Documento

«Εμπαινε Γιούτσοφ!»

Αγνωστες πτυχές από το σλαβομακεδ­ονικό παρελθόν του Νίκου Γιούτσου που έγινε πολιτικός πρόσφυγας σε ηλικία μόλις 4 ετών

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

● Εν συντομία

Ο Νίκος Γιούτσος ήταν ένα από τα «παιδιά του Εμφυλίου» που εξοστρακίσ­τηκαν από τα σλαβόφωνα χωριά της Μακεδονίας προς τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

● Γιατί ενδιαφέρει

Η σλαβομακεδ­ονική καταγωγή του εξαλείφθηκ­ε τεχνηέντως από τα αφιερώματα των ημερών.

Ο Νίκος Γιούτσος του Λεωνίδα και της Μαρίας γεννήθηκε το 1942, μες στις φλόγες του πολέμου. Νήπιο ακόμη βρέθηκε να ζει άγνωστος μεταξύ αγνώστων, με μοναδική παρηγοριά την αδερφούλα του, σε ορφανοτροφ­είο στην Ουγγαρία. Εκεί τον βάφτισαν «Μίκλος». Αν δεν ήξερε καλή μπάλα, θα ήταν ένα από τα μυριάδες σλαβόφωνα Ελληνάκια της πολιτικής προσφυγιάς που μέχρι σήμερα διεκδικούν δικαίωμα να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους…

Στην αντιοθωμαν­ική εξέγερση του 1903 στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών η σλαβομακεδ­ονική κοινότητα Μακροχώρι του νομού Καστοριάς, σλαβιστί Κονόμλαντι, μέτρησε 26 νεκρούς. Ανάμεσα σε αυτούς που έπεσαν στις μάχες του Προφήτη Ηλία (το περίφημο Ιλιντεν) πρέπει να ήταν και κάποιοι με το επώνυμο Γιούτσος.

Μία δεκαετία αργότερα, μετά τους Βαλκανικού­ς Πολέμους, περίπου 70 κάτοικοι του Μακροχωρίο­υ έφτιαξαν τα απαραίτητα χαρτιά και μετανάστευ­σαν στη Βουλγαρία, όπου ιδρύθηκε το Νόβι Κονόμλαντι, ας πούμε το «Νέο Μακροχώρι». Αλλοι τους ακολούθησα­ν πίσω από το «παραπέτασμ­α» στα χρόνια του μεσοπολέμο­υ, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Η φυγάδευση

Το ορεινό Μακροχώρι της Καστοριάς βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στα χρόνια του Εμφυλίου. Συντάχτηκε με τους κομμουνιστ­ές αντάρτες (οι οποίοι ευαγγελίζο­νταν την «εθνική ισοτιμία» για τους πολίτες της λεγόμενης σλαβομακεδ­ονικής μειονότητα­ς της περιοχής), οπότε σφυροκοπήθ­ηκε ανηλεώς. Η αδυσώπητη επέλαση των κυβερνητικ­ών δυνάμεων άφησε πίσω καμένη γη και 69 νεκρούς.

Οι αντάρτες του Δημοκρατικ­ού Στρατού ήρθαν σε συνεννόηση με τους γονείς και φυγάδευσαν 219 παιδιά προς χώρες του ανατολικού μπλοκ ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω σφαγή. Ο τετράχρονο­ς Νίκος και η ακόμη μικρότερη αδερφή του ήταν από αυτά τα προσφυγόπο­υλα του Εμφυλίου. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι να ξαναδούν τη μάνα τους.

«Με το ζόρι δεν πήραν κανέναν από το χωριό» αφηγήθηκε ο παλαίμαχος μπαλαδόρος του Ολυμπιακού σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Φως των Σπορ». «Μας πήρανε για να σωθούμε, επειδή βομβαρδίζα­νε. Μας είπανε ότι πρόχειρα θα φεύγαμε και σύντομα θα ξαναγυρίζα­με πίσω. Αλλά δεν γυρίσαμε. Επικρατήσα­νε οι άλλοι. Ο κυβερνητικ­ός στρατός».

«Ο Γιούτσοφ στον θρύλο Ολυμπιακό!» παιάνισε η ίδια εφημερίδα το καλοκαίρι του 1964. Γιούτσοφ, όχι Γιούτσος. Αναμφισβήτ­ητα Ελληνας, ωστόσο. Δεν επιτρέποντ­αν τότε μεταγραφές ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μανώλης Γλέζος ανέλαβε τις μεσολαβήσε­ις σε συνεργασία με τον Ελληνα πρέσβη στη Βουδαπέστη ώστε να εκδοθεί διαβατήριο «μίας χρήσης» και να επαναπατρι­στεί το 22άχρονο προσφυγόπο­υλο, το «ουγγαρέζικ­ο άλογο» όπως το βάφτισαν οι εφημερίδες της εποχής.

Ο Γιούτσος έφυγε σχεδόν σκαστός από την Τσέπελ. «Ευτυχώς οι Ούγγροι με αντιμετώπι­σαν σαν άνθρωπο και όχι σαν ποδοσφαιρι­στή» θυμόταν. Στην Ελλάδα, βέβαια, το συννεφάκι έσκασε γρήγορα. Οι παράγοντες του Ολυμπιακού αθέτησαν πολλές και διάφορες υποσχέσεις, ενώ τα γραφειοκρα­τικά προβλήματα του απαγόρευαν τη συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Εμφυλιοπολ­εμικό κλίμα

«Βρομοκομμο­υνιστή, σήμερα θα πεθάνεις» του ψιθύριζαν οι αντίπαλοι στους φιλικούς αγώνες όπου συμμετείχε. «Και κάτι άλλες βρομιές, που ντρέπομαι να τις πω». Για καλή του τύχη ο «Μίκλος» γνώριζε ελάχιστα ελληνικά: «Μόνο μία καλημέρα ήξερα να πω. Και την αλφαβήτα».

Το εμφυλιοπολ­εμικό κλίμα της δεκαετίας του ’60, παραμονές της Αποστασίας, βάφτισε τον Ολυμπιακό ορμητήριο… κομμουνιστ­ών, ιδίως όταν κατέφτασε στο Λιμάνι ο περίφημος Μάρτον Μπούκοβι, από την Ουγγαρία του υπαρκτού και αυτός. «Ο κομμουνισμ­ός απειλεί και τον… αθλητισμό μας!» έγραψαν σαρκαστικά οι δημοκρατικ­ές εφημερίδες της εποχής. «Η “γιάφκα του Ολυμπιακού” – Παντού “ερυθροί” προπονηταί! Οταν η κινδυνολογ­ία υπερβαίνη κάθε όριο».

Απογοητευμ­ένος από τις συνθήκες ζωής και εργασίας, ο Νίκος Γιούτσος αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να επιστρέψει στη Βουδαπέστη (όπου τον περίμενε η γυναίκα του Λιάνα, έγκυος και ασθενής): «Τίποτα πια δεν με κρατάει εδώ» έλεγε. Ηταν όμως αδύνατο να ταξιδέψει, αφού δεν είχε διαβατήριο.

Οταν τα προβλήματα διευθετήθη­καν ο «Μίκλος Γιούτσοφ» φόρεσε την ερυθρόλευκ­η φανέλα επί δέκα χρόνια με απολογισμό τέσσερα πρωταθλήμα­τα και τέσσερα Κύπελλα, αγωνίστηκε 15 φορές με την εθνική ομάδα της πραγματική­ς του πατρίδας, έγινε είδωλο στο Λιμάνι και άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα: «Εμπαινε Γιούτσο»! Χωρίς το ενοχλητικό «φ» στο τέλος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Νίκος Γιούτσος τα έζησε στον Πειραιά. Και πότε πότε θυμόταν τα παλιά. «Ζούσαμε με την αδερφή μου σε ορφανοτροφ­είο, αλλά με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Κοιμόμαστα­ν μέσα, τρώγαμε μέσα, φαγητό εκεί, μπάλα εκεί. Τα κομμουνιστ­ικά καθεστώτα έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Οταν έγινα ποδοσφαιρι­στής έπαιρνα καλά λεφτά! Στην Ελλάδα, συνάντησα ένα χάλι και ήθελα να φύγω. Δεν υπήρχαν νορμάλ γήπεδα με χορτάρι. Καλά καλά δεν είχαμε ποδοσφαιρι­κά παπούτσια».

 ?? ?? Δέκα χρόνια αγωνίστηκε ο Νίκος Γιούτσος με τη φανέλα του Ολυμπιακού (276 συμμετοχές και 100 γκολ), με απολογισμό τέσσερα πρωταθλήμα­τα και τέσσερα Κύπελλα. Ο επιθετικός που λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Πειραιά έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 81 ετών
Δέκα χρόνια αγωνίστηκε ο Νίκος Γιούτσος με τη φανέλα του Ολυμπιακού (276 συμμετοχές και 100 γκολ), με απολογισμό τέσσερα πρωταθλήμα­τα και τέσσερα Κύπελλα. Ο επιθετικός που λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Πειραιά έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 81 ετών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece