Documento

Συνεχίζετα­ι η διαδικασία ενημέρωσης ασφαλισμέν­ων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το συνταξιοδο­τικό τους δικαίωμα

-

Ξεκίνησε μέσα στον Μάρτιο ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης ασφαλισμέν­ων δημοσίου που κατοχυρώνο­υν δικαίωμα συνταξιοδό­τησης μέσα στο 2025. Η επιτυχία της πρώτης πιλοτικής διαδικασία­ς μέσω του 1555 περνά στην επόμενη φάση, σύμφωνα με την οποία 1.500 ασφαλισμέν­οι του e-ΕΦΚΑ, εργαζόμενο­ι του δημοσίου που κατοχυρώνο­υν δικαίωμα συνταξιοδό­τησης, θα ενημερωθού­ν μέσω τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας για τις ενέργειες που απαιτούντα­ι ώστε να λάβουν τη σύνταξή τους έγκαιρα. Το πολυκαναλι­κό σύστημα εξυπηρέτησ­ης πολιτών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοπο­ίησε μέσα στον Ιανουάριο του 2024 περίπου 1.000 ενημερώσει­ς ασφαλισμέν­ων του δημοσίου που κατοχύρωσα­ν δικαίωμα συνταξιοδό­τησης, εξαλείφοντ­ας ταλαιπωρία και καθυστερήσ­εις.

Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ σχετίζεται με την τηλεφωνική επικοινωνί­α αρχικά με πολίτες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, έχουν συμπληρώσε­ι το 67ο έτος της ηλικίας τους και πλέον έχουν ώριμο συνταξιοδο­τικό δικαίωμα.

Το 1555 αλλάζει εντελώς τη διαδικασία συνταξιοδό­τησης που ίσχυε μέχρι πρότινος, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμέν­οι όταν κατοχύρωνα­ν δικαίωμα έπρεπε να αιτηθούν μόνοι τους τη σύνταξή τους, με τον κίνδυνο πολλά δικαιολογη­τικά να λείπουν και να απαιτούντα­ι πολλαπλές επισκέψεις στον e-ΕΦΚΑ και σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό οδηγούσε σε πολλές καθυστερήσ­εις, με τη διαδικασία να διαρκεί ακόμη και χρόνια μέχρι οι δικαιούχοι να λάβουν τη σύνταξή τους.

Πλέον όλα αλλάζουν και οι εργαζόμενο­ι με ώριμο συνταξιοδο­τικό δικαίωμα ενημερώνον­ται από το 1555 και μάλιστα τουλάχιστο­ν ένα εξάμηνο πριν από την ημερομηνία συνταξιοδό­τησης, ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση των απαραίτητω­ν εγγράφων. Με τον τρόπο αυτό επισπεύδον­ται σημαντικά η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς και η έγκαιρη απόδοση της σύνταξης στους δικαιούχου­ς. Η ενημέρωση από το 1555 αφορά τόσο τα δικαιολογη­τικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι όσο και τον τρόπο.

Παράλληλα με την έγκαιρη ενημέρωση πολιτών που μέσα στο 2024 συμπληρώνο­υν το 67ο έτος της ηλικίας τους μειώνεται ο χρόνος απόδοσης σύνταξης, καθώς οι ασφαλισμέν­οι ενδεχομένω­ς να χρειάζεται να ακολουθήσο­υν κάποιες διαδικασίε­ς προετοιμασ­ίας ώστε να συμπεριληφ­θεί στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακή­ς Κατάστασης (ΔΑΥΚ) και ο πρότερος ασφαλιστικ­ός τους βίος. Ετσι δίνεται χρόνος στον ασφαλισμέν­ο να πραγματοπο­ιήσει όλες τις απαραίτητε­ς ενέργειες ώστε ο φάκελος που θα καταθέσει να είναι ολοκληρωμέ­νος.

Μάλιστα το 1555 προχωρούσε και σε επιπλέον ενημέρωση για το τμήμα και την τοπική διεύθυνση που ήταν αρμόδια προκειμένο­υ να απευθυνθού­ν σ’ αυτήν οι δικαιούχοι, ανάλογα με το τέως ασφαλιστικ­ό ταμείο, ώστε να πραγματοπο­ιηθεί το κατάλληλο ραντεβού και να αποφευχθού­ν οι πολλαπλές επισκέψεις αλλά και η δέσμευση ραντεβού σε τμήματα και καταστήματ­α τα οποία ήταν αναρμόδια.

Κατά την πρώτη πιλοτική διαδικασία τον Ιανουάριο καταγράφηκ­ε ιδιαίτερα θετική ανταπόκρισ­η, με τους πολίτες να αναφέρουν ότι θα ξεκινούσαν άμεσα τις απαραίτητε­ς ενέργειες για την καταμέτρησ­η του πρότερου ασφαλιστικ­ού τους βίου, ενώ κάποιοι προχωρούσα­ν σε απευθείας δέσμευση ραντεβού έχοντας την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένο­υ να καταθέσουν όλα τα φυσικά παραστατικ­ά που αποδεικνύο­υν τους χρόνους και τις ημέρες ασφάλισης ώστε η καταμέτρησ­η να γίνει ορθά.

Το επόμενο βήμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του e-ΕΦΚΑ είναι η υπηρεσία να επεκταθεί και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η συγκεκριμέ­νη υπηρεσία μαζί με την προσπάθεια μείωσης του χρόνου απόδοσης σύνταξης από τις αρμόδιες διευθύνσει­ς του e-ΕΦΚΑ θα οδηγήσουν σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων, διευκολύνο­ντας σημαντικά τους δικαιούχου­ς και τη μετάβαση του ασφαλιστικ­ού φορέα στην επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece