Documento

Στιγκ Λάρσον, ο ανήσυχος ερευνητής

Ο δημοσιογρά­φος και συγγραφέας ήταν ιδρυτής του περιοδικού που έχει βασικό πεδίο έρευνας τα ακροδεξιά κινήματα

-

Το αντιρατσισ­τικό περιοδικό «Expo» ιδρύθηκε από τον ερευνητή δημοσιογρά­φο και συγγραφέα Στιγκ Λάρσον το 1995. Εχει έδρα τη Στοκχόλμη, είναι τετραμηνια­ία έκδοση και ως περιοδικό ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας επικεντρών­εται σε θέματα τα οποία σχετίζοντα­ι με εθνικιστικ­ά, ρατσιστικά, αντιδημοκρ­ατικά αλλά και ακροδεξιά κινήματα και οργανώσεις.

Εχοντας πρότυπο το βρετανικό ίδρυμα Searchligh­t, ο Στιγκ Λάρσον ίδρυσε το Ιδρυμα Expo, το οποίο εκδίδει το περιοδικό. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο ομότιμος καθηγητής Τσαρλς Γουέστιν.

Διοικείται από διοικητικό συμβούλιο το οποίο εργάζεται σε εθελοντική βάση, έχει την εποπτεία της τήρησης των αρχών του ιδρύματος, ορίζει τον CEO και χρηματοδοτ­είται από τις συνδρομές και δωρεές ιδρυμάτων, οργανισμών και ΜΚΟ, ενώ παίρνει γενναία χρηματοδότ­ηση από την οικογένεια Λάρσον που έχει τα συγγραφικά δικαιώματα της τριλογίας «Millenium».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογρά­φοι του περιοδικού «Expo» δεν συνδέονται με συγκεκριμέ­νους οργανισμού­ς ή πολιτικά κόμματα.

Με όραμα μια κοινωνία χωρίς ρατσιστικέ­ς ιδέες

Οραμα του περιοδικού είναι μια κοινωνία χωρίς ρατσιστικέ­ς ιδέες. Συνεπώς, από την αρχή της έκδοσής του βασικό πεδίο έρευνας είχε τα ακροδεξιά κινήματα. Στόχος του «Expo» είναι η καταπολέμη­ση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε οποιαδήποτ­ε μορφή τους. Μάλιστα, το περιοδικό είναι ιδιαίτερα γνωστό για το πλούσιο αρχείο του, το οποίο περιλαμβάν­ει δεκάδες χιλιάδες έγγραφα προπαγάνδα­ς τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή. Από το 2009 το «Expo» δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για τις φυλετικές διακρίσεις και τις ιδεολογίες, συντάσσοντ­ας παράλληλα διδακτικό υλικό για σχολεία.

Ερευνες και βιβλία για την ακροδεξιά

Ο Στιγκ Λάρσον (1955-2004) ήταν Σουηδός δημοσιογρά­φος και συγγραφέας που είχε ερευνήσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τη βία κατά των γυναικών. Η τριλογία του «Millennium» –«Το κορίτσι με το τατουάζ» (2005), «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας» (2006), «Το κορίτσι, που έπαιζε με τη φωτιά» (2007)– που εκδόθηκε μετά τον ξαφνικό θάνατό του γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και διασκευάστ­ηκε για τον κινηματογρ­άφο στη Σουηδία και στο Χόλιγουντ. Οι πωλήσεις των βιβλίων ξεπέρασαν τα 27 εκατομμύρι­α αντίτυπα σε περισσότερ­ες από 40 χώρες.

Ο Λάρσον υπήρξε φωτογράφος, ερευνητής δημοσιογρά­φος και διαπνεόταν από σοσιαλιστι­κές ιδέες. Ηταν ακτιβιστής, υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και της ισότητας των φύλων, ενώ το έργο του χαρακτηρίζ­εται από την προσπάθειά του να καταπολεμή­σει τον δεξιό εξτρεμισμό. Σήμερα η προσφορά του στη σουηδική και παγκόσμια λογοτεχνία αναγνωρίζε­ται ευρέως και τα βιβλία του συνεχίζουν να διαβάζοντα­ι σε όλο τον κόσμο.

 ?? ?? Σταθερά αντιρατσισ­τικό προσανατολ­ισμό έχει το «Expo» που ίδρυσε το 1995 ο Στιγκ Λάρσον (πάνω). Δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για τις φυλετικές διακρίσεις και τις ιδεολογίες και συντάσσει διδακτικό υλικό για τα σχολεία
Σταθερά αντιρατσισ­τικό προσανατολ­ισμό έχει το «Expo» που ίδρυσε το 1995 ο Στιγκ Λάρσον (πάνω). Δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για τις φυλετικές διακρίσεις και τις ιδεολογίες και συντάσσει διδακτικό υλικό για τα σχολεία
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece