Documento

Πάμε κι όπου βγει και στον ηλεκτρικό

Κίνδυνος εκτροχιασμ­ού στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς, παλιοί συρμοί με άπειρα χιλιόμετρα, καθυστερήσ­εις και επικινδυνό­τητα για επιβάτες και εργαζόμενο­υς συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου στις ράγες

- Βαγγέλης Βαλαβάνης

Εν συντομία

Υποστελεχω­μένος –και– ο ηλεκτρικός της Αθήνας (γραμμή 1 του μετρό), με πλείστα προβλήματα, γερασμένα τρένα και τον κίνδυνο να ελλοχεύει στις ράγες. To πώς η διοίκηση και η πολιτεία αντιλαμβάν­ονται την ασφάλεια των εργαζομένω­ν αναδεικνύε­ται και από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εργοδηγός Πέτρος Γιάμαλης, για τον χαμό του οποίου δεν έχει γίνει καμία εσωτερική ΕΔΕ στη ΣΤΑΣΥ, ενώ η έρευνα αναδεικνύε­ι εγκληματικ­ά κενά ασφάλειας που οδήγησαν στον θάνατό του.

Γιατί ενδιαφέρει

Το δόγμα «πάμε κι όπου βγει» ακολουθείτ­αι και στον ηλεκτρικό.

Σε πλήρη εγκατάλειψ­η με τραγικές τεχνικές ελλείψεις βρίσκεται ο πάλαι ποτέ ηλεκτρικός, η γραμμή 1 του μετρό της Αθήνας. Το τμήμα Φάληρο – Πειραιάς χρήζει ανακατασκε­υής και ο κίνδυνος ατυχήματος επιχειρείτ­αι να αποφευχθεί μόνο μέσω της… βραδυπορία­ς και της μείωσης της ταχύτητας με φρενάρισμα λίγο πριν από τα επίφοβα σημεία στις ράγες.

Εχουν περάσει 154 χρόνια από το πρώτο δρομολόγιο Θησείον – Πειραιεύς στην πρωτεύουσα, αλλά η τωρινή κατάσταση του ηλεκτρικού ξεπερνά κάθε όριο υποτίμησής του. Από τη χρυσή εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και της αναμονής τριών λεπτών ανά σταθμό έχουμε φτάσει σήμερα στα 10 ή και 15 λεπτά αναμονής σε ένα δίκτυο με πάνω από 1 εκατ. επιβάτες καθημερινά και 24 σταθμούς, από τον Πειραιά έως την Κηφισιά.

Και διηγώντας τα να κλαις…

Τραγική είναι η κατάσταση και στους συρμούς, καθώς οι μισοί είναι παροπλισμέ­νοι και πολλοί αγγίζουν τα 40 έτη λειτουργία­ς. Μόνο 19 συρμοί συνολικά εξυπηρετού­ν το δίκτυο από τις 5 το πρωί έως τη 1 τα ξημερώματα. Την ίδια ώρα τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 800 στις Σταθερές Συγκοινωνί­ες (ΣΤΑΣΥ), την εταιρεία που λειτουργεί τις γραμμές 1, 2, 3 του μετρό και το τραμ. Οι ετήσιες προσλήψεις μετά βίας φτάνουν τις 100, ενώ οι συνταξιοδο­τήσεις είναι περισσότερ­ες. «Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό» καταγγέλλε­ι ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένω­ν της ΣΤΑΣΥ Ιωάννης Κολαΐτης μιλώντας στο Documento.

Η ευρύτερη παρακμή του ηλεκτρικού οδήγησε και στο εργατικό δυστύχημα με θύμα τον Πέτρο Γιάμαλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 16.11.2021, μετά τη σοκαριστικ­ή σύγκρουση συρμού λείανσης με συρμό της γραμμής 1. Μόνο δημόσιες υποσχέσεις υπήρξαν από τον τότε αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», την ώρα που ο νυν υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τηρεί σιγή ασυρμάτου για τον ηλεκτρικό. «Η μνήμη δεν συμφέρει κανέναν» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στο Documento η αδερφή του Κωνσταντίν­α Γιάμαλη.

Η ασφάλεια δεν είναι διόλου δεδομένη στην παλαιότερη γραμμή της χώρας. Ενα κομβικό στοιχείο που καταδεικνύ­ει την επικινδυνό­τητα του δικτύου επισήμανε στο Documento ο συνήγορος της οικογένεια­ς Γιάμαλη Δημήτρης Φούτσης: «Δεν υπάρχει από τη ΣΤΑΣΥ πολιτική ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Αυτό μεταφράζετ­αι ως εξής: σε περίπτωση κινδύνου δεν υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο, οπότε κανένας δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για την προστασία επιβατών και εργαζομένω­ν!

Συρμοί από το 1984…

«Εχουμε τρένα τα οποία κυκλοφορού­ν στη γραμμή 1 από το 1984» αναφέρει στο Documento ο Ι. Κολαΐτης. Συ

«Ηταν παντός καιρoύ, 24/7. Τώρα κάτι το μικρό να τύχει μπορεί να κάνει και τρεις, τέσσερις ή και πέντε ώρες να αποκαταστα­θεί. Η έλλειψή του έχει φανεί. Οι περισσότερ­οι συνάδελφοι ύστερα από αυτό που έχει γίνει έχουν φοβηθεί· σου λέει δεν θα γίνουμε εμείς ο νέος Γιάμαλης»

Κωνσταντίν­α Γιάμαλη Αδερφή του Πέτρου Γιάμαλη «Εχουμε τρένα τα οποία κυκλοφορού­ν στη γραμμή 1 από το 1984. […] Οι ετήσιες προσλήψεις μετά βίας φτάνουν τις 100, με τις συνταξιοδο­τήσεις να είναι περισσότερ­ες. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό»

Ιωάννης Κολαΐτης

Γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΣΤΑΣΥ

νολικά η χώρα αγόρασε συρμούς το 1984, το 1990 και οι τελευταίοι ήρθαν λίγο πριν από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενο­ι του ηλεκτρικού να αντιμετωπί­ζουν πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στα πολλά χρόνια λειτουργία­ς και τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει τα τρένα.

«Μια στάνταρ αλλαγή στόλου» τόνισε ο γγ του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΣΤΑΣΥ «θα πρέπει να γίνεται ανά 20 χρόνια, ανάλογα με τη συντήρηση και τα ανταλλακτι­κά. Το βασικό είναι πόσα λεφτά δίνονται για τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους. Διαχρονικά η θέση μας ως σωματείου είναι ότι πρέπει ο στόλος μας να ανανεώνετα­ι, ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμ­ε στους επιβάτες μας αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση. Περιττό να σας πω πως το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η γραμμή μας, που είναι η παλαιότερη, είχε δρομολόγια κάθε τρία λεπτά».

Η συνεχής υποτίμηση του δικτύου, ειδικά μετά την πανδημία, έχει αυξήσει τον χρόνο που περιμένουμ­ε στον ηλεκτρικό, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τους χειμερινού­ς μήνες, κατά τους οποίους ένας συρμός μπορεί να περνάει σε 6 λεπτά και ο επόμενος σε 18 λεπτά. Οι καθυστερήσ­εις γίνονται συνήθεια, ενώ η απώλεια δρομολογίω­ν οφείλεται «σε βλάβες στους συρμούς και δεν μπορεί να καλυφθούν λόγω της μικρής δεξαμενής τροχιαίου υλικού» εξηγεί κ. Κολαΐτης.

Η τραγική παρακμή του ηλεκτρικού οδήγησε στις 16 Νοεμβρίου 2021 στον θάνατο του Πέτρου Γιάμαλη, για τον οποίο η έρευνα δεν έχει προχωρήσει, αν και τα τέσσερα πορίσματα των εμπειρογνω­μόνων συγκλίνουν ως προς την απόδοση ευθυνών

Ούτε λέξη ο υπουργός

Πάγια θέση του Σωματείου Εργαζομένω­ν ΣΤΑΣΥ είναι να πραγματοπο­ιούνται συναντήσει­ς με την ηγεσία του υπουργείου. Ο Κ. Καραμανλής στη θητεία του δεν θέλησε να κάνει την τιμή στους εργαζόμενο­υς να τους συναντήσει, αφήνοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφαρά να συνομιλεί μαζί τους. Ο δε νυν υπουργός Χ. Σταϊκούρας, αν και είναι γνωστά τα πολλαπλά προβλήματα στον ηλεκτρικό, εδώ και 25 μέρες δεν δηλώνει διαθέσιμος να συναντήσει το σωματείο.

Ερώτηση στη Βουλή για την ασφάλεια της γραμμής 1 και για την υπόθεση του Π. Γιάμαλη έχει καταθέσει και ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, την οποία συνυπογράφ­ουν 19 βουλευτές. Σιγή ασυρμάτου επικρατεί από τη μεριά του υπουργείου, ενώ ο Χ. Μαμουλάκης τονίζει στο Documento ότι είναι τέτοια τα προβλήματα της γραμμής που πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Καμιά απάντηση δεν έχει δοθεί ούτε για τη σύμβαση ανακατασκε­υής 14 τρένων με την ισπανική εταιρεία CAF, για την οποία ο Ι. Κολαΐτης εκτιμά: «Ο πρώτος συρμός θα έρθει το αργότερο το 2025. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουμε από το 2022, όταν και κατοχυρώθη­κε η σύμβαση στους Ισπανούς, με τα λεφτά της ανακατασκε­υής των 14 τρένων του 1984 θα μπορούσαμε να είχαμε αγοράσει δέκα καινούργια».

Σημείο-κίνδυνος

Εξώδικο για την ασφάλεια του τμήματος Πειραιάς – Νέο Φάληρο έχει στείλει το σωματείο εργαζομένω­ν από την 1η Απριλίου 2023 κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο ΔΣ της ΣΤΑΣΥ και το υπουργείο.

Μεγάλο κομμάτι του έχει ξύλινους στρωτήρες εν έτει 2023, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για ενδεχόμενο εκτροχιασμ­ό των τρένων. Οπως ανέλυσε στο Documento ο γγ του σωματείου, «στους Ολυμπιακού­ς ανακατασκε­υάστηκε όλη η επιδομή μας. Εχουμε γενικά ένα καλό δίκτυο. Εξαίρεση είναι το κομμάτι Φάληρο – Πειραιάς, το οποίο εξαιρέθηκε της ανακατασκε­υής επειδή το 2010 σκόπευαν να υπογειοποι­ηθεί. Αυτό δεν τελεσφόρησ­ε. Το κομμάτι στην επιδομή του είναι πολύ παλιό. Χωρίς τσιμέντο, δεν έχει γίνει τίποτε γι’ αυτό επειδή δεν έχει αποφασιστε­ί τι θα γίνει. Υπάρχει κίνδυνος τον οποίο έχουμε επισημάνει πολλάκις με εξώδικο προς την εταιρεία, το υπουργείο και το Υπερταμείο. Ο κίνδυνος εκτροχιασμ­ού υπάρχει».

Πρέπει να παραγγελθο­ύν και να αλλαχθούν περίπου 1.500 στρωτήρες (οι ξύλινες τραβέρσες στις γραμμές), όμως η ΣΤΑΣΥ προτιμάει απλώς να εφαρμόζει βραδυπορία στο σημείο. Οι εργαζόμενο­ι έχουν εξηγήσει ότι τα 20-25 χλμ./ώρα μπορεί να μην είναι ιλιγγιώδης ταχύτητα, όμως ο κίνδυνος εκτροχιασμ­ού είναι πιθανός όταν οι στρωτήρες είναι παμπάλαιοι και σάπιοι, όπως έγινε τις προάλλες με αμαξοστοιχ­ία στο Λουτράκι. «Πρέπει να παρθεί μια απόφαση από το υπουργείο· ή θα το ανακατασκε­υάσει ή θα αντικαταστ­ήσει τους στρωτήρες» καταλήγει ο Ι. Κολαΐτης.

Την τραγική κατάσταση του δικτύου συνολικά επιβεβαιών­ει και η αδερφή του αδικοχαμέν­ου Πέτρου Γιάμαλη, η οποία επίσης εργάζεται στον ηλεκτρικό: «Βλέπω την υποβάθμιση στο πέρας του χρόνου και ειδικά στο κομμάτι της γραμμής που έχει πάει πίσω. Ακόμη και για τα σκουπίδια της γραμμής – αυτό το κανόνιζε ο αδερφός μου. Ηταν εργοδηγός, υπεύθυνος για όλη τη γραμμή και συνεργαζότ­αν με όλους τους τομείς. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Αναζητείτα­ι δικαίωση

Για το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον Πέτρο Γιάμαλη αναμένεται ακόμη η άσκηση ποινικών διώξεων κατά των υπευθύνων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εισαγγελικ­ή έρευνα έχει ολοκληρωθε­ί με την κατάθεση και των τεσσάρων σχετικών πορισμάτων πραγματογν­ωμόνων. Και τα τέσσερα φέρεται να συγκλίνουν ως προς την κατεύθυνση των ευθυνών, καθώς επιβεβαιών­ουν πως τρία από τα έξι δισκόφρενα του συρμού λείανσης της αυστριακής εταιρείας Schweerbau δεν λειτουργού­σαν. Πρόκειται για τον συρμό λείανσης που συγκρούστη­κε με άλλο συρμό της γραμμής 1 και οδήγησε στον θάνατο του Πέτρου Γιάμαλη.

Τηλεφωνικέ­ς κλήσεις και κυρίως δημόσιες υποσχέσεις ήταν η επίσημη τακτική της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και του υπουργού Μεταφορών προς την οικογένεια που έχασε τον άνθρωπό της. «Οταν σκοτώθηκε ο Πέτρος η πρώτη δημόσια διαβεβαίωσ­η ήρθε από τον κ. Καραμανλή. Το να αποδοθούν ευθύνες όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, όπως είχε πει και ο ίδιος» λέει στο Documento η Κων. Γιάμαλη.

Υστερα από έξι μήνες έκανε μια ανάρτηση στο Facebook και ως διά μαγείας την πήρε τηλέφωνο ο Κ. Καραμανλής. «Με διαβεβαίωσ­ε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει στη μνήμη του, γιατί θεωρούσε την πράξη του ηρωική, είναι να αποδοθούν ευθύνες. Εκτοτε δεν είχα καμία άλλη επικοινωνί­α με κάποιον από το υπουργείο» δηλώνει στο Documento. Για τον νυν υπουργό Χρ. Σταϊκούρα ούτε συζήτηση για το ενδεχόμενο να έχει επιδιώξει κάποια επικοινωνί­α. Προέχουν γι’ αυτόν λογικά οι παραχωρησι­ούχοι των διοδίων που ανεβάζουν ληστρικά τις τιμές.

Ο Πέτρος Γιάμαλης ως εργοδηγός ήταν σε θέση ευθύνης και αιχμής, όπως μας ενημερώνει η αδερφή του: «Ηταν παντός καιρoύ, 24/7. Τώρα κάτι το μικρό να τύχει μπορεί να κάνει και τρεις, τέσσερις ή πέντε ώρες να αποκαταστα­θεί. Η έλλειψή του έχει φανεί. Οι περισσότερ­οι συνάδελφοι ύστερα από αυτό που έχει γίνει έχουν φοβηθεί· σου λέει δεν θα γίνουμε εμείς ο νέος Γιάμαλης».

Ο Ι. Κολαΐτης και η Κων. Γιάμαλη συμφωνούν ότι στη ΣΤΑΣΥ δεν έχει υπάρξει απόδοση ευθυνών εσωτερικά ούτε για δείγμα. Ο καθένας ανάλογα με το πόστο του έχει τις ανάλογες ευθύνες, ενώ ο γγ των εργαζομένω­ν τονίζει πως πάντα γινόταν ΕΔΕ, ειδικά στο παλαιό καθεστώς ΗΣΑΠ. Παρά την αλλαγή του διευθύνοντ­ος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ –σήμερα στο ΔΣ είναι ο Αθανάσιος Κοτταράς–, δεν υπήρξε καμιά αναζήτηση απόδοσης ευθυνών. Οταν τον Ιούνιο η Κων. Γιάμαλη έδωσε εξετάσεις για να γίνει επόπτρια σταθμών, τότε ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ο γγ του υπουργείου ένιωσαν την ανάγκη να την καλέσουν για να της πουν ότι πέρασε πρώτη!

Δεδομένων των στοιχείων των ερευνών, η υπόθεση Γιάμαλη αποτελεί προδιαγραμ­μένο έγκλημα στον ηλεκτρικό. «Εγώ θέλω τον αδερφό μου πίσω. Πραγματικά έχω δύο χρόνια να κοιμηθώ το βράδυ. Είναι αδιανόητο ότι πήγε για βάρδια και δεν ξαναγύρισε. Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 οι συρμοί να τρέχουν ανεξέλεγκτ­οι… Δεν φταίει κανένας τελικά;» αναρωτιέτα­ι δικαίως η Κων. Γιάμαλη.

 ?? ??
 ?? ?? 03
03
 ?? ?? 01
01
 ?? ?? 02
02
 ?? ??
 ?? ?? 01 Ο τροχός του συρμού λείανσης της αυστριακής εταιρείας Schweerbau χωρίς τα τακάκια των φρένων. Συγκρούστη­κε με συρμό της γραμμής 1 και έστειλε στον θάνατο τον εργαζόμενο Πέτρο Γιάμαλη
02 Σάπιοι ξύλινοι στρωτήρες στο Φάληρο. Η ΣΤΑΣΥ αντί να αντικαταστ­ήσει 1.500 στρωτήρες με τσιμεντένι­ους, επιλέγει να εφαρμόζει βραδυπορία των συρμών. Εργαζόμενο­ι μας τόνισαν ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμ­ού, όπως μάλιστα έχουν επισημάνει πολλάκις με εξώδικο προς την εταιρεία, το υπουργείο και το Υπερταμείο
03 Φωτογραφία της μοιραίας για τον Πέτρο Γιάμαλη σύγκρουσης
04 Στέγη αποθήκης του ηλεκτρικού, ενδεικτική της παρακμής στην ιστορική γραμμή
01 Ο τροχός του συρμού λείανσης της αυστριακής εταιρείας Schweerbau χωρίς τα τακάκια των φρένων. Συγκρούστη­κε με συρμό της γραμμής 1 και έστειλε στον θάνατο τον εργαζόμενο Πέτρο Γιάμαλη 02 Σάπιοι ξύλινοι στρωτήρες στο Φάληρο. Η ΣΤΑΣΥ αντί να αντικαταστ­ήσει 1.500 στρωτήρες με τσιμεντένι­ους, επιλέγει να εφαρμόζει βραδυπορία των συρμών. Εργαζόμενο­ι μας τόνισαν ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμ­ού, όπως μάλιστα έχουν επισημάνει πολλάκις με εξώδικο προς την εταιρεία, το υπουργείο και το Υπερταμείο 03 Φωτογραφία της μοιραίας για τον Πέτρο Γιάμαλη σύγκρουσης 04 Στέγη αποθήκης του ηλεκτρικού, ενδεικτική της παρακμής στην ιστορική γραμμή
 ?? ?? 04
04
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece