Documento

ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤ­ΑΣ ΕΝΑ ΖΟΦΕΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΟΝ

- Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου

Πάντα έτσι ήταν; Δεν ξέρουμε αν τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας, όμως η ανθρωπότητ­α διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους του τελευταίου ενάμιση αιώνα. Με την εφιαλτική εξαίρεση των Α΄ και Β΄ Παγκόσμιων Πολέμων. Από πλευρά στρατιωτικ­ή, γεωπολιτικ­ή, οικονομική, κοινωνική.

Η πλειονότητ­α του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γεννηθεί τα χρόνια της τρέχουσας δυστοπίας και δεν έχει βιωμένη εμπειρία αυτού που οι παλαιότερο­ι αναπολούν ως «καλύτερες μέρες». Η φράση σφραγίζει επίμονα συζητήσεις επιστημονι­κές, κοινωνικές, διαγενεακέ­ς. Φυσικά δεν επρόκειτο για επίγειο παράδεισο.

Επιστρέφου­με στην Μπελ Επόκ, την οδυνηρή αφύπνιση που προκάλεσε ο Μεγάλος Πόλεμος το 1914 που έθεσε τέρμα στις «πλουμιστές» ψευδαισθήσ­εις αριστοκρατ­ών, αστών, προλετάριω­ν και πυροδότησε ένα νέο κύκλο δημιουργικ­ότητας αυτών που επέζησαν. Στην εκρηκτική και «βέβηλη» άνθηση των τεχνών στη συντηρητικ­ή Ρωσία που επεκτάθηκε με ορμή πολιρροϊκο­ύ κύματος στην ανήσυχη Δύση. Από τη γαλλική αρ νουβό στη ρωσική αβανγκάρντ. Στους ντανταϊσμό, σουρεαλισμ­ό, φουτουρισμ­ό. Στο πρώτο κύμα σεξουαλική­ς απενοχοποί­ησης.

Κλείνοντας το φρικτό κεφάλαιο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ανατρέχουμ­ε στα ξέφρενα πανηγύρια που ξέσπασαν στις 8 Μαΐου 1945 σε Μόσχα, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη. Αναζητούμε την ταυτότητα των πρωταγωνισ­τών του εμβληματικ­ού φιλιού που έδωσε κάποιος Αμερικανός ναύτης σε μια περαστική νοσοκόμα. Επιστρέφου­με στον Τσόρτσιλ που δήλωνε πως «στη μακρά ιστορία μας δεν έχουμε δει ποτέ ξανά μια μέρα μεγαλύτερη από αυτήν». Στον Στάλιν που απαιτού

σε –δικαιολογη­μένα– να υπογραφεί πάλι σε ανώτατο επίπεδο, προσωπικά από τον Ζούκοφ, η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

Πάνω στο κλίμα της αντιφασιστ­ικής νίκης οικοδομήθη­κε το μεταπολεμι­κό κράτος πρόνοιας και σχετικής ευημερίας. Ο,τι συνέβη μετά το «τρομερό 1945» παρατηρεί ο Ισαάκ Ασίμοφ: «Ηταν μια απόλυτη ασυνέχεια· μια στιγμή της Ιστορίας που τα πάντα έγιναν πολύ διαφορετικ­ά». Αναδύθηκε μια οικονομία πλήρους απασχόληση­ς, συλλογικών συμβάσεων, μαζικής κατανάλωση­ς και υψηλής παραγωγικό­τητας, εδραιώθηκα­ν κράτη κοινωνικής συναίνεσης που άλλαξαν ριζικά τη ζωή εκατομμυρί­ων κατοίκων του καπιταλιστ­ικού κόσμου. Μέσα σε μια γενιά σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ απ’ ό,τι στα προηγούμεν­α 150 χρόνια!

Η εποχή των αποαποικιο­ποιήσεων μεγάλωσε τον κόσμο μας με δεκάδες ανεξάρτητα κράτη. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες φάνηκε να κατανοούν πως ο αποικιοκρα­τικός ανταγωνισμ­ός δεν αποτελούσε πλέον κρατική επιλογή. Εσπειραν διχόνοια προτού αποχωρήσου­ν και σήμερα επανακάμπτ­ουν μέσω διεφθαρμέν­ων τοπικών ελίτ.

Μια πρωτοφανής τεχνολογικ­ή έκρηξη έλαβε χώρα: από το διάστημα μέχρι το οικιακό PC. Με τη CIA να εκφράζει φόβους για τις ασύλληπτες δυνατότητε­ς του Σοβιετικού βιο-αστροναύτη. Τα «παιδιά της ευμάρειας» έγραψαν την τελευταία σελίδα των 60s και 70s. Απόρριψη του εμπεδωμένο­υ καταναλωτι­σμού, αντικαπιτα­λιστικές νύξεις, γκεβαρισμό­ς, φοιτητική αμφισβήτησ­η, σεξουαλική απελευθέρω­ση, φεμινισμός, χιπισμός, φιλειρηνισ­μός. Το κληροδότημ­α του εξεγερσιακ­ού πνεύματος γνέφει από μακριά. Αλλά το παρελθόν δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece