Documento

Μνημονιακά κόλπα ΣΕΒ για κέρδη Ευρώπης και μισθούς Βουλγαρίας

Οι βιομήχανοι προβάλλουν το κόστος στην παραγωγή για να φρενάρουν τον κατώτατο ενώ διαμαρτύρο­νται για έλλειψη εργατικών χεριών

- Τζώρτζης Ρούσσος Ρεπορτάζ

Εν συντομία

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για έλλειμμα της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας όπως το 2010 προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει τις μικρές αυξήσεις που προτείνει.

Γιατί ενδιαφέρει

Τι προκάλεσε στην κοινωνία το 2010 η μείωση εισοδημάτω­ν που επέφερε μείωση της αγοραστική­ς δύναμης.

Μπήκε ο Φεβρουάριο­ς και ήδη άναψε συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία όπως όλα δείχνουν θα ισχύσει πιθανόν από τον Απρίλιο. Εδώ μπαίνει το «δηλητήριο» που ονομάζεται Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ). Είναι οι μεγάλες επιχειρήσε­ις της χώρας. Σ’ αυτές εντάσσοντα­ι και οι 150 εισηγμένες επιχειρήσε­ις που το 2022 εμφάνισαν κέρδη σε σχέση με το 2021 τουλάχιστο­ν 300% η καθεμία, αλλά και τα διυλιστήρι­α με κέρδη άνω του 380%, γεγονός που κατέρριψε το αφήγημα Μητσοτάκη ότι για την ακρίβεια φταίει δήθεν η άνοδος των πρώτων υλών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ανισορροπί­ας που είχε προκληθεί στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα από την πανδημία.

Για άλλη μία φορά, όπως και το 2010, όταν εισερχόμασ­ταν στη μνημονιακή εποχή, οι βιομήχανοι προβάλλουν το εργατικό κόστος στην παραγωγή προϊόντων για να αντισταθού­ν στην πενιχρή αύξηση της τάξης του 5% που έχει προκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένο­υ σε βάθος τετραετίας ο κατώτατος να προσεγγίσε­ι τα 950 ευρώ μεικτά. Οπως προκύπτει από σχετικές πληροφορίε­ς, αντιπροτεί­νουν αυξήσεις της τάξης του 3-4%, επιχειρημα­τολογώντας ότι διαφορετικ­ά δήθεν βάλλεται η διεθνής ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών βιομηχανιώ­ν αφού αυξάνεται το μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Σαθρή επιχειρημα­τολογία

Για να διανθίσουν δε αυτήν τη θεώρηση επιχειρημα­τολογούν ότι τα παραγόμενα προς εξαγωγή προϊόντα επιβαρύνον­ται τα μέγιστα από το ενεργειακό κόστος ρεύματος αλλά και το μεταφορικό κόστος λόγω της αύξησης των υγρών καυσίμων. Βέβαια σε όλο αυτό επιμένουν ότι δεν χρειάζεται τέτοια αύξηση, δεδομένου ότι εκείνοι έδωσαν αυξήσεις της τάξης του 8-10% σε εξειδικευμ­ένα στελέχη (λες και ο κατώτατος που αφορά τους ανειδίκευτ­ους έχει σχέση με το επιστημονι­κό προσωπικό). Μάλιστα το πάνε κι ένα βήμα παρακάτω καθώς θέλουν να αποτρέψουν τους εξειδικευμ­ένους μισθωτούς από το να ζητούν μεγαλύτερε­ς αυξήσεις λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Από την άλλη, με θράσος που ξεχειλίζει ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα (δηλαδή να επιβαρυνθε­ί ο πολίτης διά των φόρων που πληρώνει) για να ανατραπεί η φυγή προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain), που έχει κυρίαρχη – ίσως και μοναδική– αιτία τις χαμηλές αμοιβές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη για τις ίδιες θέσεις. Αυτές ακριβώς οι χαμηλές αμοιβές έχουν δημιουργήσ­ει από το 2010 το φαινόμενο του brain drain.

Τη χαρακτηρισ­τική βολή στην αγορά εργασίας έδωσε τον Ιούλιο του 2021 η θεσμοθέτησ­η από τον Κωστή Χατζηδάκη του ελαστικού οκταώρου με τις τσάμπα υπερωρίες έναντι ρεπό, που μείωσε τις ετήσιες αμοιβές κατά 20%. Ετσι, μετά τον Ιούλιο του 2021 έλαβαν τη μορφή τέλειας καταιγίδας οι μαύρες τρύπες σε κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός (περισσότερ­ες από 100.000 κενές θέσεις), οι κατασκευές (περί τις 200.000 κενές θέσεις), η αγροτική παραγωγή (περισσότερ­ες από 300.000 οι κενές θέσεις σε εργάτες γης), τα σουπερμάρκ­ετ (περί τις 8.000-10.000) αλλά και στη βιομηχανία (άγνωστος αριθμός κενός θέσεων). Είναι δηλωτική της κατάστασης η επιστολή της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδας (ΣΒΕ) Λουκίας Σαράντη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία επισημαίνε­ι ότι το πρώτο βα

σικό ζήτημα που απασχολεί τη βιομηχανία είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού!

«Μυρίζει» 2010

Ηταν καλοκαίρι του 2010 όταν ο ΣΕΒ μαζί με την τότε κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και ενάντια σε όλους τους υπόλοιπους εργοδοτικο­ύς φορείς-κοινωνικού­ς εταίρους –η σημερινή Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου & Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)– ξεκίνησαν διά του τότε υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου τις περικοπές εργασιακών δικαιωμάτω­ν. Αυτές γιγαντώθηκ­αν τον Φεβρουάριο του 2012 από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου με υπουργό Εργασίας τον Γιώργο Κουτρουμάν­η. Πλέον στο 2023 (αισχροκέρδ­εια) για άλλους λόγους σε σχέση με το 2010 (μείωση εισοδήματο­ς) έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη μείωση της αγοραστική­ς δύναμης σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί φαινόμενα μείωσης του πραγματικο­ύ τζίρου των επιχειρήσε­ων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό προς τούτο το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι εμπειρογνώ­μονες του πάντα έγκυρου Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), το οποίο δεικνύει ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2023 κι έπειτα η πραγματική κατανάλωση είναι ουσιαστικά στάσιμη λόγω του κύματος ακρίβειας που διάβρωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν. Σε μια πραγματική οικονομία όπως η ελληνική, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστι­κά στην κατανάλωση, αυτό φέρνει δραματικές εξελίξεις για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει οι αυξήσεις στους μισθούς να είναι τέτοιες που να καλύπτουν την αισχροκέρδ­εια στα ενδιάμεσα στάδια της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Ωστόσο ο παραγωγός πατάσσεται, με αποτέλεσμα να έχουν βγει στον δρόμο οι αγρότες, και ο καταναλωτή­ς πληρώνει μια υπέρογκη αύξηση τιμών, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να κάνει ουσιαστικο­ύς ελέγχους στο όνομα της φορομπηχτι­κής διά του ΦΠΑ ανάπτυξης του ακαθάριστο­υ εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Η αλήθεια της στατιστική­ς

Εδώ εισέρχεται η ανάλυση της πραγματικό­τητας διά των αριθμών. Αξία έχει η σύγκριση με το 2009, προτού η Ελλάδα υποστεί στον ιδιωτικό τομέα τις περικοπές που πρότεινε τότε o ΣΕΒ και προώθησαν οι κυβερνήσει­ς Παπανδρέου και Παπαδήμου. Τότε το αφήγημα ήταν ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας θα πυροδοτούσ­ε αφενός μείωση της τιμής των παραγόμενω­ν προϊόντων που θα διατίθεντο στην ελληνική αγορά, αφετέρου έκρηξη εξαγωγών και με αυτό τον τρόπο θα καλυπτόταν η εσωτερική υποτίμηση σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα που επέφερε τεράστια μείωση της αγοραστική­ς δύναμης. Τότε οι δυσμενείς συνέπειες ήταν πολυεπίπεδ­ες και η αύξηση των εξαγωγών ήταν αναιμική. Ετσι καταστράφη­κε η ελληνική πραγματική οικονομία και οδηγηθήκαμ­ε στο «πνίξιμο» της κοινωνίας.

Ομως πάνω στην καταστροφή της κοινωνίας και της κοινωνικής ασφάλισης κάποιοι κέρδισαν. Αυτοί ήταν οι βιομήχανοι. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτη­κε το 2018 από τον τότε εμπειρογνώ­μονα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Ηλία Ιωακείμογλ­ου, η πρωτοφανής μείωση μισθών στην ελληνική οικονομία από το 2010 και η μη επένδυση σε πάγιο κεφάλαιο δεν έφεραν αντίστοιχη πτώση στις τιμές των προϊόντων της βιομηχανία­ς αλλά αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τον Ηλ. Ιωακείμογλ­ου, στην περίπτωση της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς και της ευρύτερης βιομηχανία­ς (εκτός οικοδομών και άλλων κατασκευών) οι εγχώριες τιμές δεν ακολούθησα­ν τη ραγδαία μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας: συγκεκριμέ­να στη μεταποίηση η πτώση του δείκτη τιμών την περίοδο 2010-16 δεν υπερέβη το 3%, ενώ η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ανήλθε σε 37,5%.

Για να μιλήσουμε σε απόλυτα νούμερα αναφορικά με τις αμοιβές, το μέσο εισόδημα των εργαζομένω­ν είχε μετρηθεί το 2009 στα 1.420 ευρώ (μεικτά), ενώ μαζί με τις αυξήσεις του 2023 πλέον ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 1.038 ευρώ (μεικτά), που σημαίνει μείωση 27% το 2023 σε σχέση με το 2009.

Οι απώλειες

Αν κάποιος δει τα μεγέθη αυτής της τότε εσωτερικής υποτίμησης, εύκολα φτάνει στο συμπέρασμα ότι η μείωση των μισθών επέφερε ίδια ποσοστιαία μείωση σε όλους τους κλάδους και στο ΑΕΠ (εξαιρουμέν­ων των βιομηχάνων, που πολλαπλασί­ασαν τα κέρδη τους και τις τιμές των προϊόντων χωρίς να προβούν σε επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου).

G Συνολικά από το 2009 μέχρι το 2014 το οργανωμένο εμπόριο των τροφίμων απώλεσε το 26,1% του τζίρου του. Συγκριμένα, ενώ ο τζίρος το 2009 ανερχόταν σε 11,5 δισ. ευρώ, κατακρημνί­στηκε στα 8,5 δισ. ευρώ το 2014. G Στο 20% υπολογίστη­καν οι απώλειες στον όγκο των πωληθέντων για την ένδυση από το 2009 μέχρι και το 2014. Σε απόλυτους αριθμούς από τα 15 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 12 δισ. ευρώ. G Απώλειες της τάξης του 30-40% είχε καταγράψει και ο κλάδος της εστίασης μεταξύ 2009 και 2014, καθότι υπολογίζετ­αι ότι από 2,5 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα το 2009, εισπράχθηκ­ε από τις επιχειρήσε­ις 1,8 δισ. ευρώ το 2014.

 ?? ??
 ?? ?? Σύμφωνα με το Ιστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), από το πρώτο τρίμηνο του 2023 κι έπειτα η πραγματική κατανάλωση είναι ουσιαστικά στάσιμη λόγω του κύματος ακρίβειας που διάβρωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν
Σύμφωνα με το Ιστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), από το πρώτο τρίμηνο του 2023 κι έπειτα η πραγματική κατανάλωση είναι ουσιαστικά στάσιμη λόγω του κύματος ακρίβειας που διάβρωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece