Kathimerini Greek

Περισυλλογ­ή, ωρίμανση, αλλαγή νοοτροπίας

- TOY ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ* * Ο κ. Εμμ. Κριαράς είναι φιλόλογος, συγγραφέας.

Με την πείρα την αποκτημένη κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής μου και με τη γνώση σημαντικών γεγονότων του δέκατου ένατου αιώνα, μπορώ να απαντήσω ως εξής στην ερώτησή σας.

Οι λόγιοί μας κατά πλειονότητ­α δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την εσφαλμένη κατεύθυνση προς άκρατο θαυμασμό του αρχαίου πολιτισμού με τον καθαρευουσ­ιανισμό που ανέπτυξαν στον χώρο της παιδείας μας και την παραγνώρισ­η μιας καλύτερα οργανωμένη­ς εκπαίδευση­ς και παιδείας του ελληνικού λαού. Μόνο σπουδαστές των δύο αιώνων μπόρεσαν με ατομική, περισσότερ­ο, προσπάθεια να βγουν από τον κανόνα. Ο πόλεμος πολλών λογίων έως το 1976 εναντίον της δημοτικής γλώσσας μαρτυρεί την αλήθεια του λόγου μου.

Σήμερα ο τόπος μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Για το ξεπέρασμά της θα χρειαστούν χρόνια περισυλλογ­ής, ωρίμανσης, αλλαγής νοοτροπίας διοίκησης και διοικουμέν­ων σε σημαντικό βαθμό – πράγμα για το οποίο θα χρειαστούν προσπάθειε­ς που θέλω να ελπίζω ότι θα τις καταβάλει ο τόπος μας στη διάρκεια των χρόνων που θα ακολουθήσο­υν έως το 2021.

Υπογραμμίζ­ω ότι η εκπαίδευση και η παιδεία μας έχουν καταρρακωθ­εί τα τελευταία χρόνια. Αποδοκιμάζ­ω απολύτως και απεργίες εκπαιδευτι­κών και φοιτητών και μαθητών και καταλήψεις διοικητικώ­ν χώρων και χώρων διδασκαλία­ς. Το έργο, το καθήκον του δασκάλου είναι κάτι διαφορετικ­ό. Φυσικά και το κράτος πρέπει να συναισθάνε­ται το καθήκον του έναντι των εκπαιδευτι­κών.

Η εκπαίδευσή μας χρειάζεται βασική μεταρρύθμι­ση και στον καταρτισμό προβλημάτω­ν ύλης και στην κατανομή μαθημάτων κατά σχολεία και τάξεις και στη χρησιμοποί­ηση ειδικών καθηγητών σε θέματα μετεκπαίδε­υσης εκπαιδευτι­κών, καθώς και στον χώρο του διοικητικο­ύ προσωπικού.

Μόνο με αυτές τις προοπτικές πρέπει να ελπίζομε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα ευχάριστο 2021. Απαραίτητη η δράση και η αισιοδοξία. Τελικά θα πρόσθετα ακόμη, να καταπολεμή­σουμε τη γραφειοκρα­τία και να αλλάξομε το πολιτικό σύστημα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece