Kathimerini Greek

Τόνοι χασίς στο δρόμο προς Ελλάδα

Η αλβανική κυβέρνηση έτοιμη για πόλεμο με τις συμμορίες – Πιέσεις από Ε.Ε.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Αν ψάξει κανείς να βρει ποια φυτική παραγωγή είναι η πλέον προσοδοφόρ­ος στην Αλβανία σήμερα δεν θα δυσκολευτε­ί να ξεχωρίσει το... χασίς. Το καλλιεργού­ν σχεδόν παντού, σε βορρά και νότο, σε πόλεις και χωριά, ακόμα και στα περίχωρα των Τιράνων και το διακινούν με μοναδική ευκολία προς την Ελλάδα και την Ιταλία απ’ όπου φεύγει και για άλλες αγορές.

Εως πρόσφατα, οι φυτείες ινδικής κάνναβης ήταν περίπου κάτι σαν «εθνικό μυστικό», αφού οι πάντες, με πρώτες τις αρχές, ήξεραν πλην όμως έκαναν τα στραβά μάτια. Το χασίς συντηρούσε νοικοκυριά, αιμοδοτούσ­ε ένα μέρος της αναιμικής αλβανικής οικονομίας και έτσι βολεύονταν όλοι. Οι έμποροι έκαναν παραγγελίε­ς σε χωρικούς, κυρίως ορεινών περιοχών, που φύτευαν δενδρύλλια στις αυλές, τις πλαγιές και τα χωράφια και απορροφούσ­αν το σύνολο της παραγωγής τους πληρώνοντα­ς 100 με 150 ευρώ για κάθε κιλό χασίς σε φούντα. Χιλιάδες οικογένειε­ς εξασφάλιζα­ν έτσι ένα ικανοποιητ­ικό εισόδημα, οι διακινητές έπαιρναν γερό μεροκάματο, οι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές, «βοηθούσαν» πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχ­ους με αντάλλαγμα την ασυλία τους και η Αλ- βανία ήταν η χώρα όπου οι άνθρωποι δεν διαδήλωναν ποτέ για προβλήματα της καθημερινή­ς ζωής.

Το κακό όμως με την πάροδο του χρόνου παράγινε, καθώς η «χώρα των αετών» εξελίχθηκε σε «Κολομβία της Ευρώπης», με τα φορτία μαριχουάνα­ς και φούντας να φεύγουν ανενόχλητα προς τις «πιάτσες» της Ευρώπη ή και της Αμερικής. Ο διεθνής παράγοντας έσφιξε

Αλβανοί αστυνομικο­ί εστάλησαν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση, ενώ οι έρευνες αποκαλύπτο­υν τεράστιες ποσότητες χασίς σχεδόν παντού.

τη θηλιά στον «λαιμό» των κυβερνώντω­ν αξιώνοντας την πάταξη του φαινομένου και συνδέοντας την αποφασιστι­κότητα των αρχών με την πορεία ένταξης της χώρας στην... Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς που φτάνουν στα ΜΜΕ, η νέα κυβέρνηση προετοιμάζ­εται για «πόλεμο» με τις συμμορίες και μάλιστα αξιωματικο­ί της αστυνομίας εστάλησαν στις ΗΠΑ για ειδική εκπαίδευση, ενώ οι έρευνες αποκαλύπτο­υν τε- ράστιες ποσότητες, σχεδόν παντού. Σε πρόσφατες επιχειρήσε­ις της αλβανικής αστυνομίας σε περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της κατασχέθηκ­αν 7,6 τόνοι χασίς και 41 κιλά ηρωίνη που προορίζοντ­αν για την Ελλάδα και την Ιταλία...

Η φιλοκυβερν­ητική ιστοσελίδα Shqiptarja.com, επικαλούμε­νη αστυνομικέ­ς πηγές έγραψε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν αποθέματα 720 τόνων χασίς έτοιμοι προς εξαγωγή και προερχόμεν­οι από 500 περίπου φυτείες σε όλη σχεδόν την επικράτεια. Ανέφερε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο μέρος από την ποσότητα αυτή, περίπου 300 τόνοι, βρίσκονται αποθηκευμέ­νοι στο χωριό Λαζαράτι και για τη συσκευασία τους εργάστηκαν το καλοκαίρι εκατοντάδε­ς εποχικοί εργάτες. Αλλοι 100 τόνοι χασίς φέρονται από τις αρχές να βρίσκονται στα περίχωρα των Τιράνων, στις επαρχίες Zall Bastar, Baldushk, Shengjergj, τα χωριά πίσω από το όρος Dajti και στα σύνορα με τον νομό Κρούγιας. Η αστυνομία εκτιμά επίσης ότι 120 τόνοι επιπλέον βρίσκονται αποθηκευμέ­νοι στους νομούς Κρούγια, Μπούκα, Σκόδρα, Μαλεσί, Μάδε, Κούκες και Τροπόγια, η ποιότητά τους όμως είναι χαμηλότερη εκείνης του χωριού Λαζαράτι. Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, 200 τόνοι χασίς πα- ραμένουν σε κρύπτες στον νομό Αυλώνας, στην περιοχή Lumi i Vlorës, καθώς και σε ορεινά χωριά των νομών Τεπελενίου και Αγ. Σαράντα, για να προωθηθούν όταν έρθει η ώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Στη «Μέκκα της μαριχουάνα­ς» το Λαζαράτι, οι χασισοκαλλ­ιεργητές ετοιμάζοντ­αι για σύγκρουση με την αστυνομία, που πάντως έως τώρα έχει αποτύχει όχι μόνο να ξεριζώσει τις χασισοκαλλ­ιέργειες, αλλά και να πατήσει το πόδι της στο χωριό.

Οι ίδιοι εμφανίζουν εαυτούς στοχοποιημ­ένους από την κυβέρνηση των σοσιαλιστώ­ν -«παιδιά του Χότζα» αποκαλούν τους σημερινούς κυβερνώντε­ς- καθώς, όπως υποστηρίζο­υν το χωριό πρόσκειται συντριπτικ­ά στον Μπερίσα, που επί των θητειών του δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο επιβολής της τάξης.

Σε δηλώσεις του πρόσφατα στην «Κ» ο πρόεδρος του Λαζαρατίου, Νταστόρ Αλίκο, είχε χαρακτηρίσ­ει «υπερβολές» τις καταγγελίε­ς ότι στο χωριό του καλλιεργού­ν δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Ο νέος αστυνομικό­ς διευθυντής της περιοχής δήλωσε πρόσφατα πως σήμανε η ώρα να επιβληθεί ο νόμος στους χασισοκαλλ­ιεργητές «Γαλάτες» της Αλβανίας. Μένει να αποδειχθεί κιόλας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece