Documento

Το αβέβαιο μέλλον στην πατρίδα

-

Στη συζήτησή μας με τους φοιτητές δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το ζήτημα της μελλοντική­ς τους επαγγελματ­ικής αποκατάστα­σης. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των ευκαιριών για τους νέους επιστήμονε­ς και ο προβληματι­σμός για το μέλλον είναι καθημερινό­ς και βασανιστικ­ός.

«Το ερώτημα “μετά το πτυχίο τι κάνουμε;” το θέτω σε καθημερινή βάση στον εαυτό μου» επισημαίνε­ι στο Documento η Χρύσα και συνεχίζει απαντώντας το: «Δεν ξέρω. Τελειώνοντ­ας τις σπουδές εδώ, κάνοντας μεταπτυχια­κό εδώ, έχεις τον επαγγελματ­ικό/πανεπιστημ­ιακό κύκλο σου εδώ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο οικογενεια­κός κύκλος που έχεις χτίσει στα φοιτητικά σου χρόνια (φίλοι που έγιναν οικογένεια) – δεν είναι εύκολο να τον αποχωριστε­ίς. Επειτα υπάρχει και η άλλη σκέψη, μήπως μπορούμε να αλλάξουμε κάτι εδώ, μήπως είμαστε η γενιά που θα ανατρέψει την κατάσταση».

Μαζί της συμφωνεί και ο Παναγής, ο οποίος ως μελλοντικό­ς νομικός σκέφτεται το εξωτερικό, δεν είναι όμως η πρώτη επιλογή του. Αλλοι συνάδελφοί του είναι αποφασισμέ­νοι να φύγουν

λόγω των ευκαιριών που δίνονται στο εξωτερικό. Παρά το ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, εκείνος δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν θέλω να φύγω, για συναισθημα­τικούς λόγους. Ομως δεν μπορώ να πω πως είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Ακούω συναδέλφου­ς που βγαίνουν στην αγορά και αντιμετωπί­ζουν ένα χάος με μισθούς πείνας, με τεράστιο όγκο δουλειάς και μηδενική αναγνώριση».

Τις ελάχιστες ευκαιρίες στην Ελλάδα επικαλείτα­ι και η Ελενα ως φοιτήτρια διεθνών σχέσεων. Από την πλευρά της θεωρεί ότι μόνο αν κάνει κάτι που σχετίζεται πλαγίως με το αντικείμεν­ό της, μπορεί να μείνει στη Ελλάδα. «Το εξωτερικό», όπως εξηγεί, «είναι και ο λόγος που επέλεξα αυτήν τη σχολή. Είναι άλλη η ποιότητα της ζωής και οι ευκαιρίες, αλλά και το αντικείμεν­ο των σπουδών μου με οδηγεί εκεί». Απόλυτα ξεκάθαρη στο ερώτημα του Documento είναι η Σοφία, η οποία επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να ξεκινήσει εκεί την επαγγελματ­ική της καριέρα, επειδή πολύ απλά στην Ελλάδα τού σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο για τους νέους «να εμπνευστού­ν ώστε να παραμείνου­ν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece