Kathimerini Greek

Το ελληνικό μπάσκετ ξανά στον θρόνο

Πρωταθλητή­ς Ευρώπης ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκ­ός το ελληνικό νταμπλ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Με το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης να παραμένει στα χέρια των παικτών του Ολυμπιακού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την επιστροφή του Παναθηναϊκ­ού στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήμα­τος ύστερα από έναν χρόνο, την Εθνική ομάδα να αποκλείετα­ι πρόωρα στο Ευρωμπάσκε­τ της Σλοβενίας και τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο να γίνεται ο πρώτος Ελληνας παίκτης που βρέθηκε στο ΝΒΑ από την Α2 κατηγορία, ο απολογισμό­ς του 2013 για το ελληνικό μπάσκετ αφήνει «γλυκόπικρη» γεύση.

Η «αλυσίδα» των επιτυχιών του αθλήματος, έγινε και στη φετινή χρονιά, ακόμα μακρύτερη από τον «κρίκο» που πρόσθεσε ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ του Λονδίνου (10-12/5) με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκ­οι» συνεχίζουν να έχουν την καλύτερη... θέα από τη θέση του πρωταθλητή Ευρώπης και αν η κατάκτηση του τροπαίου το 2012 στην Κωνσταντιν­ούπολη, ήταν ένα «θαύμα» που είχε διαψεύσει όλα τα προγνωστικ­ά, η επανάληψη της επιτυχίας τους, αποτέλεσε την επιτομή ενός ακόμα ελληνικού θριάμβου. Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ομάδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ που έχει, ήδη, δύο συνεχόμενε­ς κατακτήσει­ς (Μακάμπι) και στοχεύει στην τρίτη, το 2014 ώστε να ισοφαρίσει το ρεκόρ της πρώην Γιουγκοπλά­στικα. Στο Λονδίνο, η «ερυθρόλευκ­η» κατάκτηση της Ευρωλίγκας, δικαίωσε και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας τεχνικός που σήκωσε το τρόπαιο. Δικαιολογη­μένα, το διαφημιστι­κό σποτ της Ευρωλίγκας για την τρέχουσα περίοδο, έχει πρωταγωνισ­τή τον προπονητή του Ολυμπιακού που κρατά καλά κρυμμένα τα «μυστικά» της διατήρησης της ομάδας του στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έναν χρόνο μετά την παραλαβή της «σκυτάλης» από τον Ιβκοβιτς.

Το τρίτο ευρωπαϊκό στέμμα του Ολυμπιακού, ταυτίστηκε και με τη δικαίωση του παίκτη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας για την ομάδα του Πειραιά, τα δύο τελευταία χρόνια. Με αποκορύφωμ­α τον επιθετικό οίστρο του στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με τη Ρεάλ, ο Βασίλης Σπανούλης «γύρισε τον διακόπτη» και ήταν ο οδηγός στην κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών τίτλων. Η διετής παραμονή του Ολυμπιακού στην κορυφή της Ευρωλίγκας, συμπλήρωσε μια τριετία απόλυτης ευδαιμονία­ς του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη (ο Παναθηναϊκ­ός το 2011), παρά τη συνεχή αύξηση της οικονομική­ς κρίσης. Γιατί, ακόμα και με μικρότερο προϋπολογι­σμό, ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσ­ε περίτρανα ότι οι Ελληνες στο

Η Εθνική απογοήτευσ­ε στο Ευρωμπάσκε­τ της Σλοβενίας – Ο Αντετοκούν­μπο κυματίζει την ελληνική σημαία στο ΝΒΑ.

μπάσκετ ξέρουν να συνδυάζουν ιδανικά την τεχνογνωσί­α και το πάθος τους για διάκριση.

Ο Παναθηναϊκ­ός έφτασε στα πρόθυρα του φάιναλ φορ, αλλά αποκλείστη­κε στα πλέι οφ από την Μπαρτσελόν­α. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως και ενώ είχαν στεφθεί Κυπελλούχο­ι (10/2), οι «πράσινοι» έκαναν εντυπωσιακ­ή επιστροφή στον τίτλο που κατέκτησαν, χωρίς να γνωρίσουν ήττα από τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό, στους τελικούς των πλέι οφ. Τρεις νίκες και στην μετά Ομπράντοβι­τς εποχή, ο Παναθηναϊκ­ός ανέκτησε τα πρωτεία που είχε χάσει το 2012. Ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν... ζήλεψε τη δόξα του πρωταθλητή Ευρώπης, Γιώργου Μπαρτζώκα. Κέρδισε τη δικιά του και την πρόσθεσε στη νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών. Υπήρχαν, βέβαια και πάλι αρκετές ασχήμιες βίας στον επίλογο του πρωταθλήμα­τος, αλλά και στον τελικό Κυπέλλου.

Σε πλήρη αντιδιαστο­λή με τις επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, η Εθνική ανδρών, απέτυχε παταγωδώς να επιστρέψει στο βάθρο των μεταλλίων του ευρωπαϊκού πρωταθλήμα­τος, αλλά και για να εξασφαλίσε­ι την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο του 2014, μέσω μιας εκ των επτά πρώτων θέσεων της διοργάνωση­ς. Η επιλογή του Αντρέα Τριν- κέρι, δεν ήταν επιτυχής, γιατί μπορεί ο Ιταλός τεχνικός να ήταν ιδιαίτερα επικοινωνι­ακός, αλλά ταυτόχρονα ήταν και άτολμος στις τομές που είχε αποφασίσει να κάνει. Η Εθνική συμπλήρωσε το 2013, μια τετραετία χωρίς διακρίσεις και πλέον είναι αναγκασμέν­η να περιμένει την 1η Φεβρουαρίο­υ για να μάθει αν θα προσκληθεί στο Μουντομπάσ­κετ. Το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής Παίδων στο Ευρωμπάσκε­τ ήταν το μοναδικό κέρδος του προηγούμεν­ου καλοκαιριο­ύ.

Η επιλογή του Γιάννη Αντετοκούν­μπο από τους Μιλγουόκι Μπακς και ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση ελληνικού διαβατηρίο­υ για τον 19χρονο βιοπαλαιστ­ή που γεννήθηκε στη χώρα μας από Νιγηριανού­ς γονείς, είναι μια ατομική νίκη ζωής που διαφημίζει το ελληνικό μπάσκετ στον λαμπερό κόσμο του ΝΒΑ.

 ??  ?? Ο Ολυμπιακός άφησε για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ευρώπη άφωνη, κατακτώντα­ς ξανά το ευρωπαϊκό τρόπαιο και όντας για μία φορά ακόμη το αουτσάιντε­ρ.
Ο Ολυμπιακός άφησε για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ευρώπη άφωνη, κατακτώντα­ς ξανά το ευρωπαϊκό τρόπαιο και όντας για μία φορά ακόμη το αουτσάιντε­ρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece