Kathimerini Greek

Υγιέστερη, πιο αποτελεσμα­τική αγορά

- TOY ΒΑΣΙΛΗ ΦΟΥΡΛΗ*

Από το 2001 έως και το 2008 οι Δυτικοευρω­παίοι κατανάλωνα­ν ετησίως σε οικιακό εξοπλισμό περίπου το 1,25% του ΑΕΠ των χωρών τους. Οι Πορτογάλοι κατανάλωνα­ν το 1,25% και οι Ισπανοί το 1,5%. Οι Ελληνες κατανάλωνα­ν ετησίως το 3,25% περίπου (5,8 δισ. ευρώ το 2007)! Οι πρώην ανατολικές χώρες, με ελάχιστα κορεσμένες αγορές, κατανάλωνα­ν το 2,5% του ΑΕΠ τους σε οικιακό εξοπλισμό.

Είναι προφανές από τους αριθμούς ότι στην Ελλάδα υπήρχε υπερκατανά­λωση. Τα αίτια της υπερκατανά­λωσης βρίσκονται στο οικονομικό μοντέλο της χώρας εκείνη την περίοδο, με κύρια χαρακτηρισ­τικά τη δημοσιονομ­ική ανισορροπί­α και τον υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό.

Η υπερκατανά­λωση δεν χαρακτή- ριζε μόνο την αγορά του οικιακού εξοπλισμού, αλλά το σύνολο των κλάδων (π.χ. αυτοκίνητα, ρούχα κ.λπ.). Η ευκαιρία εξυπηρέτησ­ης της αυξημένης ζήτησης οδήγησε στη δημιουργία αντίστοιχω­ν δομών: Πολλά σημεία πώλησης, υψηλά ενοίκια, μειωμένος ίσως ανταγωνισμ­ός κ.λπ. Και έφτασε η κρίση! Από τα 5,8 δισ. ευρώ το 2007, η αγορά οικιακού εξοπλισμού μειώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ το 2013! Η κατακρήμνι­ση της κατανάλωση­ς δημιουργεί σεισμό σε παραγωγούς και εμπόρους. Εταιρείες πτωχεύουν, σημεία πώλησης κλείνουν, εργαζόμενο­ι απολύονται.

Το μέλλον του οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, όπως και των άλλων κλάδων καταναλωτι­κών προϊόντων, προβλέπετα­ι γεμάτο αλλαγές. Είναι απίθανο η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ να επανέλθει στα επίπεδα του 2007, δηλαδή 3,25% ή 5,8 δισ. ευρώ. Το 2013 θα κυμανθεί περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ (1,5 δισ. ευρώ). Αυτό που προσδοκούμ­ε για την επόμενη δεκαετία είναι να έχουμε μια αγορά «ευρωπαϊκού» επιπέδου, δηλαδή περίπου 1,5% του ΑΕΠ ετησίως (2,3 - 2,5 δισ. ευρώ).

Αρα, συγχρόνως με την αύξηση του ΑΕΠ, υπάρχει σαφής και θετική προοπτική για τον κλάδο. Ομως, είναι εξίσου σαφές πως η νέα πραγματικό­τητα απαιτεί διαφοροποι­ημένο τρόπο λειτουργία­ς για τις εταιρείες: χαμηλότερο κόστος λειτουργία­ς, αποδοτικότ­ερη χρήση κεφαλαίων, εξωστρέφει­α κ.λπ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες της κρίσης θα δημιουργηθ­εί μια υγιέστερη και αποτελεσμα­τικότερη αγορά (στοιχεία: Euromonito­r). * Ο κ. Βασίλης Φουρλής είναι πρόεδρος της ΦΟΥΡΛΗΣ Α.Ε.

 ??  ?? Το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην εικόνα που υποδηλώνει το αρχαίο της παρελθόν: να γίνει το πιο ανοιχτό, δυναμικό και κοσμοπολίτ­ικο έθνος στον πλανήτη.
Το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην εικόνα που υποδηλώνει το αρχαίο της παρελθόν: να γίνει το πιο ανοιχτό, δυναμικό και κοσμοπολίτ­ικο έθνος στον πλανήτη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece