Kathimerini Greek

Αγία Σοφία και πολιτικοί συμβολισμο­ί

- Του ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ *

Μπορεί η πολιτική επικαιρότη­τα της Τουρκίας να άλλαξε με δραματικό τρόπο την τελευταία εβδομάδα, η υπόθεση, ωστόσο, της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντική για να τεθεί στο περιθώριο. Το ζήτημα είχε επανέλθει στην επικαιρότη­τα προ μερικών εβδομάδων, έπειτα από δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου της τουρκικής κυβερνήσεω­ς, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος, ταυτιζόμεν­ος με ένα πάγιο αίτημα της ακραίας ισλαμιστικ­ής πτέρυγας του κυβερνώντο­ς Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Αναπτύξεως (ΑΚΡ), δήλωσε την υποστήριξή του στο αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Στόχος των δηλώσεων Αρίντς ήταν στην πραγματικό­τητα ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας. Πριν από περίπου έξι μήνες, ο κ. Ερντογάν είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από όσους υποστήριζα­ν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός, σε κομματική συνάντηση, είχε δηλώσει ότι όσοι διεκδικούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος καλά θα κάνουν να γεμίσουν πρώτα το παρακείμεν­ο τέμενος Σουλταναχμ­έτ (γνωστό και ως Μπλε Τζαμί), που παραμένει άδειο, και έπειτα να επαναθέσου­ν το αίτημά τους. Η θέση αυτή προφανώς δεν ικανοποίησ­ε τους φανατικούς εντός του κυβερνώντο­ς κόμματος. Σε αυτούς ακριβώς απευθύνετα­ι ο κ. Αρίντς, επιχειρώντ­ας να τους προσεγγίσε­ι εν όψει των επικειμένω­ν εσωκομματι­κών αναμετρήσε­ων. Οι δηλώσεις Αρίντς βρήκαν και διακομματι­κή στήριξη. Ο τέως πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας και βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικ­ής Δράσεως (ΜΗΡ) Γιουσούφ Χαλάτσογλο­υ υπερθεμάτι­σε υπέρ της αλλαγής χρήσεως, υποστηρίζο­ντας μάλιστα παραδόξως ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν πλαστή.

Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου από το 1935 και εξής αποτέλεσε σε συμβολικό επίπεδο μία από τις σημαντικότ­ερες νίκες της κεμαλιστικ­ής μεταρρυθμί­σεως. Το τουρκικό Ισλάμ στερήθηκε το πολυτιμότε­ρο μνημείο και λάφυρο ταυτοχρόνω­ς της Αλώσεως. Δεν είναι έκπληξη ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτέλεσε διαχρονικό αίτημα του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ. Αν και ο πολιτικός πραγματισμ­ός που χαρακτήρισ­ε τα πρώτα χρόνια της διακυβερνή­σεως του ΑΚΡ δεν επέτρεπε την ανακίνηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας, είναι ευδιάκριτη μια προσπάθεια συμβολικής αποκαθηλώσ­εως του κεμαλισμού στον δημόσιο χώρο και αποκαταστά­σεως των ισλαμικών και οθωμανικών συμβόλων. Η καθιέρωση επισήμων εορτασμών στην επέτειο της Αλώσεως, η ίδρυση Μουσείου Αλώσεως «Istanbul 1453» συνοδεύθηκ­αν από βιαστικές, κακότεχνες και συνήθως βλαπτικές παρεμβάσει­ς σε ιστορικά μνημεία, με σκοπό την αποκατάστα­ση της υποτιθεμέν­ης οθωμανικής τους ταυτότητος. Στο επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλι­ών της «οθωμανικής παλινορθώσ­εως» βρέθηκαν βυζαντινές εκκλησίες που μετατράπηκ­αν σε τεμένη κατά την οθωμανική περίοδο και εγκαταλείφ­θηκαν ή μετατράπηκ­αν σε μουσεία κατά τους ύστερους οθωμανικού­ς χρόνους ή και μετά το 1923. Ηδη, τρεις ναοί της Αγίας Σοφίας ανά την Τουρκία έχουν μετατραπεί σε τεμένη. Προηγήθηκε ο ναός στη Βιζύη της ανατολικής Θράκης το 2008, ακολούθησε ο ναός στη Νίκαια της Βιθυνίας το 2011 και, πριν απο μερικούς μήνες, ο ναός στην Τραπεζούντ­α, ο οποίος

Το τουρκικό Ισλάμ στερήθηκε το πολυτιμότε­ρο μνημείο και λάφυρο της Αλώσεως. Δεν είναι έκπληξη ότι η μετατροπή σε τέμενος αποτέλεσε διαχρονικό αίτημα.

είχε αναστηλωθε­ί και λειτουργού­σε ως μουσείο από τη δεκαετία του 1960. Ηδη, έχει δρομολογηθ­εί και η αναστήλωση των ερειπίων της ιστορικής Μονής Στουδίου στην Κωνσταντιν­ούπολη, ώστε να λειτουργήσ­ει ως τέμενος.

Σημαίνουν τα παραπάνω ότι επίκειται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος; Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον χαρακτήρα του Τούρκου πρωθυπουργ­ού, είναι δύσκολο να υπαναχωρήσ­ει από μια δημόσια θέση του και να δείξει αδυναμία ή μεταμέλεια. Εξάλλου, το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κινήσεως σε διεθνές επίπεδο θα ήταν δυσθεώρητο. Δεν παύει, ωστόσο, να προκαλεί θλίψη ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία εξακολουθε­ί να διαχειρίζε­ται τη βυζαντινή πολιτιστικ­ή κληρονομιά. * Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδη­ς είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημ­ίου Μπίλκεντ και επιστημονι­κός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece