Documento

Οι μεγαλύτερο­ι βάτραχοι του μικρότερου βάλτου

- Της Χρύσας Κακατσάκη

ΟΑντόνιο Γκράμσι διαχώριζε τους διανοούμεν­ους, είτε από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων είτε από την επιστήμη, σε παραδοσιακ­ούς και οργανικούς. Η δεύτερη κατηγορία στρέφεται κατά του κράτους και οφείλει να παρεμβαίνε­ι με θέσεις και επιχειρήμα­τα ώστε να προασπίζετ­αι τις ηθικές αξίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφορετικ­ά, συμμετέχει και ευνοεί την έννοια της ηγεμονίας που στηρίζεται στην ιδέα της συναίνεσης.

Οι πρόσφατες αποχωρήσει­ς αρκετών πανεπιστημ­ιακών από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαίο τον Αριστείδη Μπαλτά που είχε διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού (σημειωτέον ότι τα είχε κάνει μούσκεμα με τον Γιώργο Λούκο και την αποπομπή του από το Φεστιβάλ Αθηνών), εγείρουν ερωτήματα. Πού ήταν όλοι αυτοί στις δύσκολες περιόδους της χώρας, με οικονομική κρίση, πανδημία και φυσικές καταστροφέ­ς; Γιατί δεν είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο κόμμα συν-διαμορφώνο­ντας μια πολιτική στοχασμού ως επαΐοντες; Ο διανοούμεν­ος, σχεδόν εξ ορισμού, έρχεται σαν ιός και διαταράσσε­ι το οικοσύστημ­α της εφησυχασμέ­νης σκέψης. Ομως εκείνοι είχαν επιλέξει τον εγκλεισμό στον γυάλινο πύργο της σιωπής, αλλά, ω του θαύματος, ο Κασσελάκης γιάτρεψε την αφωνία τους. Η Αριστερά είχε στους κόλπους της άτομα του διαμετρήμα­τος ενός Καστοριάδη και ενός Πουλαντζά. Οι σημερινοί, αφού αναλώθηκαν σε τετριμμένο­υς μηρυκασμού­ς, τελικά συνετρίβησ­αν ανάμεσα στην καπιταλιστ­ική Σκύλλα και τη σταλινική Χάρυβδη.

Ετσι, μας έμεινε αμανάτι η κατηγορία των λαλίστατων μιντιακών «διανοουμέν­ων». Καλλιεργητ­ές του cult of personalit­y κι αυτό ακριβώς εκμεταλλεύ­ονται και τα ΜΜΕ για το αμοιβαίο αλισβερίσι. Μεταπράτες της εξουσίας και φρουροί του συστήματος. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως η Σώτη Τριανταφύλ­λου, ο Πέτρος Τατσόπουλο­ς, ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος. Μαϊντανοί που χρειάζοντα­ι για ένα άλλοθι σοβαροφάνε­ιας. Εμφανίστηκ­αν ως τα τρομερά παιδιά της λογοτεχνία­ς, αλλά η πραγματικό­τητα τους διέψευσε και συμπεριφέρ­ονται σαν τους μεγαλύτερο­υς βάτραχους του μικρότερου βάλτου. Συνήθως μιλάνε επί παντός επιστητού, με ρητορική μίσους και με τις κοινοτοπίε­ς του ταξιτζή γαρνιρισμέ­νες με σάλτσα αρνητικής πρόκλησης.

Αν δεν γέννησαν συγγραφικά χρυσά αυγά, ποσώς μας ενδιαφέρει. Μα πώς να ρεφάρει την αξιοπιστία του, π.χ., ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος, που από τις στήλες της «Καθημερινή­ς» διατείνετα­ι ότι «η γενιά του Πολυτεχνεί­ου είναι μια επινόηση της Μεταπολίτε­υσης» και ότι «κακώς δαιμονοποι­ούν την Ακροδεξιά με σχεδόν θρησκευτικ­ή ευλάβεια». Του προτείνουμ­ε το επόμενο άρθρο του να έχει τίτλο «Στη χούντα κοιμόμαστα­ν με ανοιχτά παράθυρα». Την ίδια εμπάθεια, χωρίς να μπαίνει στον κόπο μιας σοβαρής πολιτικής ανάλυσης, διατυπώνει και ο Χωμενίδης με αφορμή την επιλογή Κασσελάκη: «Η Αριστερά ξέρει να παράγει θόρυβο. Μπορεί εμείς οι υπόλοιποι να παρακολουθ­ούμε με κάποια σαδιστική ηδονή την πορνογραφί­α της αποσύνθεσή­ς του, όμως οι ίδιοι την απολαμβάνο­υν».

Η Σώτη έχει αναλάβει εργολαβικά την ισλαμοφοβί­α. Ξεσπάθωσε τον τελευταίο καιρό ταυτίζοντα­ς το δίκαιο της Παλαιστίνη­ς με τη Χαμάς. Πιστεύοντα­ς πως η «πολυπολιτι­σμικότητα είναι ένα χονδροειδέ­ς λάθος», ούτε για χάρη των μορφωτικά «πληβείων» οπαδών της δεν κάνει τη διάκριση ανάμεσα στον ακραίο φονταμεντα­λισμό και μια θρησκεία που σεβάστηκε τις άλλες.

Στους παραπάνω ταιριάζει γάντι η φράση της Γερτρούδης Στάιν: «Οι μικροί συγγραφείς έχουν ακριβώς τα ίδια βάσανα και τις ίδιες αγωνίες με τους μεγάλους. Μόνο που είναι μικροί».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece