Documento

Οι οικογενεια­κές απάτες και η ελληνική «χορηγία»

-

Οι επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες του συζύγου της Χάικο φον ντερ Λάιεν, ενός αριστοκράτ­η γόνου μεγαλοαστι­κής οικογένεια­ς και καθηγητή Ιατρικής, έχουν αποτελέσει αντικείμεν­ο έντονης κριτικής, «λερώνοντας» επίσης το προφίλ της Φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με ισχυρισμού­ς ιταλικών μέσων ενημέρωσης από το 2022, το εργαστήριο Orgenesis, το οποίο διευθύνετα­ι από τον Χάικο, έχει λάβει χρηματοδότ­ηση ύψους 320 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια χρονιά η ιταλική εφημερίδα «La Verità» δημοσίευσε στο κυριακάτικ­ο φύλλο της άρθρο το οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεσολάβηση υπέρ της εταιρείας που εργάζεται ο σύζυγός της ώστε να λάβει επιχορήγησ­η από την ελληνική κυβέρνηση. Η διυπουργικ­ή επιτροπή για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις, της οποίας προΐστατο ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, ενέκρινε επένδυση 83 εκατ. ευρώ της κοινοπραξί­ας της ελληνικής TheraCell SA και της Orgenesis Inc, διασφαλίζο­ντας μάλιστα κρατική επιχορήγησ­η 32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Αυτή δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η οικογένεια Φον ντερ Λάιεν χρησιμοποί­ησε τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποκομίσει οφέλη. Στο τέλος του 2017, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, είχε αποκαλυφθε­ί ότι παρείχε άσκοπα δεκάδες εκατομμύρι­α σε εταιρείες συμβούλων, χωρίς μάλιστα οι δαπάνες αυτές να δημοσιοποι­ούνται. Μεταξύ αυτών των εταιρειών ήταν και η αμερικανικ­ή McKinsey, στην οποία εργαζόταν ο ένας από τους γιους της, ο Ντέιβιντ φον ντερ Λάιεν, ο οποίος μονιμοποιή­θηκε εντέλει στην εταιρεία, αφού αρχικά είχε γίνει δεκτός μόνο ως συνεργάτης για την καλοκαιριν­ή περίοδο.

 ?? ?? Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον σύζυγό της, Χάικο
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον σύζυγό της, Χάικο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece