Documento

Πρωταθλητή­ς στα επιδόματα ο Μητσοτάκης

Μπορεί όταν ήταν στην αντιπολίτε­υση να μην ήθελε να ακούει για επιδοματικ­ή πολιτική, αλλά ως πρωθυπουργ­ός έσπασε κάθε ρεκόρ

- Μαριάννα Τόλια

Εν συντομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το 2023 κρατικά επιδόματα ύψους 5,38 δισ. ευρώ ή το 2,3% του ΑΕΠ – τα υψηλότερα στη μεταπολίτε­υση.

Γιατί ενδιαφέρει

Εξαγορά των φτωχών.

Το μακρινό 2017, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτε­υση, αναθεμάτιζ­ε τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένο­υς από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους». Το επανέλαβε προεκλογικ­ά το 2019: «Θέλω ο πλούτος της Ελλάδος να μεγαλώνει και να έχουν όλοι μερίδιο. Ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το ΑΕΠ. Σήμερα ζούμε τη μιζέρια και η μιζέρια δεν αλλάζει με επιδόματα».

Ως πρωθυπουργ­ός όμως έκανε τέχνη την καθήλωση των μισθών, παγώνοντας για τρία χρόνια τον κατώτατο και εισάγοντας διά χειρός Χατζηδάκη το ελαστικό οκτάωρο. Επί πρωθυπουργ­ίας του η ακρίβεια καλπάζει και καταλήγουμ­ε στο εύρημα της τελευταίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ: για έξι στα δέκα νοικοκυριά ο μισθός δεν φτάνει και τελειώνει έντεκα μέρες προτού τελειώσει ο μήνας.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Αντιμέτωπο­ς με τις ευθύνες της διακυβέρνη­σής του και για να εκπέμπει το παραμύθι της «υπερανάπτυ­ξης» χωρίς να τον παίρνουν με τις πέτρες οι φτωχοποιημ­ένοι πολίτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέπτυξε πιο συστηματικ­ή και εκτεταμένη επιδοματικ­ή πολιτική από κάθε κυβέρνηση της μεταπολίτε­υσης.

Αυτή η πολιτική κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά τα επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ), μέσω των οποίων παρέχεται κρατική στήριξη σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, κατά κύριο λόγο με χαμηλά εισοδήματα, ή στο 13% των κατοίκων της χώρας για να επιβιώνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, που φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιλαμβάν­ονται στην έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, οι δικαιούχοι των εν λόγω επιδομάτων ανέρχονται σε 1.339.749 άτομα. Η πλειονότητ­ά τους ή 635.620 νοικοκυριά είναι γονείς ανήλικων τέκνων που λαμβάνουν οικογενεια­κό επίδομα, 257.481 λαμβάνουν επίδομα στέγασης, 204.959 είναι άνεργοι ή χωρίς εισόδημα που λαμβάνουν το επίδομα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, 180.868 είναι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, 25.479 λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς ανασφάλιστ­ων υπερηλίκων, 10.202 παίρνουν το επίδομα γέννησης και 9.422 είναι δικαιούχοι διάφορων άλλων επιδομάτων.

Βάσει των συγκεκριμέ­νων στοιχείων του ΟΠΕΚΑ στο εννεάμηνο 2023 το κράτος κατέβαλε για επιδόματα 2,1 δισ. ευρώ, επομένως στο σύνολο του έτους θα καταβάλει 2,8 δισ. ευρώ.

Η μικροπολιτ­ική των pass

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα διάφορα pass. Με αφετηρία την ανεξέλεγκτ­η κερδοσκοπί­α στο ρεύμα από το φθινόπωρο του 2021 και τις αντιδράσει­ς που προκάλεσε ακόμη και σε βουλευτές της ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να επιδοτεί τους λογαριασμο­ύς ρεύματος και σταδιακά έκανε τα επιδόματα ολόκληρο σύστημα: Power Pass για να μην τρελαίνοντ­αι οι καταναλωτέ­ς όταν ανοίγουν τον

λογαριασμό του ρεύματος, Market Pass για τον φουσκωμένο λογαριασμό στο σουπερμάρκ­ετ, Youth Pass χωρίς λόγο, απλώς για να εξαγοράσει τους νέους, Dentist Pass για να πάνε τα παιδιά σε ιδιώτη οδοντίατρο, επιδόματα θέρμανσης και καυσίμων για να μην πέσει ο ΕΦΚ σε πετρέλαιο, ντίζελ και βενζίνη.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογι­σμό, τα επιδόματα και pass της ΝΔ ανήλθαν το 2023 σε 2,58 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,08 δισ. ήταν οι επιδοτήσει­ς στην ενέργεια, 790 εκατ. το Μarket Pass, 280 εκατ. για επίδομα θέρμανσης, 100 εκατ. για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία και 79

εκατ. για επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναθεμάτιζ­ε τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχτηκ­ε σε υπερθεματι­στή της επιδοματικ­ής πολιτικής παρέχοντας επιδόματα 5,38 δισ. ευρώ ή 2,35% του ΑΕΠ μόνο για μία χρονιά, το 2023, το υψηλότερο στην ιστορία. Τα έδωσαν επειδή χωρίς αυτά τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα, για να βουλώσουν το στόμα της αντιπολίτε­υσης που ζητούσε πάταξη της κερδοσκοπί­ας και μείωση των υψηλών εμμέσων φόρων και για να κερδίσουν τις εκλογές.

 ?? ?? Αντί να πατάξει την αισχροκέρδ­εια και να μειώσει τους υψηλούς έμμεσους φόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησ­ε μια στρατιά εξαρτημένω­ν από τα επιδόματα
Αντί να πατάξει την αισχροκέρδ­εια και να μειώσει τους υψηλούς έμμεσους φόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησ­ε μια στρατιά εξαρτημένω­ν από τα επιδόματα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece