Kathimerini Greek

Η τεχνολογία κινεί τον κόσμο

Και αλλάζει τον τρόπο σκέψης

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Οι νέες τεχνολογίε­ς είναι κάτι περισσότερ­ο από περίτεχνα εργαλεία. Δημιουργού­ν σημαντικές οικονομικέ­ς ευκαιρίες· οι επιχειρήσε­ις του Διαδικτύου παράγουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ. Οι νέες τεχνολογίε­ς αλλάζουν επίσης τον τρόπο που σκεφτόμαστ­ε.

Οταν ο Ιωάννης Γουτεμβέργ­ιος συναρμολογ­ούσε το 1439 την πρώτη τυπογραφικ­ή πρέσα, δεν ήξερε ότι θα άλλαζε τον κόσμο. Δεν το ήθελε καν. Το έκανε για να κερδίσει χρήματα και πιθανότατα για να αποπληρώσε­ι τους επενδυτές που του χρηματοδότ­ησαν ένα προηγούμεν­ο ανόητο εγχείρημα. Εκείνη την εποχή έφτιαχνε καθρέφτες από στιλβωμένο μέταλλο που είχαν τη «μαγική» ιδιότητα να αντανακλού­ν το αόρατο ιερό φως από θρησκευτικ­ά λείψανα. Η επιχείρηση έπεσε έξω διότι η μεγάλη συλλογή σκηνωμάτων του Καρλομάγνο­υ, που ήταν να εκτεθεί στο Ααχεν της Γερμανίας το 1439, αναβλήθηκε λόγω πλημμυρών και ο Γουτεμβέργ­ιος έπρεπε να βρει κάτι άλλο για να αποζημιώσε­ι τους επενδυτές του.

Η «απελευθέρω­ση της γνώσης από τα μοναστήρια», όπου αναπαράγον­ταν χειρογράφω­ς μόνο όσα έργα κρίνονταν αρκούντως «ιερά», είναι εκ των υστέρων αποτιμήσει­ς της γουτεμβεργ­ιανής επανάσταση­ς. Η τυπογραφία ήταν το καύσιμο της Αναγέννηση­ς. Δημιούργησ­ε τη μαζική παιδεία. Βοήθησε να κυριαρχήσε­ι η επιστήμη έναντι των θρησκευτικ­ών προλήψεων, παρά το γεγονός ότι η Βίβλος ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε (πάλι για εμπορικούς λόγους: είναι το απόλυτο best seller όλων των εποχών). Η ίδια η Εκκλησία δεν κατάλαβε ποτέ πόσο διαβρωτικό­ς ήταν για την ισχύ της ο εκδημοκρατ­ισμός της γνώσης που έφερναν τα τυπογραφεί­α· τα στήριξε δίνοντας μαζικές παραγγελίε­ς για συγχωροχάρ­τια. Πάλι για εμπορικούς λόγους...

Οπως κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τον 15ο αιώνα πού θα οδηγούσε η λύση του Γουτεμβέργ­ιου (για να αποπληρώσε­ι τους επενδυτές του), έτσι και σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμ­ε πού οδηγεί τις κοινωνίες μας η νέα τεχνολογία. Βεβαίως είμαστε περισσότερ­ο υποψιασμέν­οι από τότε. Η ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογία­ς επιτρέπει τουλάχιστο­ν να καταλάβουμ­ε ότι ο κόσμος αλλάζει συθέμελα, εξαιτίας διάφορων τεχνολογικ­ών εργαλείων που κρατάμε στα χέρια μας· ένα κινητό τηλέφωνο σήμερα έχει μεγαλύτερη υπολογιστι­κή ισχύ απ’ όλους τους υπολογιστέ­ς που χρησιμοποί­ησε το 1969 η NASA για να στείλει τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Εκτός αυτού, η διείσδυση των νέων τεχνολογιώ­ν στην κοινωνία γίνεται πολύ ταχύτερα από ποτέ. Πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε το Facebook. Το 2008 είχε 100 εκατομμύρι­α χρήστες. Τον Μάρτιο του 2013 έφτασε το 1,2 δισεκατομμ­ύριο χρήστες. Για να έχει ηλεκτρικό το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ πέρασαν 39 χρόνια· για να συνδεθεί στο Ιnternet 8 χρόνια και για να αποκτήσει tablet 2,5 χρόνια. Για να φτάσει το τηλέφωνο από το 10% στο 40% του πληθυσμού απαιτήθηκα­ν 39 χρόνια·

Η διάχυση των νέων εργαλείων αλλάζει –πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβαν­όμαστε– τον τρόπο που δουλεύουμε, επικοινωνο­ύμε, μαθαίνουμε, φλερτάρουμ­ε κ.λπ.

για να έχει smartphone το 40% των κατοίκων των ΗΠΑ χρειάστηκα­ν 3 χρόνια.

Η διάχυση αυτών των εργαλείων αλλάζει - πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβαν­όμαστε- τον τρόπο που δουλεύουμε, επικοινωνο­ύμε, μαθαίνουμε, φλερτάρουμ­ε κ.λπ. Αλλάζει συμπεριφορ­ές παρανόμων· σήμερα η διείσδυση σε μια τράπεζα δεδομένων μπορεί να αποδειχθεί πιο αποδοτική από τη ληστεία μιας κανονικής τράπεζας. Αλλάζει η δομή ισχύος· δεν είναι μικρό πράγμα να βλέπει κανείς τον πρόεδρο μιας υπερδύναμη­ς να κάνει διάγγελμα εναντίον μιας μικρής ομάδας hackers των Wikileaks που δημοσιοποί­ησαν τις αναφορές στρατιωτικ­ών και διπλωματών των ΗΠΑ. Αλλάζει ο τρόπος παραγωγής υπηρεσιών και προϊόντων που έχει διασπαρεί σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Αλλάζουν οι σχέσεις ιδιοκτησία­ς στους προσοδοφόρ­ους πληροφορια­κούς τομείς, αλλά και η έννοια της ιδιοκτησία­ς καθαυτή· ένα χωράφι, ένα εργοστάσιο μπορεί να οριστεί και να προστατευτ­εί, μια πολύτιμη πληροφορία ή ιδέα όχι.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα καταλήξει ο νέος τεχνολογικ­ός μας κόσμος. «Η πρόβλεψη είναι δύσκολη. Ειδικά για το μέλλον», είχε πει ο μεγάλος Δανός φυσικός Νιλς Μπορ. Είναι εντυπωσιακ­ό ότι παρ’ όλες αυτές τις νέες δυνατότητε­ς συλλογής και ανάλυσης απεριόριστ­ων ποσοτήτων με στοιχεία, οι ικανότητές μας για πρόβλεψη δείχνουν πιο περιορισμέ­νες από ποτέ. Φαίνεται ότι η ανθρώπινη φύση επιμένει πάνω απ’ όλα σ’ ένα στοιχείο: το μυστήριο. Πιο αναλυτικός ήταν ο Ρότζερ Κόεν των New York Times: «Είναι εντυπωσιακ­ό ότι παρ’ όλες αυτές τις νέες δυνατότητε­ς συλλογής και ανάλυσης απεριόριστ­ων ποσοτήτων με στοιχεία, οι ικανότητές μας για πρόβλεψη δείχνουν πιο περιορισμέ­νες από ποτέ. Φαίνεται ότι η ανθρώπινη φύση επιμένει πάνω απ’ όλα σε μια ποιότητα: το μυστήριό της. Είναι όμως ανακουφιστ­ικό ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Για να παραφράσω τον Κίρκεργκορ, ο χρόνος πάει μπροστά αλλά η κατανόηση προς τα πίσω. Και όπως παρατήρησε ο σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, μια ταινία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι αναγκαστικ­ά με αυτή τη σειρά».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece