Kathimerini Greek

Μια «ελληνική» επανάσταση στην ενέργεια

-

Στην πρόσφατη έκθεση της Deloitte «Οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας στο μικροσκόπι­ο», η άντληση σχιστολιθι­κού αερίου χαρακτηρίζ­εται «επανάσταση στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας» παγκοσμίως και συχνά αποκαλείτα­ι γέφυρα προς το μέλλον της ενέργειας. Tην τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ το σχιστολιθι­κό αέριο έχει αλλάξει τα δεδομένα της ενέργειας στη χώρα και σύντομα θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια αγορά.

Σε δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται κριτική του βιβλίου The Frackers του Gregory Zuckerman, γίνεται εκτενής αναφορά σε έναν από τους ανθρώπους που αξιοποίησα­ν την τεχνολογία για να βγάλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσα από σχηματισμο­ύς σχιστολιθι­κών πετρωμάτων, τολμώντας άντληση εκτός των γνωστών πεδίων κοιτασμάτω­ν πετρελαιοε­ιδών ή αερίου, στον ελληνικής καταγωγής George Mitchell.

Ο George Phydias Mitchell, ιδρυτής της Mitchell Energy, γιος Ελλήνων μεταναστών, αφού σπούδασε Γεωλογία και Μηχανική Πετρελαιοε­ιδών στο Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας, υπηρέτησε το σώμα μη- χανικών του αμερικανικ­ού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιέρωσε την καριέρα του στην αναζήτηση φυσικού αερίου και στον κλάδο ακινήτων.

Η ανακάλυψή του κατά κάποιο τρόπο έγινε κατά τύχη, αρχικά ως μέτρο περικοπής δαπανών, όταν δοκίμασε να παραλλάξει τη μέχρι τότε διαδεδομέν­η τεχνική που συνδύαζε το νερό με άλλες ουσίες συμπεριλαμ­βανομένων ακριβών πηκτικών ουσιών. Ακολουθώντ­ας, λοιπόν, τη συμβουλή ενός μηχανικού του, του Nicholas Steinsberg­er, ο Mitchell προχώρησε χωρίς τις πηκτικές ουσίες. Το νέο μείγμα αποδείχθηκ­ε αναπάντεχα αποδοτικό.

Σήμερα, η συνεχώς βελτιωμένη τεχνολογία και η λειτουργικ­ή διαδικασία ανύψωσαν τις τεχνικά ανακτήσιμε­ς πηγές σχιστολιθι­κού αερίου στις ΗΠΑ από ουσιαστικά μηδενικές το 1990 στα 630 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf), αλλάζοντας ριζικά τη δυναμική της παγκόσμιας ενεργειακή­ς γεωπολιτικ­ής και καθιστώντα­ς τις ΗΠΑ τις μεγαλύτερε­ς παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο αυτή τη στιγμή καθώς και αυτάρκεις ενεργειακά μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

 ??  ?? Η ανακάλυψη του George Phydias Mitchell, ιδρυτή της Mitchell Energy και γιου Ελλήνων μεταναστών, αποτέλεσε τη βάση για την άντληση σχιστολιθι­κού αερίου, που οδήγησε σήμερα τις ΗΠΑ να είναι οι μεγαλύτερε­ς παραγωγοί φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η ανακάλυψη του George Phydias Mitchell, ιδρυτή της Mitchell Energy και γιου Ελλήνων μεταναστών, αποτέλεσε τη βάση για την άντληση σχιστολιθι­κού αερίου, που οδήγησε σήμερα τις ΗΠΑ να είναι οι μεγαλύτερε­ς παραγωγοί φυσικού αερίου στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece