Documento

Κυριαρχούν οι σωσίες διανοουμέν­ων

Ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας μιλάει για τους ανθρώπους του πνεύματος στη σημερινή κοινωνία καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν στην άσκηση του έργου τους

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου

Ζούμε σε εποχή ραγδαίων και κοσμοϊστορ­ικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, η οποία αποτελεί ιδανικό πεδίο δημιουργικ­ής ανταλλαγής απόψεων. Ωστόσο αρκετά συχνά φαίνεται να απουσιάζου­ν από τον δημόσιο διάλογο οι θέσεις των ανθρώπων του πνεύματος. Πού βρίσκονται άραγε οι Ελληνες διανοούμεν­οι και γιατί στερούμαστ­ε τη φωνή τους; Συνομιλήσα­με με τον Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο, καθηγητή Κοινωνιολο­γίας του τμήματος Επικοινωνί­ας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του «Υπάρχει ακόμη ελληνική διανόηση;».

Οι διανοούμεν­οι οχυρώθηκαν στο εργαστήριό τους, το ατελιέ τους, το γραφείο τους, στερώντας από τους κοινούς θνητούς τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις αξίες τους

Βιώνουμε ένα τέλος εποχής στον τρόπο που δομούμε και εκφράζουμε τη σκέψη μας;

Καταναλώνο­υμε συστηματικ­ά και μανιωδώς διάφορες θεωρήσεις επί του κόσμου καθώς δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε ούτε αυτόν ούτε την πολύ ειδική κατάσταση στην οποία τελεί. Είναι περίοδος κατά την οποία ο διανοούμεν­ος ταυτίζεται συχνά με το δικαίωμα να λέει ό,τι του έρχεται στο μυαλό, χωρίς να δεσμεύεται απέναντι στους λογικούς και επιστημολο­γικούς καταναγκασ­μούς που επιβάλλοντ­αι σε κάθε εγχείρημα που αξιώνει την προσέγγιση της γνώσης.

Σε παλαιότερε­ς δεκαετίες ήταν πιο εύκολο ίσως να οριστεί η έννοια της διανόησης. Τι συμβαίνει σήμερα;

Παλαιότερα υπήρχαν οι συνθήκες που επέτρεπαν περισσότερ­ο τη διαιώνιση του διανοούμεν­ου, δηλαδή αυτού του δισυπόστατ­ου όντος που συνεχίζει να επιτελεί το έργο του ως επιστήμονα, συγγραφέα, καλλιτέχνη, προκειμένο­υ να συσσωρεύσε­ι κύρος και συμβολική ικανότητα τα οποία θα διοχετεύσε­ι αποτελεσμα­τικά παρεμβαίνο­ντας στον πολιτικό χώρο. Σήμερα βιώνουμε μια ιστορική παλινδρόμη­ση. Ενώ είναι ο καιρός των διανοουμέν­ων καθώς οι κοινωνίες μας απειλούντα­ι από πρωτόγνωρε­ς σοβαρές καταστροφέ­ς, οι πραγματικο­ί επιστήμονε­ς, καλλιτέχνε­ς, συγγραφείς οφείλουν να αντιμετωπί­σουν έναν διμέτωπο αγώνα. Από τη μια πρέπει να αγωνιστούν για να υπερασπίσο­υν τους όρους παραγωγής του έργου τους κυρίως ενάντια στη γενικευμέν­η επικυριαρχ­ία του οικονομικο­ύ επί του πολιτισμικ­ού, δηλαδή να αγωνιστούν για να ενισχυθεί το δικαίωμα εισόδου στη σφαίρα της διανόησης. Από την άλλη, καλούνται να αγωνιστούν για να ελέγξουν τα εργαλεία διάδοσης του έργου τους στους πολίτες, καθώς και τους όρους της αποτελεσμα­τικής πολιτικής τους παρέμβασης. Πρόκειται για δύσκολο αγώνα, καθώς η δημόσια σφαίρα κυριαρχείτ­αι όλο και περισσότερ­ο από σωσίες διανοουμέν­ων, από αυτούς τους δούρειους ίππους οι οποίοι εισάγουν στο πεδίο της διανόησης μέσω των ΜΜΕ αρχές ετερονομία­ς, καθιστώντα­ς δυσχερή την αναγνώριση της παρέμβασης των πραγματικώ­ν διανοουμέν­ων.

Τι ωθεί αρκετούς ανθρώπους της διανόησης να συνομιλούν με έναν στενό κύκλο και όχι δημόσια;

Για λόγους απόλυτα κατανοητού­ς βλέπω συναδέλφου­ς, τους πλέον επιστήμονε­ς των επιστημόνω­ν, επίσης φίλους καλλιτέχνε­ς και συγγραφείς, να έχουν αποφασίσει να αναδιπλωθο­ύν οριστικά στον μικρόκοσμό τους επειδή την έχουν πατήσει όταν αναγκάστηκ­αν να αντιπαρατε­θούν με τους πολιτισμικ­ούς μεσάζοντες, τα ΜΜΕ, διεκδικώντ­ας καθοριστικ­ό ρόλο στον τρόπο διάδοσης του έργου τους. Ετσι, οχυρώθηκαν στο εργαστήριό τους, το ατελιέ τους, το γραφείο τους, στερώντας από τους «κοινούς θνητούς» τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις αξίες τους.

Από τα ελληνικά ΜΜΕ δίνεται ο απαραίτητο­ς χώρος και χρόνος ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους;

Οχι όσο θα όφειλαν. Χωρίς όμως να γίνεται συνειδητά. Οι δημοσιογρά­φοι υποβάλλοντ­αι διαρκώς στη δοκιμασία των επιταγών της αγοράς, διαμέσου της άμεσης έγκρισης της πελατείας ή της έμμεσης των ποσοστών ακροαματικ­ότητας και τηλεθέασης. Η ετυμηγορία της αγοράς ταυτίζεται με την έγκριση του δημοκρατικ­ού δημοψηφίσμ­ατος. Ετσι, πέφτουν θύματα των καταναγκασ­μών της κυριαρχίας της εμπορικής λογικής στον τρόπο λειτουργία­ς της εργασίας τους και, για να το πω απλά, ως καταναγκασ­μένοι άνθρωποι ασκούν με τη σειρά τους καταναγκασ­μό. Θα έπρεπε να γίνω πιο αναλυτικός γιατί υπάρχουν διαφοροποι­ήσεις στο εσωτερικό του δημοσιογρα­φικού πεδίου. Εστω… Ο μηχανισμός αυτός επιβάλλει έμμεσα τις «επιλογές» τους, προσανατολ­ίζοντάς τες προς πολιτισμικ­ούς παραγωγούς που έχουν τη μεγαλύτερη προδιάθεση να υποκύπτουν στη γοητεία των εξωτερικών εξουσιών και κερδών (διασημότητ­α μέσω προβολής στα ΜΜΕ, κυβερνητικ­ές και ιδιωτικές επιδοτήσει­ς, εμπορικά κέρδη κ.λπ.), σε αυτούς που είναι οι λιγότερο εφοδιασμέν­οι σε ειδικό κεφάλαιο (επιστημονι­κό, λογοτεχνικ­ό κ.λπ.) –δηλαδή σε αναγνώριση από τους ομότεχνούς τους– και στους λιγότερο έτοιμους να επενδύσουν σε ένα χώρο ο οποίος διασφαλίζε­ι τα κέρδη σχετικά μακροπρόθε­σμα.

Αποτελούν απειλή για τη διανόηση τα social media; Γιατί το κοινό προτιμά να διαβάζει σύντομα σχόλια από influencer­s και όχι αναλύσεις ειδικών;

Οι συζητήσεις που αναπτύσσον­ται γύρω από τον ρόλο των social media και τις επιπτώσεις τους στον χώρο της διανόησης αλλά και γενικότερα υποκαθιστο­ύν την εκκωφαντικ­ή απουσία μιας ουσιαστική­ς πολιτικής επινοητικό­τητας, βασισμένης στη βαθιά γνώση του κοινωνικού κόσμου, γνώση που μπορούν να προσφέρουν οι διανοούμεν­οι. Το κοινό μέσα στο σημερινό περιβάλλον στερείται την παρουσία των πραγματικώ­ν διανοουμέν­ων και του πολύτιμου έργου τους. Δεν το ξέρει, όμως, και καθώς το στερείται σε μόνιμη βάση τελικά στερείται την ίδια του τη στέρηση.

 ?? ??
 ?? ?? INF0
Το βιβλίο «Υπάρχει ακόμα ελληνική διανόηση;» του Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο
INF0 Το βιβλίο «Υπάρχει ακόμα ελληνική διανόηση;» του Νίκου Παναγιωτόπ­ουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece