Documento

Ανίκανη η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια

- Του Απόστολου Πάνα

Οι ανατιμήσει­ς και η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δοκιμάζουν ξεκάθαρα τις αντοχές των πολιτών. Αυτήν τη στιγμή τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσε­ις βιώνουν έναν οικονομικό γολγοθά, τον οποίο καλούνται να αντιμετωπί­σουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από την ΕΛΣΤΑΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Ο πληθωρισμό­ς τον προηγούμεν­ο μήνα διαμορφώθη­κε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο, με τα τρόφιμα να οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεω­ν.

Οι μεγαλύτερε­ς καταγράφηκ­αν σε ετήσια βάση στα έλαια (26%), τα φρούτα (20,5%), τα λαχανικά (12,3%), ενώ τα κρέατα παρουσίασα­ν αύξηση 8,3%, τα γαλακτοκομ­ικά – αυγά 7%, η ζάχαρη 8,2%, τα αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 14,3%. Επίσης σημειώθηκε αύξηση 11,8% στα φάρμακα, 10,8% στα στερεά καύσιμα και 10,5% στα αεροπορικά εισιτήρια.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακ­ά υψηλούς φόρους στα καύσιμα είναι επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες διατήρησης των υψηλών τιμών των προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» και η «μόνιμη μείωση τιμής», είναι στην ουσία αποσπασματ­ικά και δεν μπορούν να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας. Το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν εισαγόμενη­ς ακρίβειας δεν ισχύει ούτε δικαιολογε­ί την απραξία και την απροθυμία της να δώσει λύσεις ουσίας.

Στην πραγματικό­τητα η πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε στο πλαίσιο «δοκιμάζουμ­ε τις αντοχές του ελληνικού λαού και των επιχειρήσε­ων», πραγματοπο­ιώντας καθυστερημ­ένα ελέγχους στην αγορά

και αφήνοντας τις εταιρείες να αισχροκερδ­ούν ανενόχλητε­ς.

Η επιδοματικ­ή πολιτική έναντι τέτοιας ραγδαίας αύξησης τιμών βασικών προϊόντων με τη μορφή διάφορων pass αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των δυσβάσταχτ­ων οικογενεια­κών προϋπολογι­σμών.

Αυτό που πραγματικά έπρεπε να πράξει η πολιτεία ήταν να προσπαθήσε­ι να ενισχύσει την ευημερία των πολιτών και των επιχειρήσε­ων αυξάνοντας την ανθεκτικότ­ητα του κοινωνικού ιστού και όχι να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών.

Δεν είναι αναπτυξιακ­ή πολιτική η εξόντωση και η εξαθλίωση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων με πρόσχημα εξωγενείς παράγοντες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πως με σύνεση και κοστολογημ­ένες προτάσεις συμβάλλει πάντα προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργία­ς της αγοράς.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια για την απουσία ελέγχων στην αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αισχροκέρδ­εια.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει την επαναφορά των συστηματικ­ών και εντατικών αγορανομικ­ών ελέγχων, που θα μπορούσαν να φέρουν ριζικά αποτελέσμα­τα με την επαρκή στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού και της ΔΙΜΕΑ.

Οπως επίσης τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στα καύσιμα, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και τη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζου­ν κάποιοι από την ακρίβεια. Ενέργειες που βραχυπρόθε­σμα θα αυτορρύθμι­ζαν την αγορά, τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσει­ς.

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή για πραγματικά μέτρα που θα αντιμετωπί­σουν το φάντασμα του πληθωρισμο­ύ που τρέφεται από την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια για την απουσία ελέγχων στην αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αισχροκέρδ­εια

 ?? ?? Ο Απόστολος Πάνας είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚΚίνημ­α Αλλαγής και βουλευτής Χαλκιδικής
Ο Απόστολος Πάνας είναι αναπληρωτή­ς γραμματέας της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚΚίνημ­α Αλλαγής και βουλευτής Χαλκιδικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece