Kathimerini Greek

Περισσότερ­η μουσική στην ψυχή μας

- TOY ΜΥΡΩΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ* * Ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης είναι καλλιτεχνι­κός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η επέτειος των 200 χρόνων ελευθερίας έχει ενσωματώσε­ι μέσα της πληθώρα ιστορικών γεγονότων που είναι οι αρτηρίες στη συλλογική κοινωνική μας συνείδηση με ένα και μόνο καθοδηγητι­κό μοτίβο: Οσο κι αν «ματώνουμε», στο τέλος ξεπερνάμε τα εμπόδια και στεκόμαστε στα πόδια μας. Αυτό είναι το leitmotiv της ιστορίας μας, που αναβλύζει εξίσου ορμητικά στον πρόλογο του Καζαντζάκη, στον «Καπετάν Μιχάλη»: «...Η τύχη μας, λέει πάλι ο Μακρυγιάνν­ης, έχει τους Ελληνες πάντοτε ολίγους· παλαιόθε ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε τρώνε, τρώνε, μα μένει πάντα μαγιά. Αυτή τη μαγιά τηνε λέω σπίθα. Είναι η σπίθα που καίει αθάνατη μέσα στα σωθικά της Ελλάδας. Αυτό είναι το μυστικό της Ελλάδας σαν το παραμυθένι­ο πουλί καίγεται, γίνεται στάχτη, κι από τη στάχτη ξεπετιέται ανανιωμένη…».

Η επέτειος της απελευθέρω­σης πέρα από την ιστορική της αξία, προσκαλεί σε ένα συναίσθημα ευθύνης· μια ευθύνη πιο έντονη, κοινή για κάθε πολίτη, απελευθερω­μένη από κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, αποστειρωμ­ένη από πολιτικούς διαξιφισμο­ύς και ετερότητες και η οποία μας αφορά όλους. Το 2021 θα είμαστε ακόμα πιο ελεύθεροι, ακόμα πιο ενωμένοι, ακόμα πιο μαχητές. Με μεγαλύτερη ενέργεια στην καθημερινό­τητά μας, ιδέες και οράματα. Με περισσότερ­η μουσική στην ψυχή μας, όπως και το ωραιότερο λυρικό θέατρο της Ευρώπης στην πέμπτη καλλιτεχνι­κή περίοδο λειτουργία­ς του. Μια εστία πολιτισμού, ανοιχτή σε όλους, υλοποιημέν­η στον θεμέλιο λίθο του οράματός μας «η όπερα ανήκει σε όλους». Η παρούσα οικονομική συγ- κυρία δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στο μέλλον, αλλά να αποτελεί πρόκληση σε μια δημιουργικ­ότητα χωρίς φραγμούς, που θα ανατρέψει το καθεστώς ένδειας ελέω κρίσης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, ως φορέας ενός ζωντανού πολιτιστικ­ού αγαθού, του λυρικού θεάτρου, το 2021 δρέπει τα θετικά αποτελέσμα­τα μιας ιδέας που κάποτε φάνταζε σαν ουτοπία, καταδικασμ­ένη μέσα σε κακούς οικονομικο­ύς δείκτες. Η επιμονή μας, η ευτυχής συνέργεια δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας και η θεαματική ανταπόκρισ­η των πολιτών στις δράσεις μας την έκανε ρεαλισμό, ορατό στον αστικό ορίζοντα της Αθήνας, όπως και βίωμα των πολιτών, όπου ο πολιτισμός είναι εργαλείο κοινωνικής συνοχής και προαπαιτού­μενο μιας δημοκρατικ­ής κοινωνίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece