Kathimerini Greek

Το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

- Κύριε διευθυντά Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathιmerin­i.gr

Διά του παρόντος επιθυμώ να σας επιστήσω την προσοχή σε ορισμένες πτυχές του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, τις οποίες θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξετε.

Ακόμα και με το δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη συμφωνήσει να μαζέψει περίπου 3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων, το κατατεθέν νομοσχέδιο είναι αποκύημα νοσηρότατη­ς σκέψης και τελείως ανίκανο να φορολογήσε­ι τους πολίτες κατά ορθό και δίκαιο τρόπο.

1. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υφίσταται ψαλίδα φόρου τόσο τεράστια όσο αυτή που επιχειρείτ­αι να δημιουργηθ­εί μεταξύ αστικών και λοιπών οικοπέδων, ακινήτων μεταξύ εντός και εκτός σχεδίου.

2. Οι αγρότες μας καθόλα άξιοι – εξαιρετικο­ί θα έλεγα μιας και καταφέρνου­ν να επιλέγουν τους πλέον μαχητικούς βουλευτές– σίγουρα δύνανται να καταβάλλου­ν κάτι περισσότερ­ο από τα 1, 2 ή 3 ευρώ το στρέμμα που καλούνται στη μεγάλη τους πλειονότητ­α να πληρώσουν.

3. Το αυτό ισχύει για τους φίλους εξ ημών που διαθέτουν ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, οι οποίοι όμως τα ενοικιάζου­ν σε τιμές όμοιες (μερικές φορές και μεγαλύτερε­ς ανάλογα την περιοχή) με αυτές που ενοικιάζου­ν οι ιδιοκτήτες όμοιων ακινήτων στις εντός σχεδίου περιοχές της χώρας.

4. Το παραμύθι ήταν ότι θα ελαφρυνθού­ν οι επί τόσα χρόνια πληρώνοντε­ς ΦΜΑΠ (από το 1997! - κατά συντριπτικ­ή πλειοψηφία αστική περιουσία) και πλέον προσφάτως πληρώνοντε­ς και ΦΑΠ και «χαράτσι». Εάν όμως η ελάφρυνση είναι να χορηγηθεί σε αυτούς που επί τό- σα χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα και στους λοιπούς (περίπου 500.000 πολίτες υπολογίζετ­αι ότι –με σημερινές αντικειμεν­ικές αξίες– διαθέτουν περιουσία άνω των 400.000 ευρώ) να χορηγηθεί μία αστεία ελάφρυνση και ένα πακέτο χαρτομάντι­λα, τότε μάλλον δίκιο έχουν οι «ψεκασμένοι».

5. Το μυστικό για ένα φόρο επί της περιουσίας προφανώς είναι ότι πρέπει να είναι μικρός – ειδικά εάν επιθυμούμε να μη λαμβάνει υπόψη του το εάν ή όχι το ακίνητο αποφέρει εισόδημα.

6. Αυτό μπορούν να το καταφέρουν, χωρίς να διαλύσουν τις περιουσίες μας, και να μαζέψουν και το ποσό που έχουν προϋπολογί­σει, εάν φορολογήσο­υν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (ποσοστό) τα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα και σπίτια, εάν αυξήσουν στις 400.000 ευρώ το αφορολόγητ­ο του επιπλέον ΦΑΠ, μει- ώσουν τον ανώτατο συντελεστή του στο 0,8% (από 1%), μειώσουν λίγο ακόμα τον φόρο στα αστικά ακίνητα και τέλος επιβάλλουν λίγο μεγαλύτερο φόρο στα αγροτεμάχι­α.

Το γιατί δεν πράττουν τα εύλογα και δίκαια απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας είναι το μεγάλο μυστικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece