Documento

Οι στεγαστικέ­ς πολιτικές σε χώρες της γηραιάς ηπείρου

Τα ανώτατα όρια που θέτουν για την αύξηση των μισθωμάτων η Δανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία

-

Για να αντιμετωπί­σουν τη στεγαστική κρίση οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει συγκεκριμέ­να μέτρα και πολιτικές.

Η Δανία έθεσε ανώτατο όριο έως 4% αύξηση για τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο την ενίσχυση των οικογενειώ­ν που αντιμετωπί­ζουν οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμέ­να, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να ορίσουν την αύξηση του ενοικίου σύμφωνα με τον πληθωρισμό. «Ηταν ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση να φροντίσει τους Δανούς ενοικιαστέ­ς. Δεν πρέπει να εξωθούνται από σπίτι σε σπίτι λόγω του ανεξέλεγκτ­ου πληθωρισμο­ύ που βιώνουμε στην παρούσα φάση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Στέγασης Κρίστιαν Ράμπγεργκ Μάντσεν.

Τον Αύγουστο του 2022 η Γαλλία όρισε στο 3,5% το ανώτατο όριο αύξησης των ενοικίων. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει τον πληθωρισμό η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε επίσης τη μείωση της τιμής των καυσίμων και την οικονομική στήριξη σε οικογένειε­ς με χαμηλό εισόδημα. Μάλιστα είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι στη Γαλλία οι αυξήσεις των ενοικίων υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο χωρίς ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσ­ει ο ίδιος το ποσοστό αύξησης. Η πρωτοβουλί­α αυτή είναι μέρος του σχεδίου που θέσπισε ο εθνικός φορέας στέγασης Conseil National de l’habitat. Χαρακτηρισ­τικό της στεγαστική­ς πολιτικής που ακολουθεί η Γαλλία είναι πως διαθέτει 5.329.720 κοινωνικές κατοικίες.

Η Ισπανία αποφάσισε την παράταση του ορίου αύξησης των ενοικίων στο 2% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Πριν από την απόφαση αυτή οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να αναπροσαρμ­όσουν την τιμή του ενοικίου ανά έτος σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), ενώ την ίδια στιγμή οι κοινωνικές κατοικίες έχουν φτάσει τις 290.000.

Η Πορτογαλία όρισε την αύξηση των ενοικίων κατά 2% για το 2023. Οπως είχε επισημάνει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόστα, οι ιδιοκτήτες που δέχτηκαν το ανώτατο όριο αύξησης την περίοδο της πανδημίας έλαβαν το 2022 αποζημίωση μέσω της παροχής φοροελαφρύ­νσεων με τη μείωση του φόρου εισοδήματο­ς στα φυσικά πρόσωπα ή του εταιρικού φόρου. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκ­ε αυτόματα. Συνεπώς οι αποζημιώσε­ις τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο της ετήσιας φορολογική­ς δήλωσης. Και η Πορτογαλία διαθέτει κοινωνικές κατοικίες, 130.000 τον αριθμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece