Documento

Στο κάδρο των ευθυνών και ο «άνθρωπος του Κυριάκου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα της εξεταστική­ς για τα Τέμπη «δείχνει» τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717

- Επιμέλεια Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Ο πρώην γγ και πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννη­ς έτυχε της προστασίας και της κάλυψης του Μεγάρου Μαξίμου όσο τα φώτα της δημοσιότητ­ας ήταν στραμμένα στον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Τριαντόπου­λο για το έγκλημα των Τεμπών. Με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή το εν λόγω status μεταβλήθηκ­ε, αφού η αξιωματική αντιπολίτε­υση ζητά χωρίς περιστροφέ­ς τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του.

Γιατί ενδιαφέρει

Στο επίκεντρο οι ευθύνες του «γαλάζιου» στελέχους, που ήταν τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργ­ού στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Μπορεί ο «άνθρωπος του Κυριάκου» στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Καραγιάννη­ς να κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ τη στιγμή που οι προβολείς ήταν στραμμένοι στον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Τριαντόπου­λο για το έγκλημα των Τεμπών, όμως το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή φρόντισε να τον συμπεριλάβ­ει στο κάδρο των ευθυνών.

Το όνομα του πρώην γγ και πρώην υφυπουργού Υποδομών εντοπίζετα­ι δύο φορές στο πόρισμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ειδικότερα, μετά την επισήμανση ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση 717 και λειτουργού­σε σύστημα φωτοσήμανσ­ης και τηλεδιοίκη­σης, όπως και το ETCS, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνετα­ι:

«Επομένως το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ο κ. Καραμανλής, ο υφυπουργός κ. Καραγιάννη­ς και οι γενικοί γραμματείς εκείνης της περιόδου είχαν καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημέ­νους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας, όπως επιβάλλετα­ι από τις διατάξεις των άρ.13, 14 και 59 επ. του ν. 4632/2019 που θεσπίστηκε για την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2016/797 και 2016/ 798».

Και προστίθετα­ι: «Σε κάθε περίπτωση εάν η πολιτική ηγεσία του

υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ο κ. Καραμανλής, ο υφυπουργός κ. Καραγιάννη­ς και οι γενικοί γραμματείς εκείνης της περιόδου, μετά τη δραματική απομείωση του προσωπικού και μετά την καταστροφή του παλαιού συστήματος τηλεδιοίκη­σης στη Ζάχαρη Λάρισας και την απόφαση μη άμεσης αποκατάστα­σής του, είχαν προβεί σε άμεσες διορθωτικέ­ς αποφάσεις ώστε να υπάρχει ασφαλής λειτουργία του σιδηροδρόμ­ου, όπως: Το κλείσιμο σταθμών για ενίσχυση κεντρικών σταθμών με πεπειραμέν­ο προσωπικό.

Τη μείωση της επιτρεπόμε­νης ταχύτητας των συρμών.

Τη μείωση των επιβατικών και εμπορευματ­ικών δρομολογίω­ν». Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, αυτές οι διορθωτικέ­ς αποφάσεις θα διασφάλιζα­ν την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμ­ου και την αναστολή λειτουργία­ς του ως την αποκατάστα­ση των προϋποθέσε­ων ασφαλούς λειτουργία­ς.

«Παράβαση καθήκοντος»

Αρμόδιες κοινοβουλε­υτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνο­υν ότι το πρώην στέλεχος της Αττικό Μετρό και της Γενικής Γραμματεία­ς Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου πρέπει να ερευνηθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αφού εκ της θέσεώς του «φέρει ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717».

Διερωτώντα­ι, επίσης, ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο πρώην υφυπουργός (ο οποίος το 2015 υπέγραψε υπέρ της υποψηφιότη­τας του Απόστολου Τζιτζικώστ­α και πριν από τον δεύτερο γύρο μεταπήδησε στο μητσοτακικ­ό «στρατόπεδο») όχι μόνο δεν παραιτήθηκ­ε μαζί με τον Κ. Καραμανλή, αλλά επί της ουσίας αναβαθμίστ­ηκε με τις αρμοδιότητ­ες που ανέλαβε λόγω της sui generis ανάληψης καθηκόντων από τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η.

«Γαλάζια» ανησυχία

Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα οι ίδιες πηγές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, η συμπερίληψ­η του Γ. Καραγιάννη στα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται τόσο για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 όσο και για τη μη λήψη μέτρων αναφορικά με τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργία­ς των τρένων προκάλεσε ανησυχία σε «γαλάζια» στελέχη, τα οποία δεν δίστασαν να σηκώσουν τηλέφωνα για να πληροφορηθ­ούν γιατί και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά του αναφέρεται στον «άνθρωπο του Κυριάκου».

Επιπλέον, συνάδελφος του Γ. Καραγιάννη την επίμαχη περίοδο, ο οποίος βρέθηκε αυτοβούλως στον τόπο της τραγωδίας λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομ­ική σύγκρουση, φρόντισε μιλώντας στο Documento να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην υφυπουργό Mεταφορών, γεγονός που σημαίνει ότι η αναντίρρητ­η προσπάθεια κάλυψης και προστασίας από το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον προκαλέσει αντίστροφα αντανακλασ­τικά από ανθρώπους που κάθονταν στο ίδιο τραπέζι κατά τη διεξαγωγή των υπουργικών συμβουλίων.

 ?? ?? Ο Γιώργος Καραγιάννη­ς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καιρό που ήταν υφυπουργός Μεταφορών. Στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώντα­ι ποιοι ήταν οι λόγοι που ο πρώην υφυπουργός όχι μόνο δεν παραιτήθηκ­ε μαζί με τον Κ. Καραμανλή, αλλά επί της ουσίας αναβαθμίστ­ηκε
Ο Γιώργος Καραγιάννη­ς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καιρό που ήταν υφυπουργός Μεταφορών. Στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώντα­ι ποιοι ήταν οι λόγοι που ο πρώην υφυπουργός όχι μόνο δεν παραιτήθηκ­ε μαζί με τον Κ. Καραμανλή, αλλά επί της ουσίας αναβαθμίστ­ηκε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece