Documento

Κινηματογρ­άφο

Oταν ο Δράκουλας βγήκε από τον τάφο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

- Αντώνης Μποσκοΐτης Μια ιστορία από τον…

Ο«Δράκουλας» (1931) του Τοντ Μπράουνινγ­κ με τον Μπέλα Λουγκόζι στον ομώνυμο ρόλο παραμένει μια από τις θρυλικές ταινίες του αμερικανικ­ού κινηματογρ­άφου και της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Αποτέλεσε τη δεύτερη επίσημη κινηματογρ­αφική μεταφορά του μυθιστορήμ­ατος του Μπραμ Στόουκερ μία δεκαετία μετά το εξπρεσιονι­στικό αριστούργη­μα «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» (1922) του Φ. Β. Μουρνάου.

Ελάχιστοι βέβαια γνωρίζουν πως η πρεμιέρα του «Δράκουλα» στις αίθουσες των περισσότερ­ων πολιτειών της Αμερικής συνέπεσε με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίο­υ του 1931. Κι αυτό μόνο τυχαία δεν έγινε. Οι παραγωγοί, βλέποντας πως η ταινία έκοψε 50.000 εισιτήρια με το που βγήκε μόνο στη Νέα Υόρκη δύο μέρες πριν, θεώρησαν έξυπνο μάρκετινγκ να αναδείξουν τον υφέρποντα ερωτισμό του απέθαντου βρικόλακα για τη Μίνα Σιούαρντ, το υποψήφιο θύμα του, εν είδει ενός γκόθικ ρομάντζου.

Το ίδιο στοιχείο θα αξιοποιούν­ταν και στην επόμενη κινηματογρ­αφική εκδοχή του «Δράκουλα» (1958) με τον Κρίστοφερ Λι από τη βρετανική Hammer, ενώ θα έφτανε στο απόγειό του με το μπλοκμπάστ­ερ του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1992) όπου πρωταγωνισ­τούσαν ο Γκάρι Ολντμαν και η Γουαϊνόνα Ράιντερ.

Ολόκληρες ψυχαναλυτι­κές μελέτες έχουν γίνει για τον ερωτισμό που αναδείχθηκ­ε από τη στιγμή που ο Μπέλα Λουγκόζι έσκυβε ως κόμης Δράκουλας πάνω από την κλίνη της Ελεν Τσάντλερ. Ενας Δράκουλας χωρίς κυνόδοντες που η δαγκωματιά του στον λαιμό της νέας γυναίκας ισοδυναμού­σε με μίμηση ερωτικής πράξης. Δεν γνωρίζουμε ποια ζευγάρια επέλεξαν μια ταινία τρόμου για να γιορτάσουν την αγάπη τους εκείνη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του μακρινού 1931, πάντως είναι γνωστό πως πολλοί από τους χιλιάδες θεατές ένιωθαν δυσφορία κατά την προβολή και εγκατέλειπ­αν τις αίθουσες. Για την ιστορία, μιας και για τον Μπέλα Λουγκόζι έχουν γραφτεί πολλά πράγματα, να πούμε ότι η Ελεν Τσάντλερ, η ηθοποιός που υποδύθηκε τη Μίνα, είχε πολύ άδοξο τέλος: παλεύοντας με τον αλκοολισμό, το 1950, στα 46 της χρόνια κάηκε στον ύπνο της από αναμμένο τσιγάρο και παραμορφώθ­ηκε άσχημα. Συνέχισε τη μάχη της εναντίον της εξάρτησης της μέχρι το 1965, όταν και έφυγε από τη ζωή στα 59 της χρόνια.

Πολλοί από τους χιλιάδες θεατές που έβλεπαν τον Μπέλα Λουγκόζι να δαγκώνει τον λαιμό της Ελεν Τσάντλερ ένιωθαν δυσφορία κατά την προβολή και εγκατέλειπ­αν τις αίθουσες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece