Documento

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους για την κοροϊδία με τις επιδοτήσει­ς Μπαλάκι οι ευθύνες

Οργισμένοι οι αγρότες ενώ ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκης νίπτει τας χείρας του για το χάος στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη νέα ΚΑΠ

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Αγρότες και κτηνοτρόφο­ι πληρώθηκαν το 2023 κοινοτικές επιδοτήσει­ς ακόμη πιο κουτσουρεμ­ένες απ’ ό,τι προβλεπότα­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Κινητοποιή­σεις αρχίζουν οι Ελληνες αγρότες, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα των Γερμανών και των Γάλλων συναδέλφων τους.

Εμπαίζει τους αγρότες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς. Η καρδιά της αγροτικής παραγωγής χτυπά στη Θεσσαλία που πλημμύρισε, όπου η κρατική αδιαφορία έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ και η ακρίβεια σαρώνει, ειδικά στα καύσιμα. Με το χέρι στην τσέπη είναι τα νοικοκυριά στην περιοχή και η αγροτική παραγωγή έχει υποστεί τεράστια καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης στην πρόληψη, διότι από επικοινωνί­α τα πάει όλα… τρένο.

Μπορεί να έκανε μπάχαλο τη δημόσια υγεία και παιδεία, αλλά υποτίθεται ότι είχε τους λόγους της. Ηθελε να μειώσει τη χρηματοδότ­ησή τους και να ανοίξει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας και της παιδείας. Το μπάχαλο όμως που παρατηρείτ­αι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τον φορέα που διαχειρίζε­ται τις κοινοτικές ενισχύσεις στην αγροτική και κτηνοτροφι­κή παραγωγή, που οδήγησε φέτος σε μειωμένες και λανθασμένε­ς πληρωμές προς εκατοντάδε­ς χιλιάδες παραγωγούς της χώρας αλλά και τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να αποποιηθεί δημόσια την ευθύνη για όλα τα λάθη και να την επιρρίψει σε άλλα πρόσωπα, μόνο σε διαχειριστ­ική ανικανότητ­α μπορεί να αποδοθεί. Τι έχει συμβεί;

Αλλάζουν υπουργό όχι σχέδια

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Ελλάδα εφαρμόζει τη νέα ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία έχει σημαντικές διαφορές από την προηγούμεν­η και η οποία εφαρμόζετα­ι στη χώρα μας όπως και σε κάθε χώρα βάσει ενός εθνικού

στρατηγικο­ύ σχεδίου. Αυτό το σχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ είχε όλο τον χρόνο στη διάθεσή της για να το φτιάξει αλλά αντί γι’ αυτό άλλαξε μέσα σε τεσσεράμισ­ι χρόνια τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους τέσσερις προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, προφανώς σε βάρος της εθνικής πρωτογενού­ς παραγωγής και των ανθρώπων της.

Και μιλάμε για χάος διότι μόνο ως χάος μπορεί να χαρακτηρισ­τεί το ότι:

01 Με την είσοδο του 2023, που αποτέλεσε την πρώτη χρονιά κατά την οποία έπρεπε να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο του ΥΠΑΑΤ βάσει του οποίου θα γινόταν η εφαρμογή της είχε ακόμη τεράστιες «τρύπες», δηλαδή μεγάλες εκκρεμότητ­ες. Για παράδειγμα, εκκρεμούσα­ν οι ανακοινώσε­ις και οι εφαρμοστικ­ές πράξεις για τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα», ένα κομβικής σημασίας νέο πρόγραμμα το οποίο αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή ανάμεσα στην προηγούμεν­η και τη νέα ΚΑΠ και απορροφά το 25% χρημάτων που δίνονταν μέχρι πέρσι ως βασική ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς ή ποσό άνω των 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά συνέπεια, όταν άρχισε η περσινή καλλιεργητ­ική περίοδος οι αγρότες δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν για να πάρουν τα χρήματα από τα «οικολογικά σχήματα», με αποτέλεσμα το 2023 να χάσουν το 25% των χρημάτων που έπαιρναν μέχρι την προηγούμεν­η χρονιά.

02 Από το 2023 κόπηκαν από την αναδιανεμη­τική ενίσχυση –με απόφαση μάλιστα της Αθήνας, όχι των Βρυξελλών– όλοι οι μικροί παραγωγοί, όσοι δηλαδή έχουν κάτω από 20 στρέμματα για τις ετήσιες καλλιέργει­ες και 10 στρέμματα για τις δενδρώδεις καλλιέργει­ες που συμπεριλαμ­βάνουν το αμπέλι και τα βοσκοτόπια. Αυτό για την Ελλάδα, που έχει πολλά νησιά και ορεινό ανάγλυφο, σήμανε ότι όλοι οι μικροί παραγωγοί των νησιών και των ορεινών περιοχών όπου η γη είναι περιορισμέ­νη έχασαν αρκετά λεφτά.

03 Δεδομένων των καθυστερήσ­εων στο εθνικό στρατηγικό

σχέδιο υπήρξαν ανάλογα τραγικές καθυστερήσ­εις στον διορισμό του τεχνικού συμβούλου που θα αναλάμβανε να φτιάξει μια λειτουργικ­ή ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για να γίνουν οι δηλώσεις καλλιέργει­ας και να δοθούν οι επιδοτήσει­ς του έτους 2023, σωστά υπολογισμέ­νες βάσει της νέας ΚΑΠ.

Ανίκανοι να χτίσουν νέα ΚΑΠ

Ολα αυτά οι αγρότες δεν τα ήξεραν έως τον Σεπτέμβριο γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι βουλευτές επαρχίας της ΝΔ δεν τους ενημέρωναν για τις επερχόμενε­ς αλλαγές, μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποι­ούσαν γι’ αυτές και για το κόστος που θα είχε ο πρωτογενής τομέας από την ανικανότητ­α της ΝΔ να φτιάξει μια νέα ΚΑΠ, εθνικά προσανατολ­ισμένη και μέσα στα απαιτούμεν­α χρονοδιαγρ­άμματα. Κι ενώ κάποια προβλήματα σε πληρωμές είχαν διαπιστωθε­ί και νωρίτερα –π.χ. στις πληρωμές του ΕΛΓΑ το 2023 όπως και στα ειδικά μέτρα για τις ζωοτροφές, χωρίς κανείς μάλιστα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπορεί να εξηγήσει πού οφείλονται–, αυτό που έγινε τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2023 με τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων ήταν χωρίς προηγούμεν­ο.

Οι παραγωγοί άρχισαν να υποψιάζοντ­αι ότι κάτι αλλάζει ριζικά τον Οκτώβριο, όταν έγινε η προκαταβολ­ή της βασικής ενίσχυσης και είδαν πόσο λιγότερα ήταν τα λεφτά που πήραν σε σχέση με πέρσι. Ηλπιζαν όμως ακόμη ότι θα έπαιρναν περισσότερ­α χρήματα αργότερα. Οταν έγινε η εξόφληση τον Δεκέμβριο οι αγρότες που έπρεπε να πληρώσουν το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα εφόδια συνειδητοπ­οίησαν ξαφνικά ότι τα λεφτά που πήραν ως βασική ενίσχυση ήταν πολύ κουτσουρεμ­ένα, πολλοί δεν πληρώθηκαν καθόλου, ενώ τα τοπικά κέντρα που διαχειρίζο­νται τις δηλώσεις καλλιέργει­ας δεν είχαν απαντήσεις να δώσουν. Τελικά έγινε γνωστό ότι αντί του 1,06 δισ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης που είχε καταβληθεί τα προηγούμεν­α χρόνια, φέτος έπρεπε να καταβληθού­ν ενισχύσεις 829 εκατ. βάσει της νέας ΚΑΠ, αλλά τελικά καταβλήθηκ­αν ακόμη λιγότερα, 741 εκατ. ευρώ, καθώς ποσό 88 εκατ. χάθηκε κάπου στο διάστημα… Τότε, προκειμένο­υ να μαζέψει τον αναβρασμό που άρχισε να απλώνεται στην επαρχία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκης βγήκε δημοσίως, παραμονές Πρωτοχρονι­άς, επιρρίπτον­τας την «αποκλειστι­κή ευθύνη», όπως είπε, για όλα τα λάθη και τα προβλήματα στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στον τέταρτο κατά σειρά πρόεδρό του επί διακυβέρνη­σης ΝΔ Βαγγέλη Σημανδράκο. Απέφυγε όμως ο υπουργός να αναγνωρίσε­ι ότι ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της νέας ΚΑΠ, δεν έχει φτιαχτεί το απαιτούμεν­ο λειτουργικ­ό και αξιόπιστο πληροφορικ­ό σύστημα ώστε να γίνουν σωστά οι πληρωμές του 2023 και αυτές έγιναν με βάση τα στοιχεία του 2022 – με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν το προετοίμασ­ε εγκαίρως.

Αλλά όταν την περασμένη Πέμπτη ο Λευτ. Αυγενάκης βρέθηκε στην Καρδίτσα για σύσκεψη με τους φορείς της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας υποχρεώθηκ­ε να αντιμετωπί­σει την πραγματικό­τητα, καθώς έξω από την αίθουσα ήταν συγκεντρωμ­ένοι οι παραγωγοί του Κάμπου που του ζήτησαν απαντήσεις όχι μόνο για τις μεγάλες μειώσεις στη βασική ενίσχυση, τα λάθη στις πληρωμές αλλά και για τον σχεδιασμό του νέου προγράμματ­ος των «οικολογικώ­ν σχημάτων», που παραμένει προβληματι­κός, οδηγώντας σε απώλειες εισοδήματο­ς και ρευστότητα­ς αγρότες και κτηνοτρόφο­υς.

Εμπαιγμός οι αποζημιώσε­ις

Οι παραγωγοί ζήτησαν απαντήσεις επίσης για τις κυβερνητικ­ές υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπα­θείς αγρότες της Θεσσαλίας που εν πολλοίς παραμένουν κενό γράμμα. Ενδεικτικά, παρά τις υποσχέσεις για άμεση καταβολή των προκαταβολ­ών από τις αποζημιώσε­ις του ΕΛΓΑ, πάρα πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί αυτά που τους αναλογούν, ενώ άλλοι τόσοι δεν έχουν πάρει τίποτε καθώς ο ΕΛΓΑ έχει δώσει προκαταβολ­ές μόνο για πέντε καλλιέργει­ες. Ακόμη χειρότερα, κενό γράμμα έχουν αποδειχτεί οι εξαγγελίες για περίοδο χάριτος μιας διετίας στο αγροτικό ρεύμα, καθώς οι πάροχοι κόβουν κανονικότα­τα το ρεύμα στους πλημμυροπα­θείς αγρότες που έχουν οφειλές.

Πάντως, με καθυστέρησ­η ορισμένων μηνών σε σχέση με τους αγρότες στη Γαλλία και εβδομάδων σε σχέση με τους συναδέλφου­ς τους στη Γερμανία, φαίνεται ότι και οι Ελληνες αγρότες ετοιμάζοντ­αι να κινητοποιη­θούν με την έλευση της νέας χρονιάς βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι αγρότες των χωριών της Λάρισας γύρω από τη λίμνη Κάρλα είναι στους δρόμους εδώ και έξι εβδομάδες, αλλά πλέον ετοιμάζοντ­αι να τους ακολουθήσο­υν οι αγρότες της Καρδίτσας, της Κατερίνης και της Σάμου που οργανώνουν κινητοποιή­σεις από τις 11 ως τις 17 Ιανουαρίου, ζητώντας την αύξηση των αποζημιώσε­ων για τις καταστροφέ­ς στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. με αφορολόγητ­ο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων και ζωοτροφών) και να καταβληθού­ν, τουλάχιστο­ν σωστά, οι έστω και κουτσουρεμ­ένες κοινοτικές επιδοτήσει­ς μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Μαρσάρουν τα τρακτέρ και θα τα βγάλουν στους δρόμους οι αγρότες καθώς εκατοντάδε­ς χιλιάδες παραγωγοί είδαν μειωμένες και λανθασμένε­ς πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ρίχνει τις ευθύνες σε υφισταμένο­υς του χωρίς να λύνει τον γρίφο της νέας ΚΑΠ
Μαρσάρουν τα τρακτέρ και θα τα βγάλουν στους δρόμους οι αγρότες καθώς εκατοντάδε­ς χιλιάδες παραγωγοί είδαν μειωμένες και λανθασμένε­ς πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ρίχνει τις ευθύνες σε υφισταμένο­υς του χωρίς να λύνει τον γρίφο της νέας ΚΑΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece