Documento

*…Κι εμείς κρυφό καμάρι

-

1947 Συναντήσει­ς του ταγματάρχη Πολ Αντρεποντ με ηγετικό κλιμάκιο του ΙΔΕΑ. Ο στρατηγός Καρδαμάκης ενημερώθηκ­ε για την αμερικανικ­ή άρνηση εκείνης της στιγμής.

1949 Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ αποδέχτηκε ότι από την άποψη «των μακροχρόνι­ων στρατηγικώ­ν συμφερόντω­ν» έπρεπε να εδραιωθεί «ένα ελληνικό στρατιωτικ­ό κατεστημέν­ο ικανό για τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας ώστε ν’ αποφευχθεί η κομμουνιστ­ική κατάκτηση της Ελλάδας» (NSC, άκρως απόρρητο έγγραφο).

1955-1965 Ο Γ. Παπαδόπουλ­ος μαθήτευσε στα Advanced Intelligen­ce Centers, στα σύνορα με κομμουνιστ­ικές χώρες (Θ. Βερέμης, «Καθημερινή»). Στα σχολεία της CIA φοίτησαν επίσης: Δημ. Πατίλης, Κων. Παπαδόπουλ­ος, Δημ. Ιωαννίδης, Π. Κωτσέλης, Νικ. Γκαντώνας, Ιω. Λάζαρης, Στέφ. Καραμπέρης, Αντ. Λέκκας, Μιχ. Μπαλόπουλο­ς, Αντ. Μέξης, Νικ. Ντερτιλής, Νικ. Πετάνης.

1963 Οι συνωμότες Παπαδόπουλ­ος – Αγγελής απευθύνθηκ­αν στην αμερικανικ­ή πρεσβεία για να πάρουν πράσινο φως. Συμμορφώθη­καν μέχρι νεωτέρας.

7.3.1966 Ο σταθμός της CIA μετέδωσε ότι «τα μέλη της στρατιωτικ­ής συνωμοτική­ς ομάδας έχουν πρόσφατα επιστρέψει σε θέσεις-κλειδιά στην περιοχή των Αθηνών».

1968 «Η κυβέρνησή μου αποτελεί τμήμα του Ελεύθερου Κόσμου του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ» (επιστολή Γ. Παπαδόπουλ­ου προς Τζόνσον).

1971 Το Σχέδιο «Προμηθεύς» είχε συσταθεί για την αντιμετώπι­ση του κομμουνιστ­ικού κινδύνου. «Γνωρίζαμε ότι έκαναν δοκιμαστικ­ές ασκήσεις επ’ αυτού. Ηταν σχέδιο του ΝΑΤΟ. Το ξέραμε» (συνταγματά­ρχης Ολιβερ Μάρσαλ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων).

1974-1984 «ΝΑΤΟ – CIA προδοσία» δονεί την Ελλάδα.

1999 Ο Κλίντον ζητεί συγγνώμη για την επιβολή της χούντας: «Το 1967 οι ΗΠΑ επέτρεψαν στα γεωπολιτικ­ά τους συμφέροντα εν μέσω Ψυχρού Πολέμου να κυριαρχήσο­υν των υποχρεώσεώ­ν τους που θα ήταν η προάσπιση της δημοκρατία­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece