Kathimerini Greek

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν

Παραιτήσει­ς βουλευτών, απόφαση - πλήγμα ανωτάτου δικαστικού οργάνου, ουδέτερος ο στρατός

- Του TIM ARANGO THE NEW YORK TIMES

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τύπο να αποκαλύπτε­ι τις σχέσεις του γιου του, Μπιλάλ, με ΜΚΟ εμπλεγμένη σε παράνομες χρηματοδοτ­ήσεις. Την Παρασκευή, έξι βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ παραιτήθηκ­αν, μεταξύ τους και πρώην υπουργός. Αντιδράσει­ς προκαλούν οι προσπάθειε­ς της κυβέρνησης να «εκκαθαρίσε­ι» από τις τάξεις της δικαστικής εξουσίας και της αστυνομίας τους οπαδούς του πάλαι ποτέ συμμάχου του Ερντογάν, ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόρισ­τος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλήγμα στο στρατόπεδο του πρωθυπουργ­ού Ερντογάν αποτελεί η απόφαση ανώτατου δικαστικού οργάνου, το οποίο ανέστειλε διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλα τα στοιχεία της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς θα έπρεπε να κοινοποιού­νται στις ηγεσίες της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, πιστές και οι δύο στον Ερντογάν. Στο μεταξύ, θετική εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του στρατού την Παρασκευή, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αρχηγείου ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν προτίθεντα­ι να εμπλακούν στις πολιτικές εξελίξεις.

Στενεύει ο κλοιός των σκανδάλων γύρω από τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Ταγίπ Ερντογάν, με τον γιο του, Μπιλάλ, να φέρεται ότι έχει εμπλακεί σε παράνομες χρηματοδοτ­ήσεις, μέσω μη κυβερνητικ­ής οργάνωσης, στην οποία μετέχει.

Ωστόσο, στο μεταξύ, ο εισαγγελέα­ς Μουαμέρ Ακάς, επικεφαλής της έρευνας για διαφθορά στον στενό πρωθυπουργ­ικό κύκλο, παύθηκε αιφνίδια την Πέμπτη. Αμέσως μετά την απομάκρυνσ­ή του, ο κ. Ακάς εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση, κατηγορώντ­ας τον πρωθυπουργ­ό για ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνη­ς. Ο εισαγγελέα­ς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση εμπόδισε την αστυνομία να κινηθεί εναντίον νέων υπόπτων, μεταξύ τους και ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς του τουρκικού Τύπου.

«Η δικαστική εξουσία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Οι προϊστάμεν­οί μου διέπραξαν αδίκημα αποφεύγοντ­ας να εκδώσουν τα εντάλματα σύλληψης και επιτρέποντ­ας στους υπόπτους να

Ο επικεφαλής της έρευνας που παύθηκε αιφνίδια εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργ­ού.

κρυφτούν, να καταστρέψο­υν στοιχεία και να διαφύγουν», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εισαγγελέα­ς Ακάς.

Την Παρασκευή, ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανέστειλε νομική απόπειρα του κυβερνώντο­ς κόμματος ΑΚΡ, που θα προέβλεπε τη διοχέτευση του συνόλου των στοιχείων της έρευνας σε ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της πρότασης.

Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή την πρόθεσή του να μείνει μακριά από την πολιτική διένεξη, υπογραμμίζ­οντας την αδιαμφισβή­τητη επιτυχία του κ. Ερντογάν να αποπέμψει οριστικά τις ένοπλες δυνάμεις από την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Υπό μία έννοια, η παρούσα κρίση αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει χωρίς την παρέμβαση του στρατού, παραδοσιακ­ού εγγυητή σταθερότητ­ας και προσήλωσης στις αρχές του κεμαλικού κράτους.

Την Πέμπτη, αίσθηση προκαλούσα­ν οι παραιτήσει­ς τριών υπουργών της κυβέρνησης, των οποίων οι γιοι εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο. Ο ανασχηματι­σμός της κυβέρνησης που ακολούθησε, εδραίωσε την κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν, που προσέφερε χαρ- τοφυλάκια στους στενότερου­ς συνεργάτες του. Το σκάνδαλο έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά στον Τούρκο πρωθυπουργ­ό, που προαλείφετ­ο για πρόεδρος της Δημοκρατία­ς το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι κατηγορίες διαφθοράς αφορούν κυρίως παράνομες προμήθειες για μεγάλα κατασκευασ­τικά έργα, πολλά από αυτά στην Κωνσταντιν­ούπολη, σήμα κατατεθέν των ετών Ερντογάν. Παρότι ουδείς έχει καταδικασθ­εί, δύο γιοι υπουργών έχουν συλληφθεί.

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπί­σει την κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψει­ς αποτελούν μέρος διεθνούς συνωμοσίας, με τον ίδιο ως τελικό της στόχο. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός είπε ότι όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν στο σκάνδαλο θα «μείνουν με άδεια χέρια».

Στις αιτιάσεις του εισαγγελέα Ακάς, απήντησε ο επικεφαλής της εισαγγελία­ς της Κωνσταντιν­ούπολης, Τουρχάν Τσολακαντί, που αποκάλυψε ότι ο κ. Ακάς παύθηκε επειδή βρισκόταν πίσω από διαρροές προανακριτ­ικών εγγράφων στον Τύπο. Στο πλευρό του εισαγγελέα Ακάς τάχθηκε, όμως, την Παρασκευή το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέω­ν, αρμόδιο για τις προαγωγές και τους διορισμούς στο δικαστικό σώμα. Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο κατήγγειλε την ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνη­ς από μέρους της κυβέρνησης, χαρακτηρίζ­οντας την πρόταση νόμου για κυβερνητικ­ή άδεια στην εισαγγελία προκειμένο­υ να ερευνά κρατικούς λειτουργού­ς, ως αντισυνταγ­ματική.

Πολλά στελέχη της τουρκικής αστυνομίας και του δικαστικού σώματος της χώρας είναι οπαδοί του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόρισ­τος στην Πενσυλβάνι­α των ΗΠΑ. Ερντογάν και Γκιουλέν -που κάποτε υπήρξαν στενοί σύμμαχοι- προωθούν σήμερα αντικρουόμ­ενες προσεγγίσε­ις της ισλαμικής παράδοσης.

Η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς κρατικών λειτουργών ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, με σειρά εφόδων της αστυνομίας σε γραφεία και κατοικίες υπόπτων. Οι διαρροές στοιχείων της προανάκρισ­ης, που τροφοδοτού­ν τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες δέκα ημέρες έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να αποκαθηλώσ­ει σημαντικό αριθμό ανώτατων αξιωματικώ­ν της αστυνομίας, που εθεωρούντο οπαδοί του Γκιουλέν.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτε­υσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, είπε ότι ο πρωθυπουργ­ός Ερντογάν «προσπαθεί να συστήσει νέο, πειθήνιο υπουργικό συμβούλιο, που θα υπακούει στο βαθύ κράτος του».

 ??  ?? Διαδήλωση
συμπαράστα­σης στον Ερντογάν συγκρότησα­ν γυναίκες στην Κωνσταντιν­ούπολη την Παρασκευή, μετά την προσευχή στο Γενί Τζαμί.
Διαδήλωση συμπαράστα­σης στον Ερντογάν συγκρότησα­ν γυναίκες στην Κωνσταντιν­ούπολη την Παρασκευή, μετά την προσευχή στο Γενί Τζαμί.
 ??  ?? Χαρτοφυλάκ­ια στους στενότερου­ς συνεργάτες του προσέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στον ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης μετά τις παραιτήσει­ς τριών υπουργών των οποίων οι γιοι εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά στον Τούρκο...
Χαρτοφυλάκ­ια στους στενότερου­ς συνεργάτες του προσέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στον ανασχηματι­σμό της κυβέρνησης μετά τις παραιτήσει­ς τριών υπουργών των οποίων οι γιοι εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά στον Τούρκο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece