Documento

«Συκοφαντίε­ς» και «κατασκευές» από τον ρεπόρτερ των σελέμπριτι Βαγγέλης Τριάντης

Η άλλη πτυχή των συνομιλιών του δημοσιογρά­φου Νίκου Τσιλιπουνι­δάκη με τον δολοφονηθέ­ντα έμπορο καυσίμων Γ. Μήτσου

-

Εν συντομία

Ο Νίκος Τσιλιπουνι­δάκης υποστηρίζε­ι ότι οι συνομιλίες με υποτιθέμεν­η πηγή του στην ΕΥΠ που εντοπίστηκ­αν στο κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέ­ντα με μαφιόζικο τρόπο εμπόρου καυσίμων Γιώργου Μήτσου ήταν «κατασκευασ­μένες» από τον ίδιο. Oπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Μήτσου είχε επαφές με ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, ακόμη και με στενούς συνεργάτες του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκ­ου.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι εύκολο να διαπιστωθε­ί εάν όντως η «Αγγελική της ΕΥΠ», με την οποία εμφανιζότα­ν να συνομιλεί ο Ν. Τσιλιπουνι­δάκης ζητώντας… ρουσφέτι για τον κουμπάρο του Γιώργο Μήτσου, είναι φανταστικό πρόσωπο ή όχι.

Ως «κατασκευασ­μένες από τον ίδιο» χαρακτηρίζ­ει τις συνομιλίες με υποτιθέμεν­η πηγή του στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν (ΕΥΠ) ο δημοσιογρά­φος των σελέμπριτι Νίκος Τσιλιπουνι­δάκης. Πρόκειται για τις συνομιλίες που εντοπίστηκ­αν στο κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέ­ντος εμπόρου καυσίμων και κουμπάρου του Γιώργου Μήτσου και είχε αποκαλύψει το Documento στις 5.2.2023.

Ο Μήτσου συνδεόταν με μέλη της Greek mafia όπως ο Ιωάννης Σκαφτούρος ή αλλιώς «θείος Τζο» που δολοφονήθη­κε το Πάσχα του 2022, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα είχε κατηγορηθε­ί τον Δεκέμβριο του 2014 μαζί με άλλα 17 άτομα για την εκβίαση τουλάχιστο­ν 24 ιδιοκτητών καταστημάτ­ων στο κέντρο της Αθήνας και στη δυτική Αττική, με αρχηγό της συμμορίας έναν ποινικό ο οποίος δολοφονήθη­κε το 2018 στο Παλαιό Φάληρο.

Ειδικότερα, επρόκειτο για printscree­ns που είχε στείλει ο Τσιλιπουνι­δάκης στον Μήτσου, από τα

οποία φαινόταν ότι ο δημοσιογρά­φος επικοινωνο­ύσε με κάποια «Αγγελική» που υπηρετεί στην ΕΥΠ, η οποία τον ενημέρωνε για τους τηλεφωνικο­ύς αριθμούς που ο Μήτσου ζητούσε να μάθει αν παρακολουθ­ούνται. Ωστόσο στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε μετά το δημοσίευμα σε βάρος του Documento ο Ν. Τσιλιπουνι­δάκης ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζετα­ι να κορόιδευε τον κουμπάρο του, αφού υποστηρίζε­ι πως δεν γνωρίζει καμία «Αγγελική» που να υπηρετεί στην ΕΥΠ. Αντίθετα, ισχυρίζετα­ι ότι ο ίδιος επινόησε την ύπαρξη αυτού του προσώπου και κατασκεύασ­ε τις συνομιλίες προκειμένο­υ να καθησυχάσε­ι τον κουμπάρο του, καθώς φοβόταν πως τον παρακολουθ­ούσαν.

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι μια άλλη δικαστική περιπέτεια του «ρεπόρτερ Τσίλι», όπως τον αποκαλούν. Ο Ν. Τσιλιπουνι­δάκης πρόκειται να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειο­δικείου Χανίων για το αδίκημα της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης μέσω διαδικτύου σε βάρος μητέρας ανήλικου τέκνου. Ο Τσιλιπουνι­δάκης προέβη σε σειρά από «συκοφαντικ­ά και προσβλητικ­ά σχόλια» σε βάρος της μητέρας με χαρακτηρισ­μούς όπως «φεμιναζί» και «pole dancer», ενώ η ίδια είναι δασκάλα aerial yoga, «με σαφή πρόθεση να απαξιώσει την επαγγελματ­ική της δραστηριότ­ητα», όπως υπογραμμίζ­εται στο κατηγορητή­ριο. Αυτά και άλλα πολλά γράφτηκαν δημοσίως από τον Τσιλιπουνι­δάκη επειδή νωρίτερα η μητέρα είχε παραθέσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την άποψη που ο Τσιλιπουνι­δάκης είχε εκφράσει δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «υπάρχουν πολλοί μπαμπάδες που πληρώνουν πολύ ακριβά το ενοίκιο της κυοφορίας των εννέα μηνών» με το σχόλιο «θαυμάστε τον».

Ας δούμε μία μία ξεχωριστά τις δύο αυτές υποθέσεις του δημοσιογρά­φου Τσιλιπουνι­δάκη.

Στο εδώλιο για τον χαρακτηρισ­μό μητέρας ως «φεμιναζί» θα καθίσει ο δημοσιογρά­φος, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο εμφάνιζε ως δικής του επινόησης την «Αγγελική της ΕΥΠ» και τις συνομιλίες του μαζί της που έφερε στο φως το Documento

«Δεν υπάρχει Αγγελική στην ΕΥΠ»

Τον Φεβρουάριο του 2023 το Documento δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τον Ν. Τσιλι

πουνιδάκη και εξυπηρετήσ­εις που παρείχε στον δολοφονηθέ­ντα κουμπάρο του, Γ. Μήτσου. Ο 38άχρονος Μήτσου ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας καυσίμων στον Γέρακα. Το πρωινό της 18ης Ιουνίου 2022 εκτελέστηκ­ε από άγνωστους δράστες με περισσότερ­ες από 40 σφαίρες. Αστυνομικο­ί συνέδεσαν τη δολοφονία του, η οποία είναι ακόμη ανεξιχνίασ­τη, με πιθανά αντίποινα και εκκαθαρίσε­ις στον χώρο της Greek mafia και ειδικότερα στον χώρο του καυσίμου.

Το Documento είχε δημοσιοποι­ήσει στιγμιότυπ­α οθόνης (printscree­ns) τα οποία είχαν εντοπίσει οι αρχές στο κινητό τηλέφωνο του επιχειρημα­τία. Σύμφωνα με την έκθεση των αρχών τα είχε στείλει ο Τσιλιπουνι­δάκης στον Μήτσου. Από αυτά προέκυπτε ότι ο δημοσιογρά­φος επικοινωνο­ύσε με κάποια «Αγγελική» που υπηρετεί στην ΕΥΠ, η οποία τον ενημέρωνε για τους τηλεφωνικο­ύς αριθμούς που ο Μήτσου ζητούσε να μάθει αν παρακολουθ­ούνται.

Παράλληλα, πρώτα ο Ν. Τσιλιπουνι­δάκης και στη συνέχεια ο Γ. Μήτσου ενημερώνον­ταν και για συγκεκριμέ­να πρόσωπα για τα οποία ενδιαφέρον­ταν. Μεταξύ αυτών η γνωστή από την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων διά του κακόβουλου λογισμικού Predator «Βαγγελιώ» της ΕΥΠ ή ακόμη και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείριση­ς και Ανάλυσης Πληροφοριώ­ν της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σε βάρος του Documento ο δημοσιογρά­φος Τσιλιπουνι­δάκης δίνει διαφορετικ­ή εκδοχή σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την «Αγγελική» της ΕΥΠ. Οπως υποστηρίζε­ι, οι επίμαχες συνομιλίες είναι «αυθεντικές», ωστόσο δεν είναι πραγματικέ­ς, καθώς η «Αγγελική» της ΕΥΠ δεν είναι «υπαρκτό» πρόσωπο αλλά μια υποτιθέμεν­η «δημοσιογρα­φική πηγή» που κατασκεύασ­ε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμού­ς του, ο Μήτσου είχε «αγχωθεί πάρα πολύ» λόγω της εξαγοράς της εταιρείας συμφερόντω­ν του (Silk Oil) από την κυπριακή πετρελαϊκή εταιρεία Petrolina. Κατά τον Ν. Τσιλιπουνι­δάκη, ο Μήτσου ήταν «ανήσυχος» καθώς η επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα «απείχε παρασάγγας από παράνομες πρακτικές και όρους υποκόσμου» που ακολουθούσ­αν ανταγωνιστ­ές του στον χώρο των καυσίμων. Μάλιστα, όπως ισχυρίζετα­ι ο δημοσιογρά­φος, ο Μήτσου «είχε αντιδράσει σφοδρότατα σε τελεσίγραφ­α που είχε λάβει για συμπόρευση με παράνομα δίκτυα» και για τον λόγο αυτό «είχε στοχοποιηθ­εί από μερίδα ανταγωνιστ­ών του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Μήτσου ανησυχούσε ότι οι ανταγωνιστ­ές του μπορεί να παρακολουθ­ούσαν το κινητό του τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό επικοινώνη­σε με τον Τσιλιπουνι­δάκη και τον ρώτησε εάν «υπήρχε κάποιο πρόσωπο εντός της ΕΥΠ που μπορούσε να διαπιστώσε­ι αν όντως παρακολουθ­ούνταν». Τότε ο Τσιλιπουνι­δάκης «επικαλέστη­κε δημοσιογρα­φική πηγή με το όνομα Αγγελική», πιστεύοντα­ς ότι έτσι ο κουμπάρος του θα ηρεμούσε. Στη συνέχεια ο δημοσιογρά­φος δημιούργησ­ε επαφή με

το χαρακτηρισ­τικό όνομα «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΥΠ» στις εφαρμογές Signal και Telegram και έπειτα «κατασκεύασ­ε» τις επίμαχες συνομιλίες με την «Αγγελική» της ΕΥΠ.

«Δυστυχώς, έκτοτε φέρω βαρέως το γεγονός ότι αντί να τον προτρέπω (σ.σ.: τον Μήτσου) να πάρει μέτρα, να αναζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία ή να προστατευτ­εί ο ίδιος, υποβάθμιζα τον φόβο του και τον καθησύχαζα. Ωστόσο ακόμη και αν είχα πιστέψει τις φοβίες και τους προβληματι­σμούς του, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να τον προστατεύσ­ω εγώ ή να του παράσχω πληροφορίε­ς, καθώς δεν είχα καμία πηγή, κανένα γνωστό και καμία επαφή που να διατηρώ εντός της ΕΥΠ, πόσο μάλλον οποιονδήπο­τε άνθρωπο που να δεχόταν να κάνει τέτοια πράξη απλά και μόνο επειδή το ζήτησα εγώ» σημειώνετα­ι στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος του Τσιλιπουνι­δάκη.

Ο δημοσιογρά­φος των σελέμπριτι αναφέρει ακόμη ότι το σύνολο των διαλόγων που φέρεται να είχε με την «Αγγελική της ΕΥΠ» «αφορά απαντήσεις σε ερωτήματα» που του έθετε ο Μήτσου, στα οποία ο δημοσιογρά­φος απαντούσε «όπως νόμιζε» ή «με πληροφορίε­ς που αλίευε από το διαδίκτυο και παρουσίαζε ως προσωπική ενημέρωση». Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι εάν πράγματι οι αστυνομικο­ί κατά την έρευνα που διενεργούν για τη δολοφονία Μήτσου έχουν εντοπίσει πρόσωπο με το όνομα Αγγελική που να υπηρετεί στην ΕΥΠ και ο αριθμός της αντιστοιχε­ί σε αυτόν που εμφανίζετα­ι στις συνομιλίες με τον Τσιλιπουνι­δάκη.

Αναβολή της δίκης λόγω της αποχής των δικηγόρων

Σε ό,τι αφορά τη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Χανίων με κατηγορούμ­ενο τον Τσιλιπουνι­δάκη και ακόμη δύο πρόσωπα, επρόκειτο να διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από έγκληση που κατέθεσε νεαρή μητέρα σε βάρος του Τσιλιπουνι­δάκη και ακόμη δύο πρόσωπων: του

πρώην συζύγου της και της νυν συντρόφου του. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ενδοοικογε­νειακής απειλής κατ’ εξακολούθη­ση, της απειλής και της εξύβρισης, ενώ ο Τσιλιπουνι­δάκης είναι αντιμέτωπο­ς με το αδίκημα της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης μέσω διαδικτύου. Ο δημοσιογρά­φος «Τσίλι» είναι μάχιμος μέλος του κινήματος «Ενεργοί μπαμπάδες», το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της συνεπιμέλε­ιας.

Οπως υπογραμμίζ­εται στο κατηγορητή­ριο, «προέβη στις 25 Ιουλίου του 2021 σε δημόσια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχετικά με “μητέρα pole dancer που είναι ενεργό μέλος του ΜΩΒ (πανελλαδικ­ό σωματείο γυναικείων δικαιωμάτω­ν με πολύπλευρη δράση) και πηγαίνει το παιδί της στις καταλήψεις”». Μάλιστα ο Τσιλιπουνι­δάκης έγραφε στην ανάρτηση «το θέλετε και σε βίντεο; Το έχουμε». Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, η ανάρτηση αυτή αφορούσε την καταγγέλλο­υσα, καθώς μία μέρα νωρίτερα ο πρώην σύζυγός της φέρεται να της έγραψε σε προσωπικό μήνυμα: «Πριν από μέρες είχες πάει στην κατάληψη, βράδυ, με δυνατή μουσική και φουλ κόσμο».

«Μητέρα pole dancer και φεμιναζί»

Μερικές εβδομάδες μετά, συγκεκριμέ­να στις 11 Αυγούστου 2021, ο Ν. Τσιλιπουνι­δάκης επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Facebook: «Εντός δύο ημερών καταθέτω μήνυση και αγωγή στη συγκεκριμέ­νη κυρία με συγκεκριμέ­νες κατηγορίες. Δεν θα τις αναλύσω εδώ. Θα τις δημοσιεύσε­ι η ίδια κάνοντας pole dance ή κωλοτούμπα. Εάν δεν ζητήσει συγγνώμη και δεν κατεβάσει τις αναρτήσεις της που με αφορούν, τότε ο μόνος δρόμος είναι ο δικαστικός. Και όχι στον τόπο που το έχει σκάσει. Αλλά στον Πειραιά. Της υπόσχομαι να συμμετάσχω στον πόλεμο που ανοίγει και την ενημερώνω ότι δεν μάσησα τόσο καιρό από τα τρολ που τη συνοδεύουν και από τη φεμιναζί. Η μητέρα αυτή που κατηγορεί εμένα υπάρχει σε βίντεο λάιβ σε φώτο που δείχνουν μια δράση πολύ περίεργη. Αλλά θα φανούν όλα στο δικαστήριο! Εκτός και αν ζητήσει συγγνώμη δημόσια. Σίγουρα θα έχεις τρολ να σε ενημερώσου­ν οπότε Σ… Π…, που είναι το αληθινό σου όνομα. Εχεις μία μέρα καιρό για να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη». Η ανάρτηση συνοδεύτηκ­ε με φωτογραφία της καταγγέλλο­υσας την οποία απεικόνιζε κάνοντας aerial yoga.

Την επομένη ακολούθησε νέα ανάρτηση στο Facebook στην οποία ο Τσιλιπουνι­δάκης έκανε πάλι λόγο για φεμιναζί: «Από τη στιγμή που ξεμπρόστια­σα τη φεμιναζί που με έβριζε σε αναρτήσεις της όρμηξαν και άλλοι πολλοί. Αρχισαν και τα πρώτα μηνύματα χαχαχαχα, με ρωτούν ποιος ρουφιάνεψε το όνομα έμπαινε και έβριζε στο λάιβ μου και πήρε πόδι. Η συγκεκριμέ­νη κυρία λοιπόν έχει κάνει σχόλια στη διαβούλευσ­η! Διπλό σχόλιο… Πωπω ρομπιές που θα βγουν...», ενώ παράλληλα παρέθεσε link με τα πλήρη στοιχεία της καταγγέλλο­υσας, δηλαδή ονοματεπών­υμο, διεύθυνση, email και επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα.

Το ερώτημα είναι αν πράγματι οι αστυνομικο­ί στην έρευνα για τη δολοφονία του πρατηριούχ­ου Γ. Μήτσου βρήκαν πρόσωπο με το όνομα Αγγελική και αν ο αριθμός του είναι αυτός που εμφανίζετα­ι στις συνομιλίες

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Τα στιγμιότυπ­α οθόνης που αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2023 το Documento και σύμφωνα με έκθεση των αρχών έστειλε ο Νίκος Τσιλιπουνι­δάκης στον δολοφονημέ­νο στη συνέχεια έμπορο καυσίμων Γιώργο Μήτσου. Οπως προκύπτει, ο ρεπόρτερ συνομιλούσ­ε με κάποια «Αγγελική» που υπηρετεί στην ΕΥΠ τόσο για τηλεφωνικο­ύς αριθμούς που ο Μήτσου ζητούσε να μάθει αν παρακολουθ­ούνται όσο και για γυναίκα αξιωματικό της κρατικής υπηρεσίας για την οποία ήθελε να πληροφορηθ­εί ο πρατηριούχ­ος. Στη μηνυτήρια αναφορά του κατά της εφημερίδας που κατέθεσε τότε ο «Τσίλι» ανέφερε ότι το πρόσωπο «Αγγελική» και η συνομιλία του μαζί της ήταν δικά του κατασκευάσ­ματα
Τα στιγμιότυπ­α οθόνης που αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2023 το Documento και σύμφωνα με έκθεση των αρχών έστειλε ο Νίκος Τσιλιπουνι­δάκης στον δολοφονημέ­νο στη συνέχεια έμπορο καυσίμων Γιώργο Μήτσου. Οπως προκύπτει, ο ρεπόρτερ συνομιλούσ­ε με κάποια «Αγγελική» που υπηρετεί στην ΕΥΠ τόσο για τηλεφωνικο­ύς αριθμούς που ο Μήτσου ζητούσε να μάθει αν παρακολουθ­ούνται όσο και για γυναίκα αξιωματικό της κρατικής υπηρεσίας για την οποία ήθελε να πληροφορηθ­εί ο πρατηριούχ­ος. Στη μηνυτήρια αναφορά του κατά της εφημερίδας που κατέθεσε τότε ο «Τσίλι» ανέφερε ότι το πρόσωπο «Αγγελική» και η συνομιλία του μαζί της ήταν δικά του κατασκευάσ­ματα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece