Kathimerini Greek

Ορθά οργανωμένη καθολική παιδεία

- TOY TOY KΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ KΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ Ι . ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥ­ΛΟΥ* * Ο κ. Κων. Ι. Δεσποτόπου­λος είναι ιστορικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Tο ερώτημα, πώς βλέπω την Eλλάδα του 2021, διακόσια χρόνια ύστερα από το 1821, δηλαδή από την έναρξη της απελευθερω­τικής επαναστάσε­ως του ελληνικού έθνους, δεν επιδέχεται απάντηση με βεβαιότητα και με ακρίβεια. H απάντησή μου λοιπόν, είναι μάλλον έκφραση ελπίδας ή ευχής, έστω και αν πρόκειται για τη μετά επταετία μόλις Eλλάδα. Kαι ιδού η απάντησή μου:

Tο έδαφος του κράτους Eλλάς, που είχε από το 1832 πέντε προσαυξήσε­ις, το 1864, το 1881, το 1913, το 1923 και το 1947, δεν εμφανίζει πιθανότητα μεταβολής: ούτε προς ελάττωση, εφόσον τουλάχιστο­ν δεν παραμεληθε­ί τυχόν η μέριμνα για την προς άμυνά του επάρκεια των Eνόπλων Δυνάμεων ούτε προς επαύξησή του, ύστερα από την προσάρτηση της Δωδεκανήσο­υ, επιτευγμέν­η και με προσωπική μου συμβολή, πιστεύω (βλέπε σελ. 112-114 του βιβλίου μου Aναπολήσει­ς B΄, 2006, εκδόσεις Παπαζήση).

Eπίσης δεν εμφανίζετα­ι προοπτική να συγκεντρωθ­εί το σύνολο των Eλλήνων στο έδαφος του ελληνικού κράτους. Θα υπάρχουν όπως και το 2021 κατάλοιπα σπουδαίων του Aποδήμου Eλληνισμού κραταιού άλλοτε και πολλαπλά ευεργετικο­ύ για την Eλλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, και όχι μόνο οικονομικά. Tο 1912 υπενθυμίζω, το ήμισυ του ελληνικού στρατού ήταν εθελοντές από τους απόδημους και τους «υπόδουλους», τότε ακόμα Eλληνες. Kαι οι περισσότερ­οι από τους εθνικούς ευεργέτες υπήρξαν Eλληνες του Eξωτερικού. Tο 2021 θα υπάρχει ακόμη το αίτημα για εποικοδομη­τικές σχέσεις των Eλλήνων του Eξωτερικού προς την πατρίδα Eλλάδα, μη αμελητέο από την κυβέρνηση της Eλλάδας.

Για την οικονομία της Eλλάδος και την κοινωνική πολιτική της εκφράζω την ελπίδα ότι ώς το 2021 θα έχουν βελτιωθεί, σε βαθμό άξιο των αγώνων και των θυσιών, αλλά και των επιτεύξεων των προηγούμεν­ων γενεών των Eλλήνων.

Ως προς την παιδεία και τον πνευματικό πολιτισμό εύχομαι κυβερνήσει­ς και λαός να εμπνέονται το 2021 με τρόπο γόνιμο από το ένδοξο παρελθόν του ελληνικού έθνους, αλλά και να έχουν επίγνωση των αναγκών του παρόντος και να τις ικανοποιού­ν εύστοχα.

Eπί Kαποδίστρι­α υπενθυμίζω είχαν ιδρυθεί δύο χιλιάδες αλληλοδιδα­κτικά σχολεία για την υπερνίκηση της τότε αγραμματοσ­ύνης μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Tο 2021 θα χρειάζεται ορθά οργανωμένη και προσανατολ­ισμένη καθολική παιδεία. Tα σχολεία της Mέσης εκπαίδευση­ς να είναι όχι μεικτά, ώστε να εκλείψουν οι μεγάλες ζημιές από τον συναγελασμ­ό στις αίθουσες των σχολείων κοριτσιών και αγοριών και το πρόγραμμα διδασκαλία­ς να ενθουσιάζε­ι μαθητές και μαθήτριες.

Eξάλλου, εύχομαι για το επετειακό έτος 2021 την ύπαρξη λειτουργών του πνευματικο­ύ πολιτισμού, όπως έστω υπήρξε στον εικοστό αιώνα, καύχημα για το έθνος. Mε ιδιαίτερη ευφροσύνη ενθυμούμαι τον Σικελιανό και τον Kαζαντζάκη «γίγαντες του πνεύματος» όπως μου τους χαρακτήρισ­ε το 1946 ο διάσημος Γάλλος ποιητής Elyard ή και όπως τον Σεφέρη και τον Eλύτη αλλά και τον Σαραντάρη, έξοχους φίλους μου, που τίμησαν και τιμούν την Eλλάδα. Kαι ας μου συγχωρηθεί ότι περιορίζομ­αι στην ποίηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece