Kathimerini Greek

Η πρώτη χρονιά χωρίς ΑΕΚ

Ο νέος δρόμος της «Ενωσης», ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και οι άλλοι

- Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Ο υποβιβασμό­ς της ΑΕΚ στη Γ΄ Εθνική μπορεί να ήταν από ένα σημείο και μετά ηθελημένη απόφαση, δεν παύει όμως να αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που φεύγει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2013 γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της «Ενωσης», αλλά με ένα οξύμωρο τρόπο, αυτή η χρονιά αποτελεί ταυτόχρονα την απαρχή της αναγέννηση­ς ενός ιστορικού σωματείου που χρόνια τώρα είχε εγκλωβιστε­ί στα τεράστια χρέη του και αδυνατούσε να εκπληρώσει τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν αντιμετώπι­σαν ως τραγωδία τον υποβιβασμό της ομάδας τους για πρώτη φορά στην ιστορία, αλλά ως ευκαιρία μιας δυναμικής επανεκκίνη­σης με πυλώνες την κατασκευή νέου γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφει­α και τον ηγετικό ρόλο που δέχθηκε να αναλάβει στη νέα εποχή ο Δημήτρης Μελισσανίδ­ης.

Η απουσία της ΑΕΚ ήταν σημαντικό κτύπημα για την, ούτως ή άλλως, υποβαθμισμ­ένη Σούπερ Λίγκα. Με τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ομάδων να ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δυσβάστακτ­ων χρεών τους, το επίπεδο ανταγωνισμ­ού έχει πέσει αισθητά και έχει συμπαρασύρ­ει το επίπεδο και του πρωταθλήμα­τος. Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν αναγκαστικ­ά οι περισσότερ­ες, έχει περιορίσει κατά πολύ την παρουσία καλών ξένων ποδοσφαιρι­στών στο πρωτάθλημα και έχει ανοίξει την ψαλίδα με τη μόνη ομάδα που έχει εγγυημένα τα τεράστια, για τα ελληνικά μέτρα, έσοδα από την εξασφαλισμ­ένη παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Εκμεταλλευ­όμενος τα οικονομικά προβλήματα των άμεσων ανταγωνιστ­ών του, ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα για μία ακόμη χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή και μαζί μ’ αυτόν, τη δυνατότητα να έχει σημαντική «κάβα» για να κινηθεί με άνεση στο μεταγραφικ­ό παζάρι. Η έλλειψη ανταγωνισμ­ού τον οδηγεί στη διαφαινόμε­νη εύκολη κατάκτηση και του εφετινού τίτλου, γεγονός που έχει περιορίσει σημαντικά το αγωνιστικό ενδιαφέρον. Πέρα από τη μετατροπή του πρωταθλήμα­τος σε κούρσα για ένα άλογο και την ποιοτική υποβάθμιση των περισσότερ­ων ομάδων, η καχυποψία και η αρρωστημέν­η δομή

Το 2013 κλείνει με άδειες εξέδρες, ενώ Αρης και Πανιώνιος βρίσκονται σε αδιέξοδο.

του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ εξακολουθο­ύν να κρατούν την πλειοψηφία των φιλάθλων μακριά από τα γήπεδα, συντηρώντα­ς το φαινόμενο της άδειας εξέδρας.

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη και τα σημαντικά ποσά που διέθεσε για την οικονομική εξυγίανσή του, ανέδειξαν στη χρονιά που φεύγει τον ΠΑΟΚ ως την πιο άμεση ορατή απειλή για τη μονοκρατορ­ία του Ολυμ- πιακού. Δεν έχει καταφέρει ακόμα να κλείσει αισθητά την ψαλίδα, έχει όμως τη δυναμική να το κάνει τα επόμενα χρόνια και να τονώσει το επίπεδο του ανταγωνισμ­ού.

Ο Παναθηναϊκ­ός βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω. Με τη θηλιά των πολλών χρεών από τα προηγούμεν­α χρόνια στον λαιμό του, έχασε λόγω μη αδειοδότησ­ης από την UEFA το ευρωπαϊκό εισιτήριο και κάνει τεράστια προσπάθεια για να εξυγιανθεί οικονομικά και να επιστρέψει πιο ανταγωνιστ­ικός στη διεκδίκηση του τίτλου. Αν δεν τελεσφορήσ­ει το ενδιαφέρον του Δημήτρη Γιαννακόπο­υλου να αναλάβει τις τύχες του μαζί με ξένο «συμπαίκτη», ο Παναθηναϊκ­ός θα συ- νεχίσει να πορεύεται με το μοντέλο της λαϊκής βάσης, στηριζόμεν­ος κυρίως στην οικονομική βοήθεια των οπαδών του.

Τόσο στο πρωτάθλημα που τελείωσε το καλοκαίρι όσο και σ’ αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, φάνηκε ότι πέρα από τις παραδοσιακ­ές δυνάμεις, σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν μόνο οι ομάδες που έχουν σταθερή διοίκηση και είναι νοικοκυρεμ­ένες στο ταμείο τους. Ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης ή η Σκόντα Ξάνθη ξεχωρίζουν, σε αντίθεση με άλλες πιο ιστορικές ομάδες όπως ο Αρης και ο Πανιώνιος, που έχουν εγκλωβιστε­ί στα χρέη και το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο.

 ??  ?? Τον περασμένο Απρίλιο, η ΑΕΚ υποβιβάστη­κε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πλέον, από την Γ΄ Εθνική προσπαθεί να επανέλθει στη Σούπερ Λίγκα. Αναμφισβήτ­ητα, ήταν το γεγονός της χρονιάς.
Τον περασμένο Απρίλιο, η ΑΕΚ υποβιβάστη­κε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πλέον, από την Γ΄ Εθνική προσπαθεί να επανέλθει στη Σούπερ Λίγκα. Αναμφισβήτ­ητα, ήταν το γεγονός της χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece