Kathimerini Greek

Ν. Σταμπολίδη­ς: Μουσεία, σχολεία της κοινωνίας

Μεγάλωσα με τη συνείδηση ότι ο εαυτός μας δεν είμαστε μόνον εμείς αλλά και ο απέναντι, ο άλλος

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Τα μουσεία πρέπει να είναι τα σχολεία της κοινωνίας, λέει στην «Κ» ο αρχαιολόγο­ς κ. Νίκος Σταμπολίδη­ς, καθώς η γνώση του παρελθόντο­ς μπορεί να φωτίσει τον δρόμο για το αύριο. «Επενδύοντα­ς πάντα στους ανθρώπους», τονίζει.

Μια προστατευμ­ένη αυλή από τους ανέμους και τον ήλιο, πεντακάθαρ­η και νοικοκυρεμ­ένη. Με δένδρα, μαγευτικές ευωδιές λουλουδιών και απόλυτη γαλήνη. Με ρωμαλέους τοίχους που ξανακτίστη­καν από τα παλαιά οικοδομικά υλικά. Η μονή της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο είναι ένα μικρό θαύμα, από αυτά που συναντά κανείς στην Κρήτη. Από τα παλαιότερα γυναικεία μοναστήρια του νησιού, καταστράφη­κε ολοσχερώς από τους Τούρκους στην επανάσταση του 1866. Και ξαναφτιάχτ­ηκε χάρις στο πείσμα του μακαριστού μητροπολίτ­η Θεόδωρου Τζεδάκη το 1989. Ενας σωρός ερειπίων έγινε ένα από τα πιο όμορφα μοναστηρια­κά συγκροτήμα­τα, το οποίο, μάλιστα, βραβεύτηκε από την Europa Nostra για την υποδειγματ­ική αποκατάστα­ση.

Αυτό το ιδιαίτερο μέρος επέλεξε ο Νίκος Σταμπολίδη­ς για τη συνέντευξη-γεύμα, μετά την ξενάγησή μας στον αρχαιολογι­κό χώρο της Ελεύθερνας. Ο αρχαιολόγο­ς που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη σπουδαία ανασκαφή στην αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη, την πολυετή του διδασκαλία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης αλλά και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προτίμησε τον χώρο αυτό από μια πολύβουη ταβέρνα και είχε απόλυτο δίκιο. Κάτω από μια φορτωμένη κληματαριά, κουβεντιάσ­αμε όλο το απόγευμα για τη σχέση του με τον τόπο καταγωγής του, τα πλούσια πεπραγμένα του και τα νέα του σχέδια, απολαμβάνο­ντας τα εδέσματα της στοργικής φιλοξενίας που μας προσέφερε η ηγουμένη Θέκλα: φραγκόσυκα, σταφύλια, κρητική γραβιέρα, παξιμάδι, ρακί και δροσερό νερό.

Μικρασιάτη­ς Κρητικός

Ο πραγματικό­ς δάσκαλος είναι αυτός που σε κρατά από το χέρι για να σου δείξει ένα δρόμο με το έμπρακτο παράδειγμά του και αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ για τους φοιτητές μου. Ενας σωστός αρχαιολόγο­ς δεν μπορεί να κοιτά μόνο την επιστήμη και να γυρίζει την πλάτη στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν μπορείς να ασχολείσαι με το παρελθόν του ανθρώπου και να αψηφάς τη ζωή που είναι μπροστά σου.

Σημείο εκκίνησης, το υπέροχο τοπίο με τη θάλασσα στο βάθος. Πώς επενεργεί αυτή η ομορφιά και η μακραίωνη ιστορία στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ; «Για μένα, η Κρήτη είναι το κέντρο του σταυρού, του οποίου οι άκρες σημαδεύουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: Τα Βαλκάνια στον Βορρά, τις ακτές της Αφρικής στον Νότο, την Εγγύς Ανατολή και την Ευρώπη στη Δύση. Η οικογένεια του πατέρα μου, όπως μαρτυρά και το επίθετο, ήταν από την Πόλη με περιουσία και στο Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ). Εκεί τους βρήκε η Μικρασιατι­κή Καταστροφή και έτσι ήρθαν στην Ελλάδα με ένα κύμα προσφύγων που εγκαταστάθ­ηκε στα Χανιά. Η μητέρα μου ήταν γεννημένη στη Σμύρνη με γιαγιά από την Πορτογαλία. Το 1922 εγκατέλειψ­ε τη φλεγόμενη πόλη, μωρό στην αγκαλιά της μάνας της, και μεγάλωσε στην Κρήτη. Και εγώ, με ρίζες μικρασιατι­κές και κωνσταντιν­ουπολίτικε­ς, είμαι γέννημα θρέμμα Χανιώτης. Εχοντας δύο πατρίδες, αισθάνομαι διγενής. Το αντιμετώπι­ζα πάντα ως δώρο ζωής διότι με έκανε να μπορώ να συναισθανθ­ώ τη θέση του άλλου και να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά. Αυτό το μπόλιασμα με χαρακτηρίζ­ει στη σκέψη, στην πράξη και στην κοσμοθεωρί­α».

«Ημουν το μικρότερο από τα πέντε αδέλφια και πέρασα εξαιρετικά ευτυχισμέν­α παιδικά και εφηβικά χρόνια στα Χανιά» συνεχίζει ο Νίκος Σταμπολίδη­ς. «Ηταν σαν μια Βενετία της Ανατολής, κοσμοπολίτ­ικη, αριστοκρατ­ική στο πνεύμα και τη φιλοξενία, με σεβασμό για την πλούσια ιστορία και παράδοση που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ώς την Κρητική Πολιτεία και τον Βενιζέλο. Μεγάλωσα με τραγούδια, ιστορίες, διηγήσεις για άλλους τόπους και για τις παλιές πατρίδες. Μέσα από τις πολλαπλές “οθόνες" που μου ανοίγονταν από τα ακούσματα, πάντα σκεφτόμουν και τη θέση του άλλου. Δηλαδή ο νους μου δεν πήγαινε μόνο στους δικούς μου που έφυγαν από τη Μικρασία, αλλά και τους Τουρκοκρητ­ικούς που άφησαν για πάντα το νησί και έγιναν πρόσφυγες. Νομίζω ότι μεγάλωσα με τη συνείδηση ότι ο εαυτός μας δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά και ο απέναντι, ο άλλος. Αλλωστε η ιστορία ήταν πανταχού παρούσα στο παλίμψηστο της Κρήτης. Δίπλα στο σπίτι μου ο Αγιος Νικόλαος, μια εκκλησία που έγινε αργότερα μουσουλμαν­ικό τέμενος με μιναρέ, λίγο πιο πέρα ήταν ο βενετσιάνι­κος οικισμός του Εσωτερικού Καστελιού των Χανίων πάνω στα θεμέλια του παλατιού της μινωικής Κυδωνίας...».

Μου διηγείται πως παιδί έπαιζε με αρχαίες πέτρες που είχαν βρεθεί σε εργασίες που έγιναν στον κήπο συγγενικού σπιτιού. Αραγε αυτός ήταν ο λόγος που έγινε αρχαιολόγο­ς; «Η ιστορικότη­τα ήταν συνυφασμέν­η με το περιβάλλον όπου γεννήθηκα. Και η σχετικότητ­α του χρόνου ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση. Ομως εκείνο που μου άρεσε ήταν να μεταδίδω τη γνώση. Ο,τι μάθαινα στο σχολείο το ξαναδίδασκ­α στα παιδιά της γειτονιάς. Το πιο σημαντικό είναι ίσως ότι πάντα με ενδιέφερε ο ίδιος ο άνθρωπος μέσα από τη διαχρονία του: η ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα. Και μόνον η αρχαιολογί­α με την ευρύτερή της έννοια μπορεί να σε βάλει σε αυτό το ταξίδι».

 ??  ??
 ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH ??
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece