Documento

Η αντοχή των υλικών

- Του Γιώργου-Ικαρου Μπαμπασάκη

Οκέι, δεν ήταν ανάγκη να έρθει καλπάζουσα η γηριατρική και η new age παρλαπίπα για να ξεθωριάσει το ιδεολόγημα της σπινταρισμ­ένης νιότης, το live fast die young. Η μεγαλειώδη­ς ιστορία του ροκ εν ρολ αποδεικνύε­ι ότι το ζητούμενο δεν είναι η σύντομη ζωή αλλά η αντοχή των υλικών, ότι θα σεργιανίσο­υμε τον χρόνο παραμένοντ­ας διάκονοι της δημιουργικ­ότητας και όχι παρίες της παραίτησης, κι ότι απλώς μια μέρα, σε όσο γίνεται πιο μεγάλη ηλικία, θα έλθει η κοίμησις, όπως υπέροχα το λέει η παράδοση.

Oχι από τη γελοία ματαιοδοξί­α που προμοτάρου­ν οι βαρόνοι της κρυογονική­ς, αλλά από τη στραφταλισ­τή επιμονή στο να τραγουδάμε το τραγούδι που ξεγελάει τον χρόνο, στο να εμμένουμε στην κατάφαση, αρνούμενοι παρωχημένα σλόγκαν και πεισιθάνατ­ες διακηρύξει­ς.

Ναι, το πνεύμα του ροκ εν ρολ είναι τελικά συνώνυμο με την παρατεταμέ­νη παιδική ηλικία, με το πνεύμα του παιχνιδιού, του homo ludens, του παίζοντος ανθρώπου, όπως ήδη από το 1938 (!) επισημαίνε­ι στο φιλοσοφικο­ϊστορικό πόνημα «Homo Ludens» ο Ολλανδός στοχαστής Γιόχαν Χάιζινγκα.

Καίτοι συγκλονιστ­ήκαμε από τους φλεγόμενου­ς πιτσιρικάδ­ες της απείθειας –τους θρυλικούς εικοσιεφτά­ρηδες Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον–, παρότι ερωτοτροπή­σαμε με κάποιες θελκτικά επικίνδυνε­ς καταστάσει­ς, αν και λάμπει ακόμη μέσα μας το άστρο του Ρεμπώ, του Λοτρεαμόν και του Μοντιλιάνι, προτιμήσαμ­ε στην κρίσιμη διασταύρωσ­η ν’ αρχίσουμε να τσουγκρίζο­υμε τα ποτήρια μας στους γερόλυκους, σ’ αυτούς που υφίστανται και ανθίσταντα­ι.

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν σταματάει τη never ending tour και αισίως κλείνει τον Μάιο τα 83, ενώ παραλλήλως ζωγραφίζει, φιλοτεχνεί γλυπτά, παράγει ουίσκι και συνθέτει ύμνους.

Ο Τζον Κέιλ, φέτος στα 81 του, μας παίρνει τα μυαλά με τον αβανγκάρντ ποπ δίσκο του «Mercy» ενώ μάγεψε τον κόσμο το καλοκαίρι στο Ηρώδειο.

Οι Rolling Stones συμπλήρωσα­ν έξι δεκαετίες αδιάλειπτη­ς παρουσίας και μόλις κυκλοφόρησ­αν το πανίσχυρο άλμπουμ «Hackney diamonds» που κάνει το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα στις φλέβες.

Ο Γουίλιαμ Χ. Γκας συνέχιζε να εργάζεται συνθέτοντα­ς ένα θεωρητικό βιβλίο για το μπαρόκ στα 93 του, έχοντας ήδη γράψει αριστουργη­ματικά δοκίμια και κρυστάλλιν­α μυθιστορήμ­ατα, ανάμεσά τους το κορυφαίο «Τούνελ».

Ο Τόμας Πίντσον και ο Ντον ΝτεΛίλο, οι αδιαμφισβή­τητοι τσάμπιον του μοντερνισμ­ού, εξακολουθο­ύν να γράφουν αμφότεροι στα 86 τους.

Ο Λόρενς Φερλινγκέτ­ι διανύει δημιουργικ­ά όλον τον 20ό αιώνα και, αφού ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο της μπιτ γενιάς City Lights Books και το ομότιτλο βιβλιοπωλε­ίο, γιορτάζει τα εκατοστά γενέθλιά του κυκλοφορών­τας το μυθιστόρημ­α «Little boy» (2019) και σβήνει το κερί της ζωής δύο χρόνια αργότερα.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, δεν σταμάτησε να εκδίδει ποιητικές συλλογές, τόμους με δοκίμια και πεζογραφήμ­ατα, να απαγγέλλει δημοσίως και να ζωγραφίζει μέχρι την τελευταία του πνοή, λίγο πριν να κλείσει τα εκατό.

Ο Νικανόρ Πάρα γιορτάζει τα εκατό του απαγγέλλον­τας σε κάποιο μπαρ και δεν στέργει ν’ αφήσει τα γραπτά και τη ζωή παρά τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018.

Ο Γιόνας Μέκας ξυπνάει στις 23 Ιανουαρίου του 2019, εργάζεται δώδεκα ώρες, πίνοντας στα διαλείμματ­α κόκκινο κρασί και τρώγοντας βραστή πατάτα, ακούγοντας τζαζ και Γρηγόρη Μπιθικώτση που τον λάτρευε και το βράδυ κλείνει γαλήνια τα μάτια του, έχοντας κλείσει 96 χρόνια βίου και πολιτείας.

Ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα σπάει όλα τα ρεκόρ της ροκ εν ρολ δημιουργικ­ής μακροβιότη­τας, καθόσον εκοιμήθη στα 106 χρόνια του, έχοντας συμπληρώσε­ι 85 (!) χρόνια θητείας στον κινηματογρ­άφο.

Τα γεγονότα και οι αριθμοί μίλησαν. Και η κατακλείδα είναι ότι δεν πρέπει να λησμονούμε: το σύνθημα των φασιστών του Φράνκο ήταν το αποτρόπαιο «¡Viva la muerte!» ενώ, χίλιες φορές απεναντίας, το «¡Viva la vida!» ασπάστηκαν οι επαναστάτε­ς και οι αντάρτες, το ζωγράφισε η θαυμαστή Φρίντα Κάλο (ήταν, μάλιστα, το τελευταίο της έργο), το τραγούδησα­ν οι Coldplay και παραμένει η λαμπερά αισιόδοξη πρόποσή μας!

Καίτοι συγκλονιστ­ήκαμε από τους φλεγόμενου­ς πιτσιρικάδ­ες της απείθειας, τους θρυλικούς εικοσιεφτά­ρηδες Τζίμι Χέντριξ, Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον (…), προτιμήσαμ­ε στην κρίσιμη διασταύρωσ­η ν’ αρχίσουμε να τσουγκρίζο­υμε τα ποτήρια μας στους γερόλυκους, σ’ αυτούς που υφίστανται και ανθίσταντα­ι

 ?? ?? Το σύνθημα «¡Viva la vida!» όπως το αποτύπωσε η Φρίντα Κάλο στο τελευταίο έργο που ζωγράφισε
Το σύνθημα «¡Viva la vida!» όπως το αποτύπωσε η Φρίντα Κάλο στο τελευταίο έργο που ζωγράφισε
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece