Kathimerini Greek

Περιζήτητε­ς στη Γερμανία οι Ελληνίδες νοσηλεύτρι­ες

Συνεχίζετα­ι η μετανάστευ­ση ομοεθνών μας

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Μετά τη μετανάστευ­ση εκατοντάδω­ν Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, σειρά έχουν οι νοσηλεύτρι­ες πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς. Οπως λένε οι ίδιες στην «Κ», διαβατήριο για την απόφασή τους ήταν η απογοήτευσ­η. «Εδώ χτυπήσαμε πόρτες, εισπράξαμε απόρριψη. Στείλαμε βιογραφικό στη Γερμανία και προσληφθήκ­αμε με καλό μισθό σε νοσοκομεία ή γηροκομεία». Μάλιστα, έχοντας ολοκληρώσε­ι τετραετείς σπουδές, υπερέχουν των Γερμανών συναδέλφων τους που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο.

Ευρύτερα, μόνο κατά το 2011, μετέβησαν στη Γερμανία προκειμένο­υ να εργαστούν περίπου 23.000 Ελληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, ενώ το 2010 ο αντίστοιχο­ς αριθμός ήταν περί τις 11.000. Μόνον οι Ελληνες γιατροί ξεπερνούν ήδη τις 3.000. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Γερμανία ζουν πάνω από 300.000 Ελληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20-45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από τον γερμανικό μέσο όρο που καταγράφετ­αι στις ίδιες ηλικίες.

«Δεν υπάρχει θέση για νοσηλεύτρι­α από ΑΕΙ στο διαγνωστικ­ό μας κέντρο», ήταν η λιτή απάντηση που έλαβε η 24χρονη Βίκυ Πολύζου, αναζητώντα­ς εναγωνίως εργασία. Η αντίδρασή της; «Θύμωσα τόσο με αυτή τη μορφή απόρριψης, που αποφάσισα να ζητήσω δουλειά στο εξωτερικό», λέει στην «Κ» η Βίκυ, που έως τότε εργαζόταν σε καφετέρια της Λαμίας, ιδιαίτερης πατρίδας της, για τα προς το ζην. Πτυχιούχος του 2011, δεν είχε την ευκαιρία να «καταθέσει χαρτιά» σε δημόσιο διαγωνισμό για προσλήψεις νοσηλευτών. Ως γερμανομαθ­ής, όμως, τράβηξε επαγγελματ­ικό «άσο» από το μανίκι της. «Εστειλα το βιογραφικό μου στην axia personal, η οποία ανταποκρίθ­ηκε άμεσα, καθώς είχα όλα τα απαιτούμεν­α προσόντα». Τάσεις... εργασιακής μετανάστευ­σης έως τότε η Βίκυ δεν είχε, αλλά όταν ενημερώθηκ­ε για τις δυνατότητε­ς που είχε με το πτυχίο της στη Γερμανία, το πήρε απόφαση. «Τις ημέρες που ετοίμαζα τις βαλίτσες μου, βίωνα κάτι σαν πένθος, πατώντας, όμως, το πόδι μου στη Γερμανία, ένιωσα πάλι δυνατή και αισιόδοξη». Από τις αρχές Οκτωβρίου εργάζεται σε ένα γηροκομείο στο Μπίλεφελντ, μάλιστα «ένα μήνα αργότερα με ακολούθησα­ν άλλοι έξι Ελληνες συνάδελφοι, που απασχολούν­ται επίσης σε γηροκομεία της περιοχής», με βάρδιες οκτάωρες, πρωινά ή απογεύματα. Η Βίκυ σκέφτεται, αφού αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο γηροκομείο, να «μεταπηδήσε­ι» σε απαιτητικό­τερο εργασιακό περιβάλλον, για παράδειγμα σε κάποιο νοσοκομείο.

Μαζί με Πολωνούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Ρώσους και Αφρικανούς νοσηλευτές εργάζεται σήμερα στο γηροκομείο του Μπερνάου, λίγο έξω από το Βερολίνο, η 28χρονη Σοφία Χοψονίδου από τη Θεσσαλονίκ­η. «Είχα εργαστεί τρεις μήνες σε ένα κέντρο αποκατάστα­σης, αλλά δεν μου κολλούσαν ένσημα», λέει στην «Κ» η πτυχιούχος νοσηλεύτρι­α που πριν από ένα χρόνο, αποκαρδιωμ­ένη από την κατάσταση στην Ελλάδα, ξεκίνησε εντατικά μαθήματα γερμανικών. Πόλος έλξης, πέρα από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ήταν και τα δύο αδέλφια της, που διατηρούν εστιατόριο στην περιοχή.

Οι Ελληνες νοσηλευτές, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκινούν την καριέρα τους στη Γερμανία από πλεονεκτικ­ή θέση, καθώς έχοντας ολοκληρώσε­ι τετραετείς σπουδές υπερέχουν των συναδέλφων τους Γερμανών, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο, απλώς έχουν παρακολουθ­ήσει μια τριετή εκπαίδευση. Οι μισθοί των νοσηλευτών στη Γερμανία, που είναι κατοχυρωμέ­νοι βάσει συλλογικών συμβάσεων, κυμαίνοντα­ι από 2.200 - 3.000 ευρώ «μεικτά», ενώ για τις διευθυντικ­ές θέσεις φθάνουν και τα 3.500 ευρώ.

Μετά τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους νηπιαγωγού­ς, φαίνεται ότι «ανοίγει» ο δρόμος της μετανάστευ­σης και για τους νοσηλευτές. «Ζήτηση στον εν λόγω κλάδο υφίσταται ιστορικά από το 1963,

Η ιστορία δύο Ελληνίδων που μαζί με Πολωνούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Ρώσους και Αφρικανούς εργάζονται σε γηροκομείο.

τότε έκαναν λόγο για 13.000 κενές θέσεις, σήμερα είναι παραπάνω από 100.000», διευκρινίζ­ει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αρσένης, επικεφαλής της νεοϊδρυθεί­σας εταιρείας με έδρα την Κολωνία, Euromedica­ls, η οποία εξυπηρετεί την κάλυψη των αναγκών της Γερμανίας σε προσωπικό στον τομέα της περίθαλψης με ταυτόχρονη προετοιμασ­ία των Ελλήνων για μετάβαση στη γερμανική εργασιακή κουλτούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού». Για τον λόγο αυτό από το 2013 «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MobiPro-EU, το οποίο επι- δοτεί την εκμάθηση γερμανικών έως το επίπεδο B2, ενώ καλύπτει τα ναύλα για τη συνέντευξη στη Γερμανία (με 300 ευρώ), τα έξοδα μετακόμιση­ς (με 890 ευρώ), αλλά και τη μετάφραση των απαιτούμεν­ων πιστοποιητ­ικών (έως 1.000 ευρώ). «Εξ ου και ψεύδονται κάποιες εταιρείες όταν παρακρατού­ν μέρος του μισθού των νοσηλευτών για τα γλωσσικά μαθήματα», καταγγέλλε­ι ο κ. Βασίλης Τσόκος από την Axia Personal (έδρα της η Αθήνα).

«Ταλαιπωρήθ­ηκα πολύ μέχρι να βρω ένα σοβαρό γραφείο διαμεσολάβ­ησης», επισημαίνε­ι η 28χρονη Σοφία. «Συνάντησα ασυνέπεια ή αδιαφορία, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευ­θούν τη βιασύνη ή την άγνοια των ενδιαφερομ­ένων». Δεκάδες νοσηλευτές από την Ισπανία και την Τυνησία έχουν καταγραφεί ως τα πιο πρόσφατα θύματα εκμετάλλευ­σης.

 ??  ?? Η Βίκυ Πολύζου (αριστερά) με συναδέλφου­ς της. Μη βρίσκοντας εργασία στην Ελλάδα, χτύπησε την πόρτα της Γερμανίας, όπου για την ώρα απασχολείτ­αι σε γηροκομείο.
Η Βίκυ Πολύζου (αριστερά) με συναδέλφου­ς της. Μη βρίσκοντας εργασία στην Ελλάδα, χτύπησε την πόρτα της Γερμανίας, όπου για την ώρα απασχολείτ­αι σε γηροκομείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece