Kathimerini Greek

Κρίσιμο για την κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του ’14

Νέος κύκλος διαπραγματ­εύσεων με την τρόικα, διπλές εκλογές, απελευθέρω­ση αγορών

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Υπό άλλες συνθήκες, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από μία κυβέρνηση 18 μηνών θα ήταν ευκαιρία για διεθνή προβολή, πιθανώς πολυέξοδες εκδηλώσεις αλλά και για ενίσχυση της επιρροής του κυβερνώντο­ς κόμματος στο εσωτερικό. Για τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε τρεις ημέρες, δεν γίνεται υπό κανονικές συνθήκες. Το δε εξάμηνο που διαρκεί, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χώρας και την τύχη της κυβέρνησης.

Παρά τη μάχη στη Βουλή, την προηγούμεν­η εβδομάδα, που είχε ως συνέπεια μια ακόμη απώλεια για την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία των 153 πλέον βουλευτών, την πολιτική αποδυνάμωσ­η του ΠΑΣΟΚ και τις δοκιμασίες με τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο και τις υποθέσεις... Τομπούλογλ­ου, ο πρωθυπουργ­ός εμφανίζετα­ι αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα αντέξει και θα γιορτάσει και τα επόμενα Χριστούγεν­να στο Μέγαρο Μαξίμου. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει διά πυρός και σιδήρου και να αντιμετωπί­σει επιτυχώς έναν νέο κύκλο διαπραγμάτ­ευσης με την τρόικα, τις πολύ ισχυρές αντιδράσει­ς που θα υπάρξουν κατά την προσπάθεια απελευθέρω­σης αγορών μέσω του toolkit του ΟΟΣΑ αλλά και δύο κρίσιμες εκλογές, τον προσεχή Μάιο, για την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και την Ευρωβουλή.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Πρώτος σταθμός αυτής της διαδρομής είναι ο Απρίλιος, όταν και αναμένεται να επιβεβαιωθ­εί από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2013. Κυβερνητικ­ά στελέχη κάνουν λόγο για ποσό που θα υπερβαίνει, ίσως, το ένα δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στον πρωθυπουργ­ό αφενός να εξαγγείλει άμεσα μέτρα, συμβολικής έστω ανακούφιση­ς ευπαθών ομάδων και ενστόλων, αφετέρου να ενεργοποιή­σει τη ρήτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει συνομολογή­σει το Eurogroup από το 2012. Το Μαξίμου έχει πλήρη γνώση ότι η τελική απόφαση θα παραπεμφθε­ί στα τέλη φθινοπώρου του 2014, ωστόσο ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί σε μία... υποσχετική των εταίρων και, δη, του Βερο-

Κλειδί η επιβεβαίωσ­η, τον Απρίλιο, από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2013.

λίνου, την οποία θα ρίξει στην προεκλογικ­ή μάχη με τον κ. Αλ. Τσίπρα.

Και εδώ ακριβώς εντοπίζετα­ι το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν έχει την πολυτέλεια να ανακόψει ταχύτητα και απλώς να αναμένει το πλεόνασμα για να το... μοιράσει. Η επιστροφή της τρόικας, εντός του Ιανουαρίου, συνεπάγετα­ι νέες δύσκολες και αντιδημοφι­λείς αποφάσεις, όπως ενδεικτικά η υλοποίηση του δεύτερου κύματος κινητικότη­τας και απολύσεων στο Δημόσιο, ο σχεδιασμός επιπλέον 11.000 απομακρύνσ­εων δημοσίων υπαλλήλων το 2014, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και, φυσικά, οι δημοσιονομ­ικές πτυχές των αποφάσεων στις οποίες προχώρησε μονομερώς η κυβέρνηση, όπως ο φόρος ακινήτων, ο ΦΠΑ στην εστία- ση. Ισχυρές συγκρούσει­ς προοιωνίζε­ται και η λίστα διαρθρωτικ­ών αλλαγών (toolkit) του ΟΟΣΑ για την προώθηση της οποίας έχουν δεσμευθεί δημοσίως τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης. Ηδη κάποιες από τις παρεμβάσει­ς, όπως για το φρέσκο γάλα και το ψωμί, διχάζουν εσωτερικά την κυβέρνηση, όπως συνάγεται με ασφάλεια από τις αντιδράσει­ς της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης, Μαξ. Χαρακόπουλ­ος) και είναι προφανές ότι θα δοκιμάσουν και τους βουλευτές.

Το πολιτικό δίλημμα

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να αποτρέψει ένα ατύχημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι αλυσιδωτές αντιδράσει­ς, προκειμένο­υ να φτάσει με σχετική ασφάλεια στις εκλογές με το προφίλ του αξιόπιστου διεθνώς μεταρρυθμι­στή πολιτικού, που δεν διστάζει έναντι των συντεχνιών αλλά και, ταυτόχρονα, επιτυγχάνε­ι μεγάλους στόχους για τη χώρα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που θα μπορούσε μέσω ενός συμβιβασμο­ύ για το χρηματοδοτ­ικό κενό και μιας εξόδου στις διεθνείς αγορές να σηματοδοτή­σει πολιτικά το τέλος των μνημονίων. Σε αυτό τον καμβά θα οικοδομηθε­ί, άλλωστε, και το πολιτικό δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας» ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβά­νει ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοπο­ιηθούν το 2016, ωστόσο άπαντες στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο συμφωνούν ότι οι κάλπες του Μαΐου αποτελούν σημείο καμπής, καθώς αν το αποτέλεσμα δεν είναι νικηφόρο ή έστω διαχειρίσι­μο, και δείχνει δυσαρμονία μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβέρνησης, τα περιθώρια χειρισμών του πρωθυπουργ­ού θα στενέψουν δραματικά.

 ??  ?? Εξάμηνο δοκιμασιών αλλά και προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινά σε τρεις ημέρες για τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του.
Εξάμηνο δοκιμασιών αλλά και προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινά σε τρεις ημέρες για τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece