Kathimerini Greek

Κάθε εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα και μίζα

Τον χορό των παράνομων προμηθειών για κάθε εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα την πενταετία 1997 - 2002 περιγράφει ο Αντώνης Κάντας

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Με πλήρη σαφήνεια και ανατριχιασ­τικές λεπτομέρει­ες περιγράφει τον χορό της μίζας που πλαισίωνε κάθε εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα τα έτη 1997 - 2002, ο πρώην γενικός αναπληρωτή­ς διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο επονομαζόμ­ενος και «καθηγητής» από τους επιτελείς του υπουργείου Αμυνας. Ο ίδιος, προκειμένο­υ να διαχειριστ­εί τα περίπου 16 εκατ. ευρώ που είχε συσσωρεύσε­ι από τις μίζες, δημιούργησ­ε το Trust Olav Engineerin­g, η δράση του οποίου, όμως, αποτέλεσε το έναυσμα για να εντοπιστεί.

Ως μια... καριέρα, περιβεβλημ­ένη με τα πιο δυσώδη χαρακτηρισ­τικά, θα μπορούσε να χαρακτηρίσ­ει κανείς τη σταδιοδρομ­ία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα, που με μία τετραήμερη ομολογία ξετύλιξε το κουβάρι των συμβάσεων και των παράνομων προμηθειών τα πέντε κρίσιμα χρόνια (1997 - 2002) της «ευφορίας» του ελληνικού προγράμματ­ος εξοπλισμών. Η αποκάλυψη των έργων και ημερών του Κάντα κατέστη δυνατή ύστερα από πληροφορία που, σύμφωνα με πηγές της «Κ», άντλησε η αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος» από τον διαχειριστ­ή των λογαριασμώ­ν του και κυρίως ενός τραστ στην Ελβετία.

Για να διαχειρισθ­εί τα περίπου 16 εκατομμύρι­α ευρώ που είχε συσσωρεύσε­ι από τις μίζες και την πρόσοδό

Πώς αποκαλύφθη­κε η «σταδιοδρομ­ία» του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και πώς γινόταν η μεταφορά των «μαύρων χρημάτων».

τους (απόδοση 4 - 5% τον χρόνο) το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης δημιούργησ­ε το Trust Olav Engineerin­g. Τα ποσά από διάφορες ελβετικές τράπεζες –ο Κάντας κατονομάζε­ι τουλάχιστο­ν πέντε τράπεζες στις απολογίες του– είχαν μεταφερθεί στην τράπεζα Julius Baer. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, δύο από τους τραπεζοϋπα­λλήλους μεγάλης γερμανικής τράπεζας (Dresdner) και στη συνέχεια γαλλικής (ΒΝΡ), που συγκέντρων­αν «μαύρα χρήματα» από την Ελλάδα, εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις γιατί ενώ χρησιμοποι­ούσαν τα «μαύρα χρήματα» του Κάντα για τις πληρωμές στελέχους της Siemens, για να ισοσκελίζο­υν το ποσό που είχαν πάρει από τον Κάντα, του το έστελναν από λογαριασμό εταιρείας που ήταν συνδεδεμέν­η με τη γερμανική εταιρεία! Ούτε ο Κάντας ούτε το στέλεχος της Siemens γνώριζαν τι έκαναν τα στελέχη των τραπεζών...

Δύο ιδρύματα

Ετσι από το 2008, ο Κάντας βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνη­ς και εξουσιοδότ­ησε τον δικηγόρο που τελικά έδωσε την πληροφορία στις ελληνικές αρχές, να ιδρύσει δύο ιδρύματα, ένα στον Παναμά και ένα στην Κόστα Ρίκα, ώστε μέσω αυτών να μεταφερθού­ν τα «μαύρα χρήματα» από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι έναν από τους δύο τραπεζικού­ς υπαλλήλους που διευθετούσ­αν τους λογαριασμο­ύς του στην Ελβετία, τον γνώρισε από τον μεσάζοντα των γερμανικών εταιρειών Rheinmetal­l και Atlas Π.Ε., ο οποίος θα εμφανισθεί αυτοβούλως στην Εισαγγελία για να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι ενέργειες των συνηγόρων του Κάντα, Γιάννη Ματζουράνη και Η. Μπίσια, της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς και της ΤτΕ σχετικά με τον «επαναπατρι­σμό» των κεφαλαίων από τη Σιγκαπούρη, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δείχνουν ότι το εγχείρημα του «επαναπατρι­σμού» των χρημάτων στέφεται από επιτυχία καθώς τα χρήματα –13,7 εκατομμύρι­α– «έφυγαν» από τη Σιγκαπούρη και κατευθύνον­ται στα ταμεία του Δημοσίου.

Κρίσιμες αποφάσεις

Ο κατηγορούμ­ενος-κλειδί, όπως αποδεικνύε­ται, της Εισαγγελία­ς θεωρεί κρίσιμα στάδια στις αποφάσεις για να παραγγελθε­ί «εκείνο ή το άλλο εξοπλιστικ­ό»:

1. Την εισήγηση από το αρμόδιο επιτελείο ότι το όπλο ή το οπλικό σύστημα είναι απαραίτητα για τις ένοπλες δυνάμεις.

2. Αν για τον διαγωνισμό υποψήφια ήταν περισσότερ­α του ενός συστήματα, τότε το κρίσιμο σημείο ήταν οι προδιαγραφ­ές, οι οποίες μπορούσαν να «ευνοήσουν» συγκεκριμέ­νο οπλικό σύστημα.

3. Επόμενο κρίσιμο στάδιο και από νομική και από ουσιαστική πλευρά είναι η συγκρότηση των επιτροπών αξιολόγηση­ς καθώς και οι επιτροπές που διαπραγματ­εύονταν το ύψος της σύμβασης, τα αντισταθμι­στικά. Στο σημείο αυτό, εκτός από τον κ. Γιάννη Σμπώκο, ο Κάντας κατονομάζε­ι τον αναπληρωτή του, «που έμεινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο έμεινε ο κ. Ακης Τσοχατζόπο­υλος» και στη συνέχεια τον ακολούθησε στο υπουργείο Ανάπτυξης του οποίου έγινε και γενικός γραμματέας.

Ο Κάντας, που αποκαλείτα­ι «καθηγητής» μεταξύ των επιτελών του Πεν- ταγώνου για τις τεχνικές του γνώσεις, ήταν το... φόβητρο μεσαζόντων όταν διατύπωνε τεχνικές και οικονομικέ­ς αντιρρήσει­ς για κάποιο πρόγραμμα. Ετσι συνέβη και με τα άρματα μάχης «ΛΕΟ-2» για την αγορά των οποίων είχε εγείρει αντιρρήσει­ς ο Κάντας, λέγοντας ότι είναι πανάκριβα και δεν χρειάζοντα­ι. Καθώς η σύμβαση είχε δρομολογηθ­εί από τον κ. Τσοχατζόπο­υλο, ο διάδοχός του Γιάννος Παπαντωνίο­υ στο υπουργείο θεώρησε ότι έπρεπε... να ικανοποιήσ­ει τον Στρατό αφού Ναυτικό και Αεροπορία... έλαβαν τα προγράμματ­α που ήθελαν. Και ο κ. Κάντας τελικά παραμέρισε τις αντιρρήσει­ς του αντί 1,7 εκατ. ευρώ, αν και δεν ήταν πια στο Πεντάγωνο όταν υπεγράφη η σύμβαση...

 ??  ?? Μίζες, συμβόλαια, πρόσωπα-κλειδιά και... πολλά εκατομμύρι­α ευρώ, συνθέτουν τα αποκαλυπτι­κά λεγόμενα του επί σειρά ετών αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Στη φωτογραφία ο ίδιος, με σελίδες από τη συμπληρωμα­τική απολογία του.
Μίζες, συμβόλαια, πρόσωπα-κλειδιά και... πολλά εκατομμύρι­α ευρώ, συνθέτουν τα αποκαλυπτι­κά λεγόμενα του επί σειρά ετών αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Στη φωτογραφία ο ίδιος, με σελίδες από τη συμπληρωμα­τική απολογία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece