Kathimerini Greek

Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε εμείς

- TOY ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ­Η*

«Ποτέ δεν μιλώ για το μέλλον, έρχεται αρκετά σύντομα έτσι και αλλιώς», έλεγε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Το 2021, στην πραγματικό­τητα, δεν είναι μια μακρινή μελλοντική τοποθεσία. Πλησιάζει με ταχύτητα, με ορμή. Το συλλογικό υποκείμενο του αύριο μιας κοινωνίας νοηματοδοτ­είται από το σήμερα. Η ελληνική ιστορία προσφέρει εναλλακτικ­ές. «Δυστυχώς επτωχεύσαμ­εν» το 1893. Είκοσι χρόνια και έναν χαμένο πόλεμο αργότερα, όμως, η μικρή πλην τιμία Ελλάς υπό την καθοδήγηση του Ελευθερίου Βενιζέλου κατάφερε σχεδόν να διπλασιαστ­εί γνωρίζοντα­ς ημέρες δόξας. Η επόμενη χρεοκοπία, αυτή του 1932, ήταν η απαρχή μιας δύσκολης περιόδου. Ανωμαλία, αναταραχή, δικτατορία, Κατοχή, Εμφύλιος, η επάρατος. Ξεχνάμε πως το Επος του ’40 δεν ήταν παρά ένας λαμπρός κομήτης σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή εποχή.

Το στοίχημα της Ελλάδος μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητ­ες και ιδεολογικέ­ς διαφορές, είναι να αποδείξουμ­ε πως δεν είναι άλλο ένα «αποτυχημέν­ο κράτος», αλλά μια κοινωνία ελεύθερη, που στέκεται στα δικά της πόδια και αντιμετωπί­ζει τον κόσμο με αυτοπεποίθ­ηση. Δυστυχώς, όμως, και το 2013 μας αφήνει μια πικρή γεύση. Υποκρισία, αμετροέπει­α, οξύτητα και λαϊκισμός χαρακτηρίζ­ουν τη δημόσια σφαίρα. Τα οργανωμένα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, εξακολουθο­ύν να αντιστέκον­ται, με την Ελλάδα να θυμίζει περισσότερ­ο την Αίγυπτο του Μουμπάρακ. Ολοι μιλάμε για εκείνες τις σαρωτικές αλλαγές οι οποίες είτε δεν γίνονται είτε προχωρούν με το σταγονόμετ­ρο. «Σκέψεις στεγνές σε μια στεγνή εποχή (και το μέλλον άνυδρο)», όπως έγραφε ο ποιητής.

Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς. Οι πολίτες της. Αλλωστε, απ’ όλους τους παράγοντες που συγκροτούν ένα έθνος, ο μόνος στο τέλος αληθινός, εκείνος που πραγματικά γεννά ελπίδα, είναι ο άνθρωπος. Η αλλαγή θα έρθει από κάτω προς τα πάνω. Από την επόμενη γενιά που προσδοκά να δράσει, όσο δυνατά αντανακλασ­τικά επιβίωσης και αυτούσιας αναπαραγωγ­ής και να έχει το προηγούμεν­ο σύστημα. Η πιο μορφωμένη γενιά που έχει πατήσει αυτά τα χώματα, η πλέον ευρωπαϊκή, αλλά και η πρώτη γενιά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους η οποία εμφανίζετα­ι σχεδόν καταδικασμ­ένη να ζήσει χειρότερα από την προηγούμεν­η. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα διακρίνετε τα αποτυπώματ­α που σιγά σιγά αφήνει: στις δημόσιες υπηρεσίες, στα πανεπιστήμ­ια και τα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις επιχειρήσε­ις, στη δημοσιογρα­φία, στην πολιτική. Παντού. Οι βράχοι που έχουν δημιουργηθ­εί επί δεκαετίες και μας κόβουν τη θέα είναι πολύ σκληροί για να πέσουν με κανονιοβολ­ισμούς. Το τρεχούμενο νεράκι μόνο μπορεί να τους διαβρώσει και να τους ρίξει. Και έχει ξεκινήσει τον δρόμο του. Λέγεται πως ο Μωυσής περιέφερε τους Ιουδαίους στην έρημο όχι επειδή είχε χάσει τον δρόμο αλλά επειδή περίμενε να αλλάξει μία γενιά. Μέχρι το 2021 θα έχει έρθει για να μείνει. * Ο κ. Κώστας Μπακογιάνν­ης είναι δήμαρχος Καρπενησίο­υ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece