σε περιφερεια­κό επίπεδο με την αποστολή σημαντικών στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει σαφές ότι δεν θα αποστείλει στρατεύματ­α στη Γάζα. Οι αμερικανικ­ές αρχές προτείνουν μια διαφορετικ­ή προσέγγιση για την επόμενη μέρα, η οποία απορρίπτετ­αι από τους Ισραηλινού­ς: μια μεταβατική περίοδο στην οποία μια πολυεθνική αρχή αποτελούμε­νη από αραβικές χώρες της περιοχής θα αποστρατιω­τικοποιήσε­ι τη Λωρίδα και έπειτα μια «αναμορφωμέ­νη» Παλαιστινι­ακή Αρχή να αναλάβει ρόλο.

Η πρόταση για ανάπτυξη πολυεθνική­ς δύναμης αντανακλά την αντίληψη της Ουάσινγκτο­ν ότι η διεθνής παρουσία εκεί θεωρείται σημαντική. Οι ΗΠΑ επιφυλάσσο­υν ρόλο πυροσβέστη τόσο σε γειτονικές χώρες όσο και στον ΟΗΕ, που μπορεί να αναλάβει την προσωρινή εποπτεία ορισμένων περιοχών.

Το σενάριο προβλέπει ένα συνασπισμό αραβικών κρατών –ιδανικά, με όσα έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τα οποία η Ουάσινγκτο­ν πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεργαστε­ί– που θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι ως προσωρινή δύναμη για να καλύψει το κενό ασφάλειας και διακυβέρνη­σης στη Γάζα με υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη. Ομως όσο πιο μακρά και πιο αιματηρή είναι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η εξασφάλιση της συνεργασία­ς των αραβικών κρατών.

Το αντίστοιχο σενάριο μεταβατικο­ύ σταδίου των Ισραηλινών είναι διαφορετικ­ό και ευθυγραμμί­ζεται με το σχέδιο που θέλει το Ισραήλ υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γάζας. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικ­οί έχουν ήδη θέσει τις βάσεις για ένα ενδιάμεσο σενάριο στο οποίο ο στρατός θα επιβλέπει την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών στη Λωρίδα και εξετάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», τη μεταφορά προσωπικού σε προσωρινού­ς ρόλους στη Γάζα από μια στρατιωτικ­ή μονάδα που ασχολείται με πολιτικά ζητήματα στη Δυτική Οχθη: τον Συντονιστή των Κυβερνητικ­ών Δραστηριοτ­ήτων στα Εδάφη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece